25 Aralık, 2017

SOMONLU ISPANAK RULO



Somonlu ıspanak rulo...
Geçen cumartesi davet menümüzdeki lezzetlerden biriydi. Yapılacaklara karar verirken ıspanak ruloyu listeye yazmış ama somonlu mu olsun,  pastırmalı mı olsun karar verememiştim. Niyetim pastırmaya dönünce de yoğun geçen hafta nedeniyle işler sıkışınca, başka bir tarif için aldığım somonu rulo için kullanıverdim. 

Tarif olarak çok beğenerek takip ettiği zerafet sembolü @selinkutucular ın tarifini neredeyse aynı şekilde uyguladım. Ben biraz daha fazla ıspanak ve tereyağ ve elimdeki miktar nedeniyle daha az somon kullandım. Bir de beyaz peynir ve labne karışımı yerine krem peynir kullandım. Gelelim tarife;

Malzemeler:

- 300 gr ıspanak 
- 5 yumurta
- 80 gr tereyağ
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz

İç harcı için: 

- 400 gr krem peynir
- 4-5 dal frenk soğanı
- 4-5 dal dereotu



Yapılışı: 

 Ispanağımızı buharda veya kendi suyunda haşlayıp soğutuyoruz. Sonra suyunu iyice sıkıp, rondo ile püre haline getiriyoruz. Yumurtalarımızın ak ve sarılarını ayırıyoruz. Önce sarıları kabartma tozu ile çırpıyoruz sonra ıspanağı ekliyoruz, sonra da eritip ılıttığımız tereyağımızı ilave ediyoruz. Ayrı bir kapta yumurta aklarını tuz ile birlikte, kar gibi olup, kıvam alıncaya kadar çırpıyoruz. Sonra yumurta sarıları ile yaptığımız karışıma parça parça ekleyip, yumurta aklarını söndürmeden tahta kaşık yardımıyla yediriyoruz. Homojen hale gelen karışımı albümde görebileceğiniz gibi dikdörtgen bir tepsiye ( varsa benim kullandığım gibi silikon yoksa yağlı kağıt üzerinde metal) döküp, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-25 dakika pişiriyoruz. Biraz soğuduktan sonra fırından alıyoruz. Bu arada krem peyniri doğranmış dereotu ve frenk soğanı ile karıştırıyoruz. Soğutan ıspanak tabanımızı tepsiden dikkatlice ayırıyoruz ve rulo yapar gibi sekil verip, tekrar açıyoruz. Tabanın tüm yüzeyini krem peynir karışımından sürüp üzerini dilimlenmiş somon ile kaplıyoruz. Dikkatlice rulo şeklinde sarıp, streç film ula kapatıp 2-3 saat buzdolabında dinlendiriyoruz. Dilerseniz krem peynirli karışımdan dış yüzeyine sıkmak için ayırıp, domates yerine süslemek için kullanabiliriz. Dinlenen ve kıvamı oturan rulomuzu dilimleyerek servis yapıyoruz. Afiyet olsun.


1 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

durutarifler on 26 Aralık 2017 17:11 dedi ki...

Renkler tam yılbaşılık ellerinize sağlık

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...