18 Aralık, 2017

YOĞURTLU BALKABAĞI SALATASI


Balkabağı salatası yakın zamanda detaylarını yazacağım bir davet sofrasından tam not alıp, davete ait instagram paylaşımlarımda tarifi en çok sorulan  lezzet olmuştu, bugün blogumda da yer alması için buraya ekliyorum. Yaklaşan yeni yıl sofralarında farklı bir tarif arıyorsanız tam karşınızda. 

Evde misafirlerimi ağırlayacağım zaman hepimiz gibi önce menüyü düşünüyorum ve değişik olsun, birbiriyle uyumlu olsun, malzeme tekrarlamasın diye çabalıyorum. Yine böyle düşünürken, grubumuzun buluşmalarında yoğurtlu salatalar her zaman severek tüketiliyor, ben de yoğurtlu bir salata olsun ama hep yaptığımız havuçlu, kabaklı, patlıcanlı ve pancarlı salatalardan olmasın değişik olsun derken aklıma balkabağı ile yoğurtlu salata geldi. Balkabağını haşlayıp püre yapmak istemedim, aslında bu salata öyle de yapılabilir, ben yoğurt tadını alalım, içinde kabaklarda gelsin, önce ekşi ve tuzlu sonra hafif tatlı olarak damağımızda kalsın diye iri halde küp küp doğrayarak, sanki fırında kızartma yapıyormuşum gibi pişirdim. sanırım başarılı da oldum, çünkü çok sevildi, bizim evde de sık yapılacaklar arasına girdi. 

Tarif öncesi bir kaç püf noktasını belirteyim, oldukça pratik bir lezzet ama her şey de olduğu gibi ufak dikkat noktaları mevcut; balkabaklarını çok küçük doğramayın, karıştırma sırasında ezilip kaybolabilirler, bir de salatanızı mümkün olduğunca servise yakın bir araya getirmenizi tavsiye ederim, çünkü balkabağı zaten katı olan yoğurdun nemini iyice içine çekip daha da katılaşabiliyorlar birlikte, ama bu durumu yaşarsanız üzülmeyin, biraz zeytinyağı hem lezzet hem de kıvam verecektir. 

Gelelim tarifimize;




































Malzemeler:

- 7-8 dilim balkabagi
- 1 kg süzme yoğurt 
- 2-3 diş sarımsak 
- Tuz, karabiber
 - Zeytinyağı
 - 1 yemek kaşığı çiğ kabak çekirdeği 

Yapılışı: 
Balkabağını küpler halinde doğruyoruz, ölçü olarak zardan büyük, kuş başından küçük düşünün, tuz, karabiber ve zeytinyağı ile harmanlayıp, yağlı kağıt üzerinde 220 derecede fırınlıyoruz. Bu işlem balkabağının kızartma kıvamında olmasını sağlayacak. Pişen balkabağı soğukken yoğurt karışımını hazırlıyoruz. Sarmısak ve tuz ile süzme yoğurdu karıştıyoruz. Balkabaklarını yoğurtlu karışıma ekliyoruz. Burada biraz dikkat ile karıştırmak gerekiyor ki balkabakları dağılmasın ve ezilmesin. Son olarak üzerine kabak çekirdeklerini serpiştirip, az zeytinyağı gezdirerek ve dereotu yaprakları ile süsleyip servis yapıyoruz. Afiyet olsun



2 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

durutarifler on 20 Aralık 2017 10:08 dedi ki...

Bunu deneyeceğim mutlaka. Tam benlik tarif

Etimesgut Halı yıkama on 4 Ocak 2018 16:53 dedi ki...

iyi bir site teşekkürler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...