16 Nisan, 2015

SEBZE TERİN / VEGETABLE TERRINE


Sebze terin blogun doğum günü partisinin yeni lezzetlerinden biriydi, yiyenlerden tam not aldı. Izgara sebze, fesleğen pestoso, mozarella peyniri, zeytin ezmesi ve lezzetli bir sosun buluşmasından çıkan sonucu değerlendirmeyi sizlere bırakıyorum. Tarife geçmeden önce terin hakkında biraz bilgi vereceğim.

Terin veya orjinal adıyla terrine, fransız mutfağına ait bir hazırlama yönteminin genel adı. Doğranarak hazırlanan sebze, et, balık gibi farklı malzemelerin bir araya getirilerek bir kalıpta soğuk veya oda sıcaklığında sunulmuş hali, Terin birlikte veya ayrı pişirilerek hazırlandıktan sonra, en az 12 saat buzdolabında dinlendirilerek servise çıkan yiyecekler. Benim yaptığım gibi sadece sebzeler ile hazırlanabileceği gibi, içine balık, et eklenerek de hazırlanabilir, mesela bir dahaki terin için, ton balıklı bir tarif var aklımda.  Terin ile ismi birlikte geçen pate ise daha çok belirtiğim malzemelerin ezilerek bir araya getirildiği ve/veya dış kısmının hamur ile kaplanmasıyla hazırlanan tarifler eğer dışında hamur var ise pateler sıcak olarak da servis ediliyor. Yani malzeme konusunda çok sınırı olmayan farklı alternatiflerle hazırlanabilecek, yaratıcılığınızı lezzete dönüştürebileceğiniz keyifli yiyecekler. Ansiklopedik bilgimizden sonra gelelim tarife:)

Malzemeler:

- 4 adet patlıcan
- 4 adet kabak
- 4 adet kırmızı biber
- 4 adet yeşil biber
- 2 adet turuncu/sarı biber
- 3 adet domates
- 2 top mozarella peyniri
- 1 yemek kaşığı ev yapımı fesleğen pestosu (tarife buradan ulaşabilirsiniz)
- 1 yemek kaşığı zeytin ezmesi-nar ekşisi karışımı
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
Sosu için :
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı toz şeker

Süslemek için:
- 2-3 dal biberiye
- 1 adet havuç
- 1-2 dal ince kıyılmış maydanoz

Terin için öncelikle sebzeleri hazırlıyoruz. Patlıcanları alacalı soyuyoruz, kabakları da soyup, ikisini de uzun şeritler çok kalın veya çok ince olmayacak şekilde dilimliyoruz. Biberlerimizi de şekillerinin izin verdiği ölçüde uzun şeritlerle dilimliyoruz. Sebzelerimizi fırça yardımı ile zeytinyağladıktan sonra önceden ısıtılmış  200 derece fırında pişiriyoruz. Sebzelerin pişme süreleri farklı olacaktır, bu nedenle gruplandırarak fırınlamanızı tavsiye ederim. Patlıcanlar, kabaklar ve biberler fırınlanırken, domateslerimizin kabuklarını soyup, halkalar halinde doğruyoruz ve onları da tavada hafifçe pişecek kadar tutuyoruz. Fazla kalırsa halka şeklini kaybedip dağılıyor domatesler. Bu arada mozarella peynirimizi de halka halka doğrayıp hazırlıyoruz.
Tüm malzemelerimiz hazır artık kalıpta bir araya getirebiliriz. Ben dikdörtgen bir kalıp seçtim, yuvarlak, kare kalıplar veya porsiyonluk olarak minik kalıplarda hazırlayabilirsiniz. Kalıbın tabanına streç film yerleştirdikten sonra, bir kat patlıcan, bir kat kabak, bir kat renkli biberlerden olacak şekilde sıralıyoruz. 2. katları yaptıktan sonra, domates dilimlerini yerleştiriyoruz (domatesler pişince çok küçükdükleri için ancak 1 kat olacaktır) sonra fesleğen pestosunu sürüyoruz ve mozarella peynirimizi diziyoruz. Peynirlerin üzerine de az miktarda nar ekşisi ile lezzetlendirdiğimiz zeytin ezmesini sürüyoruz ve ilk başta yaptığımız gibi sebzelerimizi sıralayarak kalıbımızı dolduruyoruz. Son olarak üzerine, sirke, şeker ve yağ karışımı döküp, üstünü de streç film ile kapattıktan sonra, buzdolabında dinlendiriyoruz. Ben ertesi gün servis ettim, 24 saat kadar kaldı, ama 12 saatten sonra da yenilecek kıvama gelecektir. Servis içinde çiçek şeklinde kestiğim havuçu, maydanoz yapraklarını ve biberiye dallarını kullandım. Süslemek için frenk soğanı dallar, dereotu, zeytin kullanılabilir. Afiyet olsun...

4 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Adsız dedi ki...

Sebze trini keserekmi yoksa ustunden teker teker alarak servis edecegiz

Neslihan on 16 Nisan 2015 17:00 dedi ki...

Merhaba, dilimlere keserek servis yapıyoruz, tüm malzemelerden gelmesi için:)
Sevgiler

ilhan on 16 Nisan 2015 17:17 dedi ki...

Gerçekten muhteşem. Hele bir de aralarına balık veya konduğunu düşünüyorum. Ellerinize sağlık süper.Bayağı da emek istiyor.

Nurşen Aksoy on 16 Nisan 2015 18:02 dedi ki...

Ayyy super merakla bekliyordum..İlk misafirime deneyecegim..ellerinize saglik..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...