13 Ekim, 2010

ISPANAKLI VE PEYNİRLİ KANELONİ (CANNELONİ)

ıspanaklı ve peynirli kanolini

Nerden başlasam bilemiyorum. Geçen zamanın açıklaması hem yok, hem çok. Birbirini kovalayan günlerde kimi güzel, kimi sıkıntılı zamanlar geçirdim. Blogum hep aklımda, hayatımda, ama bilgisayar başında geçen onca saate rağmen yazamadım. Geçen sürede, bir yurtdışı, 4 yurtiçi seyahat yaptım. Güzel yemekler yedim, kendimin veya başkalarının yaptığı. Çok sevdiğim blog dostlarımla buluştum. Kahkahalar attım, ağladım kısaca hepimiz gibi yaşadım. Kendi yoğunluğunda geçen günlerde çok planlasam da yazamadım.
Neyse geçmiş için üzülmenin faydası olmadığının bilinciyle, yeni bir tarife geçiyorum.

Ispanakla peynir çok yakışıyor, bir de yanında lezzet arttıran nefis bir domates sos varsa. Kaneloniyi bu şekilde Venedik gezimiz sırasında gitmiş olduğumuz Verona'da büyük meydanda, Romeo ve Juliet'in aşkının yaşandığı evde, Juliet'in penceresinden eşimin elindeki objektife el salladıktan sonra yemiştim. Evde de aynı şekilde hazırlamaya hemen karar vermiştim ama uygulama biraz geç oldu.
Kaneloni italyan mutfağından bir lezzet. Aslında rulo lazanya da diyebiliriz kendisine, sunum şıklığı ve servis kolaylığı, hamur kısmının azlığı nedeniyle lazanyadan daha hafif olmasına rağmen. Kaneloni, "canneloni" diye yazılıyor ve marketlerde orjinal yazılışıyla bulabilirsiniz. Kaneloni için haşlama istemeyen ürünleri daha pratik olması nedeniyle tercih etmenizi öneririm ama isterseniz haşlanan ürünlerle de aynı tarifi uygulayabilirsiniz. (Haşlama işlemini gerçekleştirdikten sonra)
Ben ıspanak ve peynir birleşince yanına pastırmayı da çok yakıştırıyorum. Tarifimde yok ama isterseniz ekleyebilirsiniz. Ayrıca aynı tarifi, kabaklı peynirli, patlıcanlı fesleğenli, kıymalı, patatesli kaşarlı, sadece peynirli gibi çeşitlendirerek hem yemek gibi, hem börek gibi hazırlayabilirsiniz. Tarifimiz şöyle;

Malzemeler:

- 1 paket kaneloni (ben haşlama gerektirmeyenlerden kullandım)
- Yarım kilo ayıklanmış ve doğranmış ıspanak
- 250 gr lor peyniri
- 2 adet soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz ve karabiber

Beşamel sos:

- 2 bardak süt
- 1 yemek kaşığ tereyağ
- 2 yemek kaşığı un
- Tuz

Üzeri için:

- 3-4 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri veya parmesan peyniri


Domates Sos:

-3-4 adet olgun domates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
- Tuz ve karabiber


Yapılışı:

Kanelonimizin içini hazırlamak için öncelikle zeytinyağımızda soğan ve sarımsağımızı soteliyoruz. Daha sonra dolmalık fıstığımızı ekliyoruz. Bunlar da kavrulunca ıspanaklarımızı ilave ediyoruz. Ispanaklarımız sönüp, hafifçe renk değiştirince lor peynirimizi, tuz ve karabiberini ekleyip, ocaktan alıyoruz.
İç harcımız beklerken, beşamel sosumuzu hazırlayabiliriz. Bunun için unu tereyağda kavurup sütü ekleyip, koyulaşana kadar pişiriyoruz ve tatlandırmak için tuzumuzu, isteğe bağlı olarak da muskat rendemizi ilave ediyoruz.
Kanelonilerimiz her birinin içini dikkatlice, kırılmalarını ve elimizin yanmasını önleyerek, çok fazla olmamak üzere, ıspanaklı harcımız ile dolduruyoruz ve bir fırın tepsisine diziyoruz. Doldurma işlemi bittikten sonra, üzerine beşamel sosumuzu döküyoruz ve kaşar peyniri veya parmesan rendesi serpiştirdikten sonra ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar (20-25 dakika kadar)pişiriyoruz.
Domates sosunu mümkünse önceden hazırlamanızı tavsiye ederim çünkü pişme süresi uzun. Eğer önceden hazırlayamadıysanız, yemek pişirme işlemine sosdan başlamak daha doğru olur, böylece sos pişerken yemek hazırlıkları tamamlanabilir. Bir diğer tavsiyem de bu çok lezzetli sosu fazla miktarda yapıp, kavanozda, üzerini zeytinyağı ile kapatarak buzdolabında saklamanız olacak. Böylece daha sonraki seferlerde kullanabilirsiniz, ayrıca sosu, kekik, fesleğen veya maydanoz ilavesi ile makarna sosu olarak da kullanabilirsiniz.
Sosumuz için ince kıydığımız sarımsaklarımızı zeytinyağında hafifçe aroması çıkana kadar kavurup, rendelenmiş domateslerimi, sirkemizi ve tuz ve karabiberimizi ekleyip, kaynama noktasına gelinceye kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte, suyu azalıp, sos kıvamını alıncaya kadar pişiriyoruz.
Kanelonimiz biraz ılıyınca, servis tabağına alıp, yanında domates sosu ve frenk maydanozu ile birlikte servis yapıyoruz. Afiyet olsun...

4 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Unknown on 13 Ekim 2010 16:58 dedi ki...

Canım ellerine sağlık enfes görünü
yor.Bulursam bende deniycem:))
Sevgiler.

DATLIM on 14 Ekim 2010 09:32 dedi ki...

Çok leziz görünüyor ellerinize sağlık

MMO on 14 Ekim 2010 12:06 dedi ki...

Çok lezzetli görünüyor! :)

Hayatın Ta Kendisi on 25 Ekim 2010 23:10 dedi ki...

Ispanak sezonu açıp en kısa zamanda denemeli :)

Ellerine sağlık

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...