22 Şubat, 2019

PEYNİRLİ PUFLAR - GOUGERES


Peynirli puf, temel olarak tuzlu olarak hazırlanan pate a choux (pataşu) hamuruna peynir eklenerek hazırlanan bir tarif. Kayıtlara Fransız mutfağına ait olarak geçmiş olan profiterolün peynirlisi olarak basitleştirebiliriz. Profiterol yazımda bu konuyu detaylıca yazacağım. Gougeres telafuzu biraz zor ama lezzeti müthiş bir tarif. Eğer pataşu yapmış iseniz oldukça kolay yapabilirsiniz, yapmamışsanız da bu tarif sizi mutfağa girmeye teşvik edecek:)


Peynirli puflarında iç kısmının aynen profiterolde olduğu  ve fotoğrafta görüldüğü gibi boş olması, dışında da çıtır bir kabuk oluşması gerekiyor. Bu şekilde iç kısmını istediğimiz dolgu malzemesi ile doldurup, farklı lezzetler elde etmek mümkün. Ben kekikli ve pul biberli hazırladığım pufların içini doldurmak yerine, yanına baharatlı krem peynir-süzme yoğurt hazırladım. Tarif dikkatli uygulanırsa kolay ve kahvaltıya veya atıştırmalık sofralarına yakışacak bir lezzet. Peynirli pufları ayrıca istediğiniz boyutta hazırlamanız mümkün, benim vereceğim ölçü ile normal kurabiye boyutunda 35 adet çıktı ama biraz daha ufak hazırlayıp 50 adet puf da yapabilirsiniz. 



Malzemeler:

- 125 ml su
- 125 ml süt
- 100 gr tereyağ
- 150 gr un
- 4 yumurta
- 200 gr eski kaşar peyniri rendesi
- 2-3 dal taze kekik (veya 1 çay kaşığı kuru kekik
- Az tuz ve az şeker
- Üzeri için bir yumurta sarısı ve eski kaşar peyniri rendesi
- 1 tatlı kaşığı kavrulmuş susam

Sos için:

- 2-3 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 2 yemek kaşığı krem peynir
- 1 diş sarmısak
- Pul biber ve tuz


Yapılışı:

Pate a choux hamuru bildiğiniz gibi iki aşamalı bir pişirmeyle hazırlanır. Hamuru önce yumurta hariç malzelerle ocakta pişer, daha sonra da yumurtalar eklenince fırında pişer. Bu nedenle hafif derin bir tencereye süt, su ve tereyağını az tuz ve şekeri koyup ateşe alıyoruz. Tereyağ eriyince ve karışım kaynamaya yaklaşınca unu ekleyip, tenceremizi ateşten çekiyoruz ve hızla karıştırarak, bir hamur oluşmasını sağlıyoruz. Sonra 1-2 dakikalığına yine ateşe alıp, un kokusunun çıkması için karıştırmaya devam ederek pişiriyoruz. Sonar ocaktan alıyoruz. bu aşamada hamur tek parça halinde oldukça yoğun bir halde olacak. Hamurun soğumasını bekledikten sonra mikser yardımıyla çırparak teke tek yumurtalarımızı ekliyoruz. Eklediğimiz her yumurta tamamen karışmadan ikinci yumurtayı eklemiyoruz. Bir de bu süreçte her yumurta ekleyişte hamurun kıvamını kontrol etmek, eğer yumurtalarınız normalden büyük ise 3 tane eklemek yeterli olabilir. Hamurun kıvamı ne çok cıvık ne de katı olmalı, karıştıma ucundan akan kısım bittiği yerde minik bir tepecik bırakıyorsa tamamdır. Bu aşamada içine kekik ve eski kaşar peyniri rendesini ilave edip artık bir spatula ile karıştırıyoruz. Hamuru artık sıkma torbasına alabiliriz. Sıkma torbanız yoksa kalın bir buzdolabı posetini kullanabilirsiniz. (hamuru içine koyduktan sonra, sıkma torbası gibi bir köşesinde toparlayıp, o kısmın ucundan ufak bir kesik açarak sıkabilirisiniz) Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak istediğimiz boyutta sıktığımız hamurlarımızın üzerinde oluşan minik tepecikleri yumurta sarısı sürerek veya ıslak parmak ucumuz ile düzeltiyoruz, daha sonra peynir rendesi ve susamları da serpiştirip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika kadar pişirin ve piştikten sonra hemen çıkarmıyoruz, 10-15 dakika geçmesini bekliyoruz.

Bu arada sos için verilen tüm malzemeyi karıştıryoruz. İçine dilerseniz dereotu, maydanoz ve fesleğen de ekleyebilirsiniz. Peynirli puflarımızı fırından alıp hazırladığımız sos ile servis ediyoruz. Afiyet olsun.


0 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...