30 Temmuz, 2007

KEFİRLİ, ZEYTİNLİ POĞAÇA

Yaz kahvaltıları için hafif yumurtasız bir şeyler yapmayı istiyordum. Malum çalışınca sabah kahvaltısı sağlıksız oluyor. Ben genelde önceden yaptığım poğaça, sandviç, börek veya aldığım simitle çözüyorum kahvaltı sorununu. Bu reçeteyi de sabahları işe götürmek için ekmek gibi bir şeyler yapayım derken oluşturdum. Kefirle yapmak fikri ayran mı süt mü derken çıktı ve çok kolay çalışılan lezzetli bir hamur oldu, başka tariflerde de kullanmayı düşünüyorum ve sizlere de tavsiye ederim. Tarif şöyle;
Malzemeler:
-200 ml kefir
-50 ml sıvıyağ (yarım çaybardağı kadar)
-1 tatlı kaşığı şeker
-1 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı kabartma tozu
-1 çay kaşığı karbonat
-2 su bardağı un
-7-8 dal dereotu
-1/2 su bardağı dilimlenmiş siyah zeytin
-150 gr beyaz peynir
-1 yumurta sarısı (isteğe bağlı)
Yapılışı:
Un, şeker, tuz, karbonat ve kabartma tozunu yoğurma kabımızda bir araya getiriyoruz ve kefir ve sıvıyağıda ekleyip, yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Sonra doğranmış dereotunu ve siyah zeytinleri ekleyip tekrar yoğuruyoruz ve hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, ortalarına beyaz peynir koyup, elimizde yuvarlayarak kapatıyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış 160 derece fırında 30 dakika kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun...
Not: Dereotunu yakıştırdığım herşeye elimden geldiğince ekliyorum ve geçenlerde okuduğum bir yazı doğru birşey yaptığımı düşündürdü. Çünkü dereotundaki kalsiyum miktarı, süttekinden fazla imiş, dereotu ayrıca potasyum ve magnezyumda içeriyormuş, seven sevmeyen herkese duyurulur:)

7 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Adsız dedi ki...

Merhaba
Bence harika bir fikir olmuş kefir. Farklı birşeyler denemek isterken bu tarif iyi oldu. Ben de 20 Ağustos'da işe başlayacağım ve dışarıdan birşeyler almak yerine dediğin gibi evde pratik şeyler hazırlamak benim için de iyi olur. Fikir için de orjinal tarifin için de teşekkürler!

Müge Hüner on 1 Ağustos 2007 10:53 dedi ki...

Neslihancım,
Bende dereotunu çok severim, salatalara bile çaktırmadan koyasım gelir ama eşim yemez :( süper bir fikir olmuş bu poğaçalar, kalorisiz mücver gibi, sadece sabahları değil, akşamüstü çayın yanınada süper olur.Ellerine sağlık canım.

Neslihan on 1 Ağustos 2007 11:02 dedi ki...

Işılcığım, çok sevindim işin hayırlı olsun, aramıza hoşgeldin diyorum:)
Kesinlikle sabahlar için iyi bir seçenek
Sevgiler

Mügeciğim, haklısın her zaman yenebilir hatta ekmeğe yakın bir tadı olduğu için ekmek niyetine de tüketilebilir:) Teşekkür ederim.
Sevgiler

Burçin'in Denemeleri on 1 Ağustos 2007 21:34 dedi ki...

Neslihan'cığım ellerine sağlık. Çok güzel görünüyorlar. Gündüz de baktım yorum yazacaktım ama sorun vardı sanırım kilitlendi sürekli. Şimdi evden bu güzelim poğaçalara yorum yazabilmenin mutluluğunu yaşıyorum. :)) Dereotunu önceden hiç yiyemezdim ama artık çok seviyorum yaşasın ki. Özellikle salatalara güzel bir aroma veriyor.
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

merhaba;
canım çok ilginç bir tarif

ellerine sağlık

denemek lazım

ve canım zerrin ve ben bir e-dergi hazırladık. Barnerini sayfana eklersen ve sayfamızı ziyaret edersen sevinirim. Barner şablonu ve daha ayrıntılı bilgi için sayfama uğrarsan sevinirim.
öptüm sevgiler

Selen on 2 Ağustos 2007 11:00 dedi ki...

Neslihancığım,
Ne şekersin sen.. Pikniğe gelemedin :( ama umarım haftasonun güzel geçmiştir. Ben dereotuna bayılırım ve herşeye koymak isterim ama benim de Müge gibi kocişim sevmez :). Yine de ben çaktırmadan ekliyorum salatalara. Ayırmasına imkan yok, yiyor o da :) (çok hainim). Bu kadar faydalı olduğunu ise bilmiyordum canım. Ellerine sağlık, poğaçalar nefis görünüyor. Öpüyorum

Neslihan on 2 Ağustos 2007 13:34 dedi ki...

Burçincim teşekkür ederim,ben de çok severek yememe rağmen, bu kadar faydalı olduğunu yakın zamanda öğrendim ve bu tarifle sizlerle paylaşmak istedim:)
Sevgiler

Esracım, dün keşfettim projenizi ama bugün yükleyebildim, linkini verdim ve çok beğendim, ellerinize sağlık, çok güzel bir çalışma olmuş.
Sevgiler

Selencim, kocişe gizli gizli yedirmekle iyi yapıyosun, sonuçta onun sağlığını düşünmüş oluyosun bence asla hainlik sayılmaz:)
Haftasonu güzeldi ama aklım yine de sizlerde kaldı artık bir dahaki sefere
Sevgiler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...