29 Mayıs, 2007

RUŞEYMLİ VE BOL TAHILLI EKMEK

Ruşeymi bilen kaç kişi var diye düşündüm ve yakın zamanda ne olduğunu öğrendiğim bu ürünle yaptığım ekmeğimi sizlerle paylaşmak istedim... Ruşeymi, Mis Kokulu Ekmekler sayesinde öğrendim ve çok zaman olduğu gibi internetin mucizevi tarafını düşündüm. Tesadüfen bağlandığım bu güzel blog olmasa, ruşeymi ne zaman öğrenirdim kimbilir... Ruşeym aslında buğday özü, beyaz ekmek için un öğütülürken, buğdayın atılan, besin değeri en yüksek kısmı. Ruseymle ilgili daha detaylı bilgi için linki tıklayabilirsiniz ama ben de besin değerine ve faydalarına ilişkin aşağıdaki bilgileri ekliyorum.

"Buğdayın ruşeymi" dünyada "wheat germ" denilen, ülkemizde ise buğday taneciğinin en tepesindeki "cücük" olarak bilinen doğal E vitaminidir. Buğdayın kalbi ve hayat kaynağıdır. Vitamin E,folik asit, fosfor, thiamin, çinko, demir ve magnezyum gibi birçok besin kaynağı içerir. 1000 kg buğdaydan ancak 1 kg RU-SHEIM elde edilebilir "

Ru-Sheim'in içerdiği doğal vitamin ve minerallerin yararları :

-Vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek kanserin önlenmesinde önemli rol oynar.
-Aterosklorozun oluşumunu engelleyici etki gösterir ve koroner kalp hastalığı riskini azaltır. Pıhtı azaltıcı etkisiyle kanın akıcılığına, diyabetli hastalarda damar tıkanıklarının önlenmesine yardımcı olur.
-Sinir sistemi hastalıklarında olumlu etkiler gösterir. Gözde katarakt oluşumunu geciktirir.
-Cildi güzelleştirir, kırışıklıkları önler.
-Üreme sisteminde etkilidir. Kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanılır.
-Kansızlığı önler, halsizliği giderir.

Ruşeymi nerden bulubileceğimize gelince, ben Ecolife aracılığı ile temin ettim. Ecolife kendi ürünlerinin yanı sıra paketlenmiş ruşeymi de satıyor, fiyatı da uygun. Tüm ekmeklerimize, yemeklerimize koyabileceğimiz gibi lif değerini arttırmak için salatalarımıza da ekleyebiliriz. Bu kadar bilgiden sonra gelelim tarifimize;

Malzemeler:

-500 gr 7 tahıllı ekmeklik un (Söke un kullandım)
-Yarım paket instant maya (paketten çıktı)
-350 ml su
-2 yemek kaşığı süt tozu
-1 çorba kaşığı sıvıyağ
-1 tatlı kaşığı şeker
-1 çay kaşığı tuz
-2 yemek kaşığı ruşeym
- 1 yemek kaşığı pekmez
-Üzeri için haşhaş tohumu

Yapılışı:

Unu karıştırma kabımıza alıp, maya, süt tozu, tuz ve şekerle karıştırıp, ortasını havuz gibi açıyoruz. Sıvıyağı ekleyip, suyu azar azar ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz ve üzerini kapatarak, sıcak bir yerde 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz. Hamurumuz 2 katına çıkınca ruşeymi ekleyip tekrar yoğuruyoruz ve pişirme kabına aktarıyoruz. (ben dikdörtgen kalıbı, az miktarda yağ sürerek kullandım) Bu şekilde de 30 dakika kadar bekletip, üzerine fırçayla pekmezi sürüp, haşhaş tohumu serpiştiriyoruz ve önceden ısıttığımız 200 derece fırında 30 dakika pişiriyoruz. (Ekmeğimizim üzeri iyice sertleşmiş olmalı) Fırında ılıması beklediğimiz ekmeği üzerini kapatarak dinlendirebilir veya sıcak sıcak yiyebiliriz. Afiyet olsun...

4 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

ayseyaman on 29 Mayıs 2007 15:00 dedi ki...

Merhaba Neslihan,
tesadüf eseri bende sitene uğradım ve bu güzel sağlıklı ekmekle karşılaştım, verdiğin bilgiler ve linkler çok faydalı. En kisa zamanda farkli unlarla ekmekler denemek isterim. Sanırım bende de hafif hafif bir ekmek sevdası başladı, bakalım hayırlısı..:)
Ekmeğin nefis görünüyor, ellerine sağlık.
Sevgilerle

Neslihan on 30 Mayıs 2007 11:13 dedi ki...

Teşekkürler Ayşe, bende senin gibiyim, evi fırına çevireceğim vaktim olsa:)Senin ekşi mayalı ekmeğini denemek istiyorum fırsat bulduğumda
Sevgiler

Binnur A. Ö. on 6 Haziran 2007 16:20 dedi ki...

Sevgili Neslihan,
İlgine cok tesekkur ederim. Aslında ev tasiyor olmaktan dolayı cok az insana cevap verebiliyorum su an ama sana gelesim tuttu. İyiki gelmisim. Cok hos bir siten ve /ekmeklerin ) :) var.

Su islerim bir bitsin daha sık ziyaretler yapacagim.
sevgiler
tesekkurler

Neslihan on 7 Haziran 2007 16:06 dedi ki...

Çok teşekkür ederim Binnur, yerleştikten sonra, her zaman beklerim, ben sık sık geleceğim çünkü

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...