06 Haziran, 2014

KADAYIF MANTISI VE REFİKA BİRGÜL İLE MUCİZE LEZZETLER


Nisan ayında Doors Akademi'de Arçelik'in davetlisi olarak "Refika Birgül ile Mucize Lezzetler" etkinliğine katıldım. Keyifle geçen öğleden sonrada, mutfağımda da uygulanacak güzel tarifleri uygulayıp, tatmış oldum. Refika Birgül ekranda göründüğü kadar sıcak ve samimi, kalabalık blogger grubu ile tek tek ilgilenip, hepimizin sorularını cevaplamak için koşturdu mutfakta.

Etkinlik için 4 tarif seçilmişti. Yazımın son fotoğrafı olan kolajda göreceğiniz, Türk işi suşi, kadayıf mantısı, turşulu ayran ve çikolatalı güllaç. Hepsi lezzetli idi, ancak benim favorilerim, türk işi suşi (yakın zamanda paylaşmayı düşündüğüm, pratik bir lezzet) ve kadayıf mantısı oldu.

Kadayıf mantısı, çok eski Sofra dergilerinden birinde rastladığım bir tarifti, daha sonra Refika'nın kitabında görmüştüm. Refika tarifi, eski bir tanıdığının mutlaka yapmalısın tavsiyesi ile denediğini ve uzun zamandır da çok beğenilen bir tarif olarak yaptığını söyledi etkinlik sırasında. Ben de Sofra dergisi ve Refika'da görmüş denenecekler arasında beklettiğim tarifi uygulayıp, tatma fırsatı bulmuş oldum. Sonuç olarak herkese tavsiye edebileceğim, mantıya farklı bir yaklaşım olan bu tarif, ana yemek, çay saati, lezzeti, aperatif olarak da hazırlanabilir. Hatta kadayıfla hazırlanan börekleri bu şekilde servis etmek de düşünülebilir, peynirli, patatesli, ıspanaklı mantılar da bu şekilde hazırlanabilir. ayrıca bu şekilde patlıcanlı börek de yapılabilir ne dersiniz?


Malzemeler :

Mantı için;

-100 gr. kıyma
-250 gr kadayıf
-1 çay kaşığı köfte baharı
-1/2 çay kaşığı karabiber
-1/2 çay kaşığı kimyon
-1/2 çay kaşığı pul biber
-1 avuç ekmek içi (veya 1 tatlı kaşığı galeta unu)
-5-6 dal ince kıyılmış maydanoz
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı tereyağı

Yoğurt sosu için;

-3 su bardağı yoğurt
-4 diş sarımsak
- Tuz

Sos için;

- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 2 adet domatesin püresi
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 2 dal taze kekik
- 1 dal taze nane
- 4 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı tereyağ

Servis için;

-Sumak, nane, pulbiber

Yapılışı:

Mantı için hazırladığımız malzemelerden tereyağ ve kadayıfı ayırarak, mantının iç harcını oluşturacak köfte karışımını hazırlıyoruz. Köfte harcından ufak parçalar alarak fındık büyüklüğünde yuvarlaklar hazırlıyoruz. Daha sonra elimizi ayırdığımız tereyağı ile yağlayıp, kadayıftan uzun bir tutam alarak avucumuza yerleştirip, köfteyi kadayıfın üzerine yerleştiriyoruz ve köftenin etrafını kadayıfla kaplayarak sarıyoruz. (Mantıların büyüklüğü 2-3 cm çapında olmalı ve üzerindeki kadayıf kalın olmamalı.) Bu süreçte tereyağ hem kadayıfın kolay sarılmasını sağlıyor, hemde mantımızı daha lezzetli hale getiriyor. Kadayıfların tamamını bu şekilde hazırlıyoruz, tabi bu süreçte bekleyen kadayıfın kurumaması için üzerini nemli bir bezle örtebiliriz. Mantılarımız hazır olunca önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika kadar pişiriyoruz. Çok hızlı piştiği için yanmasını önlemek için çevirmek gerekiyor.

Mantı pişerken yoğurt sosunu ve domates sosunu hazırlıyoruz. Yoğurt ve dövülmüş sarmısağı krema kıvamına gelene kadar çırpıp, damak tadımıza göre tuz ekliyoruz. Domates sos için, tereyağ ve zeytinyağını tavaya alıp, yağ ısınınca, salçaları ve domates püresini ekliyoruz. Sosumuz biraz pişince baharatlarımızı ekleyip, ocaktan alıyoruz. Taze baharat bulunmuyorsa, kurutulmuş da kullanabiliriz.

Fırından çıkan kadayıflarımızı servis tabağına alıyoruz, biraz ılınınca, yoğurt ve domates sosumuzu ilave edip, baharatlarla birlikte servis ediyoruz. Tabi mantıların çıtırlığını kaybetmemeleri için sosların hemen servis öncesi eklenmesini tavsiye ederim, yoksa mantılar yumuşayacaktır. Afiyet olsun....

3 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

VuslaT on 11 Haziran 2014 18:29 dedi ki...

Birgül Ankaraya gelir ise bende etkinliğe katılmak isteyenlerdenim. Siz de çok güzel uygulamışsınız. Ellerinize sağlık.

Esra on 13 Haziran 2014 14:45 dedi ki...

Çok pratik ve lezzetli görünüyor, ellerinize sağlık:)Mantı seven biri olarak denemek isterim:))

Zeytinli on 18 Haziran 2014 08:50 dedi ki...

Çok merak ettim açıkçası :)
Banada beklerim www.kiriksemsiye.blogspot.com.tr
Sevgiler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...