24 Mart, 2007

ŞEKERSİZ TATLI KURABİYELER

Bu kurabiyeleri şeker kullanmaksızın bal ile tatlandırarak yaptım. Gerçi üzerine yaptığım çikolata süslemeleri kalorilerini hayli arttırdı ama sade olarak da yenebilecek son derece lezzetli, yanına kahve çağrıştıran kurabiyeler oldular. Verdiğim ölçülerle 40 kadar kurabiye çıkıyor,tabi çikolata ile süslemeyecekseniz daha kalın yapmanızı tavsiye ederim, bu durumda 30 kadar kurabiyeniz olur, buna göre ölçüleriniz farklılaştırabilirsiniz. Kurabiyeler kavanozda 2 haftaya kadar bozulmadan kalabildikleri için fazla yapmanın sakıncası yok bence, bir diğer öneri de hamuru hazırlayıp, buzlukta bekleterek, pişirmek istediğimiz zaman kullanmak olabilir. Kalıplarla ve çikolata ise kurabiye süslemek benim için terapi gibi, çok zevk alıyorum, rahatlamak istiyorsanız size de tavsiye ederim.

Malzemeler:

-1 yumurta
-125 gr tereyağı (oda sıcaklığında eritilmeden)
-1/2 su bardağı bal
-1 tatlı kaşığı tarçın
-2-3 adet karanfil (havanda dövülmüş)
-1 tatlı kaşığı kabartma tozu
-1 tatlı kaşığı vanilya
-2,1/2 su bardağı un
-Bitter, sütlü ve beyaz çikolata (süslemeler için, isteğe bağlı)

Yapılışı:

Un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeleri karıştırıyoruz, un ve kabartma tozunu da karıştırıp, hamurumuz meşhur kulak memesi kıvamını alıncaya kadar yoğuruyoruz, gerekirse un ilave edebilirsiniz. Hamurumuzu streç filme sarıp, buzdolabında yarım saat bekletiyoruz. (Bekletme süresi daha uzun olabilir) Buzdolabından çıkardığımız hamurumuzu hafif unlamış olduğumuz tezgahta merdane ile 1 cm kalınlığında açıp, kalıplar ile şekil veriyoruz ve yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye yerleştiriyoruz. (çikolata ilavesi yapmayacaksanız yaklaşık 1,5 cm kalınlığında açmanızı tavsiye ederim) Bu süreçte hamurda yumuşama olursa, tekrar buzdolabında bekletiyoruz.
Önceden ısıttığımız 175 derece fırında 10-15 dakika, kurabiyelerin rengi değişmeden pişiriyoruz ve fırından çıkarıp, soğumaları için bırakıyoruz. Geldik en zevkli kısıma, yani süslemelere... Benmari usulü erittiğimiz çikolatalara kurabiyelerimizin bir kısmını batırarak veya yağlı kağıttan yaptığımız küçük külahlardaki çikolataları kurabiyelerin üzerine sıkarak süslemelerimizi yapıyoruz. Ben bazı kurabiyelerin üzerine şişe ağızlığı ile küçük delikler açtım ve deliksiz kurabiyelere çikolata sürüp, delikli kurabiyeleri üzerine yapıştırıp, deliklerden çikolata çıkmasını sağladım. Alttaki fotoğrafta görülenleri ise tüm yüzeyi çikolata ile kapladıktan sonra, kürdan ile geçişler yaparak süsledim. Görüntüleri kadar lezzetleri de güzeldi. Afiyet olsun...

0 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...