08 Mayıs, 2007

DEREOTLU VE KAYMAKLI POĞAÇA

Kaymaklı poğaça yapma fikri, kahvaltıdan kalan kaymakları nasıl bitirebiliriz arayışındayken, Portakal Ağacı'ndan verilen linkle tarif defterinde gördüğüm tarifle oluştu. Tadının çok güzel olduğu yorumu yapılmıştı ve ben de denemeye karar verdim. En beğendiğim poğaça tarifim oluştu böylece. Denemelerimi arttırarak poğaçaları mısır unuyla, kepekli unla denedim, ayrıca aşağıdaki fotoğrafta görebileceğiniz gibi otlu ve pestolu çeşitlerini de yaptım. Vereceğim tarifte ise içini dereotlu hazırladım, aynı hamura dereotu ve maydonozu ince doğrayarak karıştırıp otlu poğaçalar da yapabiliriz. Tarif şöyle;
Malzemeler:
-200 gr kaymak(bir rulo kaymak)
-1 adet yumurta
-1 çay bardağı sıvıyağ
-100 gr tereyağ
-1/2 çay bardağı süt
-10 gr yaş maya (Yarım paket)
-2 tatlı kaşığı şeker
-1 tatlı kaşığı tuz
- 2,5-3 su bardağı kadar un
-5-6 dal dereotu
-100 gr beyaz peynir
-Çörekotu, susam veya haşhaş tohumu
Yapılışı:
Öncelikle sütümüzü ılıtıp, mayayı içine koyup, eritiyoruz. Karıştırma kabımızda yumurta sarısı, dereotu, peynir ve un hariç kalan malzemeleri karıştırıp, erittiğimiz mayayı da ekliyoruz. Unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamurumuzu sıcak bir ortamda mayalanması için 30-40 dakika bekletiyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elimizde açıp, içlerine doğradığımız dereotu ile karıştırdığımız beyaz peynirlerimizden koyup, yuvarlayarak kapatıyoruz. (Klasik poğaça şeklinde de yapabiliriz) Yağlı kağıt yerleştirdiğimiz tepsiye diziyoruz ve üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu, susam veya haşhaş tohumu serpiştirip, önceden ısıttığımız 170 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. Ben 30 dakika kadar pişirdim ve bu ölçülerle 22 adet poğaçam oldu. Afiyet olsun...

5 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Yasemin on 8 Mayıs 2007 18:28 dedi ki...

neslos super gorunuyor pogacalar :) ben dereotsuz denicem benimki sevmez dereotunu simdi mizikcilik yapar :) ama kaymak bi numaradir bizim evde.. bide pogacanini icinde anlatilmaz yasanir bi lezzet olur eminim... ellerine saglik!!!

Adsız dedi ki...

Merhaba Neslos
Herçeşidi de harika olmuş. Sanırım bu poğaçalar benim de favorim olacak. Görüntüsüyle de malzemesiyle de çok güzel olmuş.

Sevgilerle...

Neslihan on 9 Mayıs 2007 12:45 dedi ki...

Teşekkürler Yasemin ve Işıl, eminim seveceksiniz. Afiyet olsun.
Sevgiler

Sibel on 10 Mayıs 2007 15:13 dedi ki...

Merhaba Neslihan, sayfanı az önce gördüm tesadüfen ve çok beğendim! Tariflerin, anlatımın ve sayfanın görünümü çok zarif, tebrik ederim.. Takip etmek için linklerime alıyorum seni:)

Neslihan on 10 Mayıs 2007 16:09 dedi ki...

Merhaba Sibel çok teşekkür ederim güzel sözlerin için. Senden böyle yorumlar aldığım için çok mutlu oldum. Sevgiler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...