04 Aralık, 2017

3 LEZZETLİ ÖRGÜ BÖREK





















Örgü börek, hem de her bir rulosunda farklı lezzetler olan bir börek düşünün... Bir ruloda patates ve peynirin uyumu varken, diğer ruloda paçanga böreği tadı olsun, bir taraftan da ıspanak ve havuç ile sebzeli bir tad gelsin. :) 

Geçtiğimiz günlerde blog kızları buluşmamızın menüsündeydi bu börek, menüyü oluşturmaya çalışırken farklı bir börek yapmak istedim, hem lezzetli olsun, hem de göze hitap etsin dedim ve ortaya bu börek çıktı. Çıkış noktamda blogda yer alan iki börek tarifim oldu, 3 kat tat böreğim ile ıspanaklı örgü börek. Bu iki böreğin karışımı olarak her damağa hitap edecek bu böreği yaptım. Nasıl mı?

Malzemeler: 

- 5 adet yufka
- 1 adet yumurta sarısı
- 200 gr tereyağ (eritilmiş soğutulmuş)

3 farklı iç harcı için;

Patatesli rulo icin:

- 3 adet orta boy haşlanmış patates 
- 1 su bardağı rendelenmiş eski kaşar peyniri 
- Tuz, karabiber

Pastırmalı rulo için;

- 200 gr pastırma 
- 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri 
- 1 adet kapya biber 
- 1 adet yeşil biber
- 1 orta boy domates 🍅 
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
-Tuz, karabiber

Ispanaklı harç için;

 - Yarım kilo ıspanak 
- 3 adet rendelenmiş havuç 
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
- Tuz, karabiber


 
Yapılışı:

Öncelikle iç harçları hazırlıyoruz.Patatesli harç için, haşlanmış patatesleri ezip, eski kaşar  ve tuz, karabiber ilavesiyle karıştırıyoruz. 
Pastırmalı harç için, önce pastırmalarımızı doğrayıp, az yağ ile hafifçe soteliyoruz ve tavadan alıyoruz. Ayni tavada doğranmış biberlerimizi zeytinyağı ile pişirdikten sonra, doğranmış domatesimizi ekleyip, tuz ve karabiber ile tatlandırıp, domates 🍅 suyunu çekince ocaktan alıp, pastırmasını ekliyoruz. Soğudunda da rende kaşar ekliyoruz. 
Ispanaklı harç için, rendelenmiş havuçlarımızı zeytinyağı ile kavurup, sönmesini sağlıyoruz. Ayrı bir tavada yine az zeytinyağı ile ayıklanıp, yıkanmış ve irice doğranmış ıspanaklarımızı kabarıklığı sonene kadar pişiriyoruz, burada hızlı bir kavurma gibi düşünün, böylece ıspanağın suyunu salmasını önleyeceğiz. Tuz ve karabiber ilavesinden sonra ocaktan alıyoruz. Soğuyunca pişirdiğimiz havuç  ile karıştırıyoruz.



Artık börek rulolarımızı hazırlamaya başlayabiliriz. Yufkalardan birini açıp, üzerine fırça yardımı ile tereyağını sürüyoruz ve patatesli harcı her tarafına gelecek şekilde serpiştirerek yayıyoruz ve yufkayı bir ucundan başlayarak sarıp, rulo haline getiriyoruz. Sonra bir yufkayı ikiye bölüp, yarısına yine tereyağ sürüp, hazırladığımız ruloyu bu yufka ile sarıyoruz. Bunu yapmamızın sebebi, harç nedeniyle yumuşayan yufkanın örme sırasında yırtılmasını önlemek icin biraz kalınlaştırmak ve tereyağ ile daha çıtır çıtır bir doku sağlamak.

 Pastırmalı ve ıspanaklı iç harçları ile de ayni işlemi tekrarlayıp, 3 adet büyük ve kalınca rulo elde ediyoruz. (Kalan yarım yufkayı kendinize minik bir börek veya gözleme  yapabilirsiniz.) Rulolarımızı yanyana koyup, sac örgüsü yapar gibi örüyoruz. Başlama ve bitirme noktalarını elimizle biraraya getirip düzeltebiliriz. Örme işlemine iliskin fotoğrafları ve böreğin iç görüntüsünü görebilirsiniz. Orgumuz hazır olunca pişireceğimiz tepsiye yağlı kağıt üzerinde alıp, üzerine yumurta sarısı sürüp, susam ve çörek otu serpiştirip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 55-60 dakika üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun...


3 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Fincan Teyze on 5 Aralık 2017 16:00 dedi ki...

Mayalı hamurlarda saç örgüsünü kullanırım ama yufkada hiç denememiştim. Harika bir tarif ellerinize sağlık

ebru on 5 Aralık 2017 17:01 dedi ki...

harika görünüyor. ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

😍

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...