18 Kasım, 2018

EN GÜZEL BALKABAĞI ÇORBASI



Balkabağı çorbası bizler gibi damak tadı çorbada tuzluya alışık olanlar icin değişik bir lezzet.  Hafif tatlı ve bence çok keyifli. Blogda daha önceden hazırladığım bir balkabağı çorbası daha var. Pişirme yöntemi ve malzemelerde ufak farklar mevcut. Bu ufak farklar lezzetin artmasına büyük katkılar yapıyor. En temel lezzet arttırıcı malzemeleri önce fırınlamak, kesinlikle Öner’im bu şekilde pişirmeniz olacak. Ben de kendim artık balkabagını uygun ise mutlaka fırınlama yaparak pişirmek. 
Kullandığım kabak hep rastladığımız helvacı kabagindan farklı bir turdu. Şekli armut gibiydi ve Eylul basında yazlıktan getirmiştim. Kasım başında pişiren kadar oda sıcaklığında bekledi. Açıkcası bana daha dayanıklı gibi geldi bu tür.
Biraz araştırdım ama türünün özel adı yok veya ben rastlamadım. Ama İngilizcede butternut squash diye geçen tür, bildiginiz gibi helvacı kabağı pumpkin olarak çeviriliyor. Gelelim tarifimize.


Malzemeler:

- 1 adet balkabağı ( temizlenmiş hali 1 kg)
- 2 adet büyükçe kuru soğan
- 1 adet havuç 🥕 
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 adet defne yaprağı
- Tuz, karabiber
- 1 fındık büyüklüğünde taze zencefil rendesi
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- Biraz muskat rendesi

Üzeri için:

- Kabak çekirdekleri, biraz kavrulmuş susam
- Krema
- Rende parmesan veya eski kaşar peyniri


Yapılışı:

Balkabağını soyup, çekirdeklerini temizledikten sonra, iri küpler halinde doğruyoruz ve fırın tepsisine birbirine değmeyecek şekilde yerleştiriyoruz. Havuç ve soğanları da aynı şekilde hazırladıktan sonra, üzerine zeytinyağı, tuz ve karabiberi gezdiriyoruz, defne yapraklarını da kırarak serpiştiriyoruz. Önceden ısıttığımız 200 derece fırında dışı çıtır, içi yumuşak olana kadar pişiriyoruz.

Fırından alıp, biraz ılıdıktan sonra kuru defne yapraklarını alıp, diğer malzemelerimizi tencereye alıyoruz. Üzerine zencefil, zerdeçal ve muskat rendesini ekleyip, üzerini kapatacak kadar su ilave edip kaynayana kadar pişiriyoruz. Dilerseniz et, tavuk veya sebze suyu da kullanabilirsiniz.

Tüm malzemeler yumuşayıp, karışım kaynayınca ocaktan alıp, blenderdan geçirerek yoğun bir püre olan çorbamızı hazırlamış oluyoruz. Sevdiğiniz çorba yoğunluğuna göre kaynamış su ekleyerek kıvamını ayarlıyoruz, dilerseniz 2-3 kaşık krema da ekleyebilirsiniz. 1-2 dakika daha kaynadıktan sonra çorbamız hazır, kaseye alıp, üzerine kabak çekirdekleri, kavrulmuş susam serpiştirerek servis ediyoruz, dilerseniz her kaseye 1-2 çay kaşığı krema damlatabilirsiniz. Bir de yoğun aromalı peynirler çok yakışıyor bu çorbaya, ben parmesan ve eski kaşar rendesi öneriyorum. Evdeki serviste parmesan eklemiştim ama fotoğraf çekmeyi unutmuşum:) Afiyet olsun...


0 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...