28 Ocak, 2009

HAVUÇLU LAHANA SALATASI


Çay daveti soframızda yer alan lezzetlerden bir diğeri de havuçlu lahana salatası. Lahana çoğumuzun bildiği gibi sağlıklı sebzeler arasında üst sıralarda yeralıyor. Kırmızısı, beyazı, karası ve brükseli bulunuyor. Ayrıca brokoli ve karhabahar da lahana ile aynı aileden. Bu faydalı sebzenin farklı yazılardan derlediğim faydaları aşağıda. Ayrıca beslenme uzmanları lahanagillerin günde 3-5 kez tüketilmesinin kanser oluşumu riskini azalttığını belirtmişler.

- Lahana iyi bir C vitamini kaynağı olmasının yanı sıra, içeriğindeki indol, bioflavanid, monoterpenler ve diğer maddelerle tümörlerin büyümesini engeller ve hücreleri serbest radikallere karşı korur.
- Özellikle akciğer, mide ve kolon kanserine karşı koruyucudur.
- Yapılan birçok farklı çalışmaya göre bu gruptaki sebzelerden özellikle lahananın düzenli tüketimi, kadınlarda meme kanseri riskini önemli ölçüde azaltır.
- Lahana, vücuttaki östrojenin de etkisini artırır.
-Vücut direncini arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Mikrop öldürücüdür.
- Kansızlık çekenlere ve astımlılara faydalıdır. Öksürüğü keser, balgamı azaltır.
- İştah açıcıdır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir.
- Romatizma ve siyatik şikâyetlerini azaltır
- Çiğ lahana ve lahana suyu başta mide ve bağırsak ülseri olmak üzere ülsere karşı koruyucu ve iyileştirmeye yardımcıdır.
- Kandaki şeker oranını azaltır. Ses kısıklığını giderir.
- Sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır.

Lahananın faydaları oldukça fazla, bir çoğumuzun bildiği gibi pek çok zayıflama dietinin de menüsünde de yeralıyor. Bu salata da lahanaya yine oldukça faydalı bir sebze olan havuç eşlik edince, sağlıklı bir yiyecek hazırlamış oluyoruz. Ben ufak bir lahananın dış yapraklarını kullandım, göbek tarafını ise ince ince kıyıp, çorba yapmak üzere buzluğa kaldırdım. Salatamız kolay tarifi şöyle;

Malzemeler:

- 7-8 adet lahana yaprağı
- 1 adet büyük veya 2 adet küçük havuç
- 2 su bardağı süzme yoğurt
- 3 diş sarmısak
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı mayonez
- 1 yemek kaşığı kuru üzüm
- Süslemek için dereotu

Yapılışı:

Lahanalarımızı yıkadıktan sonra ince ince doğruyoruz. Derin bir kaba, lahanalarımızı, şekerimizi ve tuzumuzu koyup, elimizle ovarak beklemeye bırakıyoruz. Bir gece veya 7-8 saat beklettiğimiz lahanamız yumuşamış olacaktır. Yine elimizle ovup, erimiş şeker ve tuz ile oluşmuş olan suyunu sıkarak iyice süzüyoruz ve salatamızı hazırlayacağımız kaseye alıyoruz. Rendelediğimiz havucumuzu ve süzme yoğurt ile hazırladığımız sarmısaklı yoğurdumuzu, isteğe bağlı mayonezimizi de ilave edip, iyice karıştırarak salatamızı hazırlıyoruz. Servis yapacağımız tabağımıza alıp, kuru üzüm taneleri ve dereotu ile süslüyoruz. Afiyet olsun...

4 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık canım.Nefis görünüyor.Sevgilerimle...

KİZHATCE on 28 Ocak 2009 23:26 dedi ki...

ellerinize sağlık,hem sağlıklı hem hafif bir salata :)

SEDEF on 29 Ocak 2009 09:03 dedi ki...

Ellerinize sağlık, Çok hafif gibi...

Adsız dedi ki...

Pazarda görüp özenince aldığım lahana hala dolapta beni bekliyor. Artık zamanı gelmiş zaten.
Ellerine sağlık.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...