03 Kasım, 2018

FINDIKLI VE TAHİNLİ BALKABAĞI KURABİYE




















Görüntüsü ayrı tadı ayrı güzel bir kurabiye tarifi var ekranlarınızda...Geçtiğimiz ay evdeki blog kızları buluşmamız için hazırlamıştım. Konsepti zamana uygun sonbahar olarak seçince menü de uyumlu şekillendi ve tarif için kurabiye, fındık ve tahin bol tereyağlı bir hamurla kaplandı ve balkabağı kılığına girdi.

Menüyü oluştururken tatlı kısmında bir kurabiye olsun diye düşündüm ve Pinterest'de gördüğüm balkabağı şeklindeki ekmekler ve bu ekmekden esinlenerek yapılmış tatlı, tuzlu kurabiyeler fikir verdi. Aslında kurabiye içini balkabaklı ve cevizli hazırlayacaktım ama sofranın diğer tatlısı balkabaklı pavlova olunca, yine sonbahara yakışan tahin ve fındık ikilisini biraraya getirdim. Siz bu önerimin yanısıra, klasik elmalı içleri veya armut-kestane ikilisini düşünebilirsiniz. Hamuru çok rahat çalışılan ve lezzetli bir hamur ve sade kurabiyeler ve tart tabanları için de kullanılabilir.



Hamuru için:

🍁 400 gr tereyağ
🍂 2 adet yumurta
🍁 1/2 çay bardağı süt
🍂 1/2 çay bardağı yoğurt
🍁 1 çay bardağı pudra şekeri
🍂 1 tatlı kaşığı kabartma tozu(silme)
🍁 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
🍂 6 su bardağı un




İç malzemesi:

🍁 1 su bardağı kavrulmuş ve irice çekilmiş fındık
🍂 1 çay bardağı tahin
🍁 2 yemek kaşığı toz şeker
Üzeri için:
🍂 30 adet karanfil
🍁 Pudra şekeri
🍂 Bağlamak için ip




Yapılışı:
Hamuru hazırlamak için oda sıcaklığında olan tereyağ ile un hariç tüm malzemeleri karıştırıyoruz ve unu parça parça ekleyerek yumuşak kıvamda bir hamur hazırlıyoruz. (Un miktarı ortam ısısı ve sıvıların yoğunluğuna göre biraz fark edebilir. Elinizden ayrılıp toparlanmış bir hamur olmalı.)

İç malzemede lezzeti en çok arttıran faktör fındığı kavurmak. Hazır kavrulmuş fındık bile kullansanız kokusu çıkana kadar ocak veya fırında kavurun ve hafif yağı çıkıp aromalansın, soğuduğunda irice çekiyoruz. Sonra tahin ve şeker ile bir araya getiriyoruz. 





Kurabiyeleri yapmak için hamurdan cevizden biraz büyük parçalar alıyoruz ve elimizde açıyoruz, ortasına 1 tatlı kaşığı kadar iç malzememizden koyup, kenarlarını kapatıyoruz ve elimizde yuvarlıyoruz. İşin el oyalayan ama bu kurabiyeye sevimli görüntüsünü kazandıran süreç için, bir ip alarak kurabiye topunu paket yapar gibi sarıyoruz ve 8 dilim çizilmiş hale getirip, ipi bağlıyoruz ve bu bağlanmış kısmı tepsiye gelecek şekilde diziyoruz. Kurabiyenin üstüne ise balkabağının sapı olarak birer karanfil tanesi saplıyoruz. Tüm hamuru hazırlayınca (ben bir kısmını sonbahar yaprağı olacak şekilde hazırladım kalıp ile daha doğrusu gece mesaisinde iken uyanan Yağmur yaptı yaprakları ve davet günü aşağıdaki şekilde sundum) önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35-40 dakika kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun...





0 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...