26 Ocak, 2019

PANCAR HUMUS



Humus en klasik haliyle neredeyse hepimizin bildiği ve pek çoğumuzun sevdiği bir meze. Kökeni ortadoğu mutfağı, bize de komşulukla gelmiş ayrıca batıda da çok yaygın bilinen ve yapılan bir tarif. Özellikle son yıllarda çok çeşitli tatlar eklenerek lezzeti daha da yukarılara taşınmış durumda bu mezenin. Blogda daha önce klasik humusközbiberli humus ve balkabaklı humus tarifleri mevcut. Bugün de nefis rengi ile pancarlı humus tarifi var. 
Humus Arapça nohut demek, bu nedenle bence içinde nohut olmadan yapılan ve adına humus denen tarifler daha çok dip sos veya pesto diyebileceğimiz tarifler. Tabi ismin ürünün önüne geçmesi ve bir tanımlama olarak kullanılmaya başlaması nedeniyle, anlamının ötesine geçip belki de tekniğin adı olabilir. 
Humus, nohut ve tahin birleşimi ve bu birleşim pek çok farklı lezzetin dahil olmasına da imkan sağlıyor. Balkabağı, avokado, yeşil sebzeler, kırmızı biber ve yazımın konusu olan pancar uygun baharatların birleşimi ile nefis humuslar yapmamıza imkan sağlıyor. Önümüzdeki günlerde yeni humus tarifleri de ekleyeceğim ama önce harika rengi ile geçen seneki yılbaşı soframdaki menüler arasında da yer alan pancarlı olan var.

Malzemeler:

- 2 adet orta boy fırınlanmış pancar
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 su bardağı tahin
- 2 diş sarmısak
- 1 limonun suyu
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Tuz, karabiber
- 1 çay kaşığı çörekotu
- 1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
- 1 yemek kaşığı nar tanesi
- 2-3 dal dereotu

Yapılışı:

Pancarlarımızı yağlı kağıda 2 kat sarıp 180 derece fırında yumuşayana kadar 30-35 dakika kadar pişiriyoruz ve kabuklarını soyup hazırlıyoruz. Haşlanmış nohutlarımızın kabuklarını soyuyoruz. Mutfak robotunun içine nohut, pancarlardan biri, tahin, limon suyu, tuz ve karabiberi ekleyip tüm karışım ezilip homojen olana kadar karıştırıyoruz. Pancarı sırayla eklememizin nedeni, pancarın tadı çok yoğun olmasın ve renk istediğimiz gibi olsun. Benim elde ettiğim bu tatlı koyu pembe (fuşya gibi) 2 orta boy pancar ile oldu. Siz ikinciyi damak tadı ve göz zevkiniz doğrultusunda ekleyin. Zeytinyağını da karışımı yavaş yavaş ekleyerek, humusumuzun kıvamını ayarlıyoruz. Tadı, tuzu kıvamı ve rengi tamam ise servise hazırlayabiliriz. ( Kıvam ve tat ayarı için limon suyu, tahin veya zeytinyağı ilavesi yapabilirsiniz) Hafif çukur bir kaseye aldığımız pancar humusumuzun üzerine tavada hafifçe ısıtıp, kavurduğumuz dolmalık fıstığımızı, çörek otunu ve nar tanelerini serpiştirip, dereotu dalları ile süslüyoruz. Afiyet olsun...



0 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...