20 Ekim, 2010

DAMLA SAKIZLI CHEESECAKE VE MÜGE'DEKİ BULUŞMA

damla sakızlı-1

Altın kızlar buluşmaları keyifle devam ediyor. Daha önceki buluşmalarımızdan çok bahsetmedim blogda ama Mart ayından beri düzenli toplanıyoruz sevgili blog dostlarımla, tanışmamız 2007 yılında farklı bahanelerle olmuştu. Daha sonra baby shower'lar, iyi ki doğdun bebek partileri ile devam eden görüşmelerimiz, bu yıl yeni bahaneler bularak sürdürdüğümüz buluşmalara dönüştü. Bundan ne kadar mutluluk duyuyorum anlatamam. Sayfamı takip edip benimle mail aracılığı ile iletişime geçen, olumlu olumsuz tarif deneyimlerini sayfama yorum bırakan okuyucularım ve blog dünyasından edindiğim arkadaşlıklar bu sayfayı gerçek kılıyor diyebilirim. Sessiz okuyucularım alınmasınlar onların varlıklarını da ziyaretçi sayısından farkediyorum ama sanal kalıyor tabi:)
Mart ayındaki buluşmamız Ayşem'de "iyi ki doğdun bibi" konulu olmuştu, mayıs ayında "güle güle oturun Fadime" ve temmuz ayında Yasemin'de "Hayırlı olsun Özel Pastam" konulu buluşmaların ardından Ağustos ayında Münevver Abla'da gerçekleşen "İftar Sofrası'ndan sonra son buluşmamız Hünerli Müge'de muhteşem boğaz manzarası eşliğinde balkon sefası olacaktı ancak hava muhalefeti nedeniyle ev keyfine dönüştü. Hiç birimizin şikayeti olmadı, Müge'nin sayfasındaki muhteşem boğaz fotoğraflarının kaynağını görüp, içerde sıcacık sohbetler, mamalar ve çay eşliğinde vakit geçirdik. Gelecek buluşmanın "yeniyılı karşılama" konulu ve bende olduğunu söyleyerek, bugünün detaylı yazısı için sizi Müge'nin sayfasına yönlendiriyorum.

Buluşmalarımızda her birimiz bir yiyecek hazırlıyoruz, böyle karar verdik daha önceden böylece ev sahibine çok yüklenmemiş oluyoruz. Ben Münevver Abla'daki buluşma haricinde (İftar sofrası için anneciğimin fındıklı gül tatlısından götürmüştüm) genelde limonlu cheesecake yapıyorum. Bu defa limonun yanısıra damla sakızlı olsun istedim. Müge'deki buluşma menüsünde pastacıların farklı şeyler hazırlaması nedeniyle tatlı kısmının ağırlıklı yükünü cheesecake almış oldu. Çok uzun zamandır çok severek yapıyorum cheesecake'leri ancak bir yere götüreceğim zaman bir terslik çıkmasın tedirginliğim oluyor. Neyse ki damla sakızlı cheesecake'de yolda süslerinin bozulması dışında bir sıkıntımız olmadı. Ev sahibemiz damla sakızını pek sevmemesine rağmen keyifle yeyince ben de çok mutlu oldum.

Damla sakızlı cheesecake tarifine geçmeden önce cheesecake yapmak isteyenler için;

-Cheesecake konusunda tüm denemelerimi "cheesecake dosyası"nda bulabilirsiniz.
-Püf noktalarını kendi deneyimlerimle birlikte bu dosyada paylaştım ayrıca kendi sorularınız için diğer okuyucuların sorularına bakmanız için yorumlar bölümü de gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

Gelelim tarifimize;


Malzemeler: (22 cm’lik kalıp için)

-600 gr. krem peynir
-1 bardak + 2 yemek kaşığı toz şeker
-5 tatlı kaşığı mısır nişastası
-4 adet yumurta
-1 paket krema (200 ml)
-2 parça dövülmüş damla sakızı (orta boy)
-1 limonun suyu ve kabuğunun rendesi
-1,5 paket yulaflı bisküvi (240 gr)
-125 gr tereyağı

Yapılışı:

Öncelikle cheesecake'in bisküvi tabanını hazırlıyoruz. Bisküvileri mutfak robotunda ya da döverek kırıntı haline getiriyoruz ve erittiğimiz tereyağı ile iyice karıştırıyoruz. Kalıbının kenarlarını fırça yardımıyla yağlayıp, tabanına pişirme kağıdı yerleştiriyoruz. Bisküvi karışımını kek kalıbının tabanına boşaltıp, her tarafta eşit yüksekliğe gelecek şekilde bastırıyoruz ve buzdolabına kaldırıyoruz.
Karıştırma kabımıza krem peyniri, mısır nişastası ve toz şekeri ekleyip mikser ile çırparak kalın bir krema kıvamına getiriyoruz. Yumurtaları birer birer bu karışımın içine kırarak çırpmaya devam ediyoruz. Bu aşamada dikkat etmemiz gereken şey, yumurtaları çok fazla çırpmamak, aksi halde kekimizin üstünde pişerken çatlaklar oluşabilir. Son olarak kremayı, limon kabuğu rendesini, limon suyunu ve dövülmüş damla sakızını da bu karışıma ekleyip karıştırdıktan sonra kek kalıbının içindeki bisküvi tabanının üzerine döküyoruz.
Önceden 175 derece ısıya getirdiğimiz fırında yaklaşık 10 dakika kadar pişirip, 10 dakika dolunca fırının ısısını 90 dereceye düşürüyoruz ve bu düşük ısıda yaklaşık 60-70 dakika daha pişirmeye devam ediyoruz. Kekin tam ortası ıslak veya parlak değilse pişmiş demektir. Cheesecake'miz oda ısısına gelince buzdolabına koyup, üstünü kapatmaksızın bir gece bekletiyoruz.
Süsleme için, eritilmiş beyaz çikolata ve kıvamını açmak için krema kullandım bunlar biraz göz kararı oldu, çikolatanın yayılıp kekin üzerini kaplayacak kıvamda olması gerekiyor bu şekilde yapmak istemezseniz hazır beyaz çikolata sosuyla da servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun..

mügemasa

14 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Ordanburdanhayattan on 20 Ekim 2010 13:04 dedi ki...

çok gerçek bu dünya Neslihancım çok gerçek. Harika buluşmalarınız hiç bitmesin. cheesecake için laf yok muhteşem

Betül KAVAL on 20 Ekim 2010 15:10 dedi ki...

senin chescakelerin zaten ayrı bir nefisss. ellerine sağlık canım.

sevgiler

sarımutfak-hande on 20 Ekim 2010 16:01 dedi ki...

süper görünüyor ellerine sağlık muhabbetiniz daim olsun

Güloanne mutfakta on 20 Ekim 2010 17:25 dedi ki...

ohh ellerinize sağlık muhteşem bir masa harika bir tatlı size afiyet olsun

Güloanne mutfakta on 25 Ekim 2010 17:40 dedi ki...

Arkadaşım sizi Milföylü Lezzetler Etkinliği için o güzel tariflerinizle bloguma bekliyorum sevgiler

Müge Hüner on 28 Ekim 2010 17:54 dedi ki...

asil pirensesim benim :)
Birazcık geç yazıyor olmanın utancındayım, kusura bakma.
Tekrar tekrar iyiki geldiniz diyorum, çocuklar gibi mutluydum o gün.
(Hava muhalefeti hariç)

Sendeki buluşmayı iple çekiyorum, Muhteşem zarif bi gün olacak eminim...

Kocaman öpüyorum :)

Adsız dedi ki...

chescake pişirirken yazıldığı gibi yaptım ama hala cıvık bu şekildemi doncak acaba bilemedim

Neslihan on 14 Mart 2011 17:56 dedi ki...

Merhaba isimsiz yorumcu,
Cheesecake piştiğinde hala yumuşaktır, kalıbını salladığınızda hafifçe hareketlenir ancak cıvıkla kasteeeiğiniz bundan fazla ise pişirme süresi veya derecesi az gelmiş olabilir. Cheesecake normalde soğudukça sertleşir, umarım sizinki de tutmuştur.

Sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba ben karemelli cheesecake yaptım ama ertesi gün baktığımda üzerinin sulandığını gördüm acaba cheese cake soslarını ne zaman ilave etmeliyiz yardımcı olursanız sevinirirm

Neslihan on 10 Ocak 2012 14:04 dedi ki...

Merhaba isimsiz yorumcu,

Sosunuzun kıvamından kaynaklanmıştır, yeterince pişmemiş olabilir veya sıcakken koyduysanız terleme yapmış olabilir, cheesecake soğuyup dinlenince, sosunu da oda sıcaklığında veya soğuk olarak dökerseniz terleme yapmaz

Sevgiler

buzdolabi on 4 Haziran 2012 14:16 dedi ki...

Neslihan Hanim merhaba. Ellerinize saglik, cok güzel görünüyor. Ben daha önce hic cheesecake yapmadim cünkü beceremeyecegimden korkuyordum. Tarfileri detaylica anlatmaniz bana cesaret verdi. Esimin en sevdigi tatli olan New York Style cheesecake yapmak istiyorum. Sanirim sizin limonlu cheesecake ile ayni tarif. Ancak ben kücük bir porsiyon yapmak istiyorum. Kücük bir kalpli kalibim var, onu kullanacagim (15 cm). Bu durumda miktarlari ne kadar azaltmaliyim acaba?

Neslihan on 4 Haziran 2012 15:08 dedi ki...

Merhaba Sr

Cheesecake biraz deneyimle o kadar korkulacak birşey değil, siz de farkedeceksiniz. 15 cm'lik kalıp için verilen ölüçüyü 1/3 oranında azaltmanızı öneririm, krem peyniri 600 yerine 400gr kullanmak gibi, kolay gelsin. Dilerim keyifli ve lezzetli bir deneyim olur.

Sevgiler

Satush on 10 Ekim 2015 12:01 dedi ki...

Elinize sağlık. Size bir sorum olacaktı. Cheesecake i servis aşamasında kelepçeli kalıbın tabanından çıkarken çok zorlanıyorum. Daha doğrusu tabandan ayırıp servis tabağına bozulmadan koyamıyorum. Bu işlemin kolay bir yolu var mıdır. Çok teşekkür ederim şimdiden. Sevgiler.

Neslihan on 14 Ekim 2015 10:54 dedi ki...

Merhaba Satush
Taban mı bozuluyor yoksa üst kısımda mı catlama oluyor. Cheesecakenizi pisirdikten sonra buzdolabına koymadan kalıptan hafifçe ayırın veya buzdolabından çıkardığınızda biraz yumuşamasını bekleyip oyle ayırın kelepçe kısmını. Bir de tabana yağlı kağıt koyarsanız daha kolay ayirabilirsiniz.
Sevgiler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...