24 Aralık, 2018

FRANSIZ USULÜ SOĞAN ÇORBASI


Soğan çorbası yapması kolay ama vakit alan sonuçta ortaya çıkan lezzetin ise verdiğiniz zamana değdiği bir tarif. Mutfak literatürüne pek çok tarif gibi Fransız kökenli olarak girmiş. Çok eskiden yaptığım ama uzun bir zamandır da yapmadığım bir lezzetti ve elimdeki son fotoğrafı buradaki paylaşımdaydı

Arada yaptığım zamanlarda çekmeye fırsat olmamış, malum hep bir telaş içindeyiz büyük şehirde ve yapay ışıkla fotoğraf çekmeyi hiç sevmiyorum. Neyse hadi gireyim mutfağa dedim akşam saati ve ertesi gün, gün ışığında fotoğraflarım diye düşündüm. Öyle de yaptım:)

Tarife geçmeden önce çorba ile ilgili bazı önemli notlarımı paylaşmak istiyorum;

-Soğan çorbasının tüm lezzeti, soğanın uzun süre orta-kısık ateşte pişirilmesinden geliyor bunu atlamayın.
- Soğan bildiğiniz gibi çok su içeriyor, yani verdiğim ölçü gözünüzü korkutmasın, bu öçlüden 4-5 kişilik bir çorba ancak çıkıyor.
-Çorbayı yaparken benim tarifimde yok ama başka yerde görüp un kullanmayın kıvam için, çorbanız bulanık olur ve una hiç gerek yok, aynı şekilde pek çok tarifte yabancı kökendi soslar var onlara da gerek yok, bunu gönül rahatlığı ile belirtiyorum, çünkü vaktinde öyle tariflerde denemiştim.
- Bu tarifte beyaz şarap var ama dilerseniz elma sirkesi de kullanabilirsiniz, tabi kırmızı şarap da olabilir ama onun aroması biraz daha yoğun, bunu göz önünde bulundurmayı unutmayın.
-Son olarak da et suyu/tavuk suyu konusu var. Ben et suyu tercih ediyorum, siz tavuk veya sebze de kullanabilirsiniz ama daha lezzetli bir çorba için normal su tercih etmeyin.

Malzemeler:

- 15 adet soğan (2.5 kilo kadar)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağ veya 2 kaşık sade yağ
- 1/2 su bardağı beyaz şarap veya 1/2 çay bardağı elma sirkesi
- 2 minik diş sarmısak
- 3-4 ince dal taze kekik
- 3 su bardağı et suyu
- Tuz ve karabiber

Servis için:

- 2 dilim ekşi mayalı ekmek
- 1 tatlı kaşığı tereyağ
- 1 çay bardağı eski kaşar peyniri rendesi
- Taze kekik

Yapılışı:

Soğanların kabuklarını soyup, zeytinyağı ve tereyağını koyduğumuz tencereye alıyoruz, (mümkünse döküm tencere kullanın) pişirmeye başlıyoruz. Soğanlar önce sularını bırakıp küçülecekler ve hacimleri çok azalacak, sonra yavaş yavaş karamelize olacaklar. Bu süreç yaklaşık 1 saat kadar sürecek, dilerseniz soğanlar küçüldüğünde fırına alıp karamelleşme sürecini fırında yapabilirsiniz. Sonra şarap veya sirkeyi ekleyip, biraz uçuruyoruz. Bu aşamada ezilmiş sarmısakları, tuz ve karabiberini ekliyoruz. Daha sonra et suyunu ekleyip, kekik dallarını da içine atarak kaynamaya bırakıyoruz. İhtiyaç duyarsanız az miktarda normal su veya yine et suyu ilave debilirsiniz.Kıvamı yoğunlaşınca da ocaktan alıyoruz. 

Ekşi mayalı ekmekleri ortadan ikiye kesip 4 parça elde ediyoruz. Üzerine tereyağ sürüp,eski kaşar peyniri rendesi veya gravyer peyniri rendesi yerleştirip, önceden ısıtılmış fırında peynirler eriyip kızarana kadar pişiriyoruz. Ekmeklerin lezzetini arttırmak için tereyağ öncesi sarmısak da sürebilirsiniz. Kızaran ekmekleri kaseye aldığımız çorbanın üzerine koyuyoruz. Eğer kaseleriniz ısıya dayanıklı ise ekmekleri hazırlayıp, çorba kasesinin üzerinde çorba ile birlikte fırında ızgara ayarında pişirebilirsiniz. Afiyet olsun...


Devamını Oku...

17 Aralık, 2018

BALKABAKLI HUMUS


Evdeki davet sofralarından biri için hazırlamıştım balkabaklı humusu. Kıvamını çok az daha açıp, üzerinde kızarttığım yeşil mercimek köfteleriyle birlikte servis etmiştim. O günkü masamda en çok sevdiğim iki lezzetten biriydi, diğeri ise yabani pirinçle hazırladığım bir salataydı. İlerleyen günlerde onun da tarifini yazarım. Ama bugün öncelik balkabaklı humusda. Balkabağı kendine has tatlılığı ile alışık olduğumuz humusu bambaşka bir yere taşıyor. Beraberindeki zerdeçal, zencefil ve muskat gibi çok yakışan baharatlarda bu lezzeti iyice vurguluyor. Klasik humusdan sıkılmış ve farklı bir şeyler arayışındaysanız bu tarif tam size göre. 

Malzemeler:

- 500 gr  haşlanmış balkabağı
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 su bardağı tahin
- 2 diş sarmısak
- 1 limonun suyu
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Tuz, karabiber
- 1 çay kaşığı toz zerdeçal
- 1 çay kaşığı toz zencefil
- Az muskat rendesi
- 1 tatlı kaşığı kadar susam
- 1 yemek kaşığı kabak çekirdeği

Yapılışı:

Dış kabukları temizlenmiş haldeki dilim balkabaklarını 4-5 parçaya kesip bir tencereye alıyoruz. Üzerine yarım çay bardağı kadar su ekleyip, kısık ateşte kendi suyu ile yumuşayana kadar pişiriyoruz. Balkabakları soğuyunca, haşlayıp kabuklarını soyduğumuz nohutlarımızı mutfak robotunun içine ekliyoruz. Tahin, limon suyu, tuz ve baharatlarımızı ekleyip tüm karışım ezilip homojen olana kadar karıştırıyoruz. Daha sonra kıvamını ayarlamak için zeytinyağını da karışımı yavaş yavaş ekliyoruz. Tadı, tuzu kıvamı ve baharatlaırnı damak tadımıza göre ayarlayabiliriz. Daha sonra humusumuzu hafif çukur bir kaseye alıyoruz ve üzerine susamı ve kabak çekirdeklerini serpiştirip, biraz zeytinyağı gezdirerek servis yapıyoruz. Afiyet olsun...


Devamını Oku...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...