17 Şubat, 2020

PORTAKAL ŞURUPLU KEK


Portakal kışın en lezzetli meyvesi siz ne dersiniz? Ben ve kızım çok seviyoruz, mevsimi başlayıp, tezgahlardan kaybolana kadar bolca yediğimiz bir meyve, yazın ise portakalın yerini şeftali alıyor benim için. Tam mevsiminde bu leziz meyve ile güzel bir kek yaptım. Portakal şuruplu kek genelde yağsız olan sünger  kek ile yapılır ve şurup ile nem verilir ben kekimi klasik kek gibi hazırladım ama sıvıyağ yerine tereyağ tercih ettim. Biz sonuçtan çok memnun kaldık mis gibi portakal kokan ve ferah bir tadı olan kekin tarifi şöyle;

Malzemeler:

Kek için: 

- 3 adet yumurta
- 150 gr tereyağ 

- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı toz şeker ( ben bardaktan bir parmak daha azalttım)
- 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
- 1 paket kabartma tozu 
- 2,5 su bardağı un
- 2 portakalın kabuğunun rendesi
- 1/2 su bardağı portakal suyu
 
Şurubu için: 

- 2 portakalın suyu
- 1 portakalın kabuğu (ince şeritler halinde)
- 2 tatlı kaşığı bal

Yapılışı: 

Oda sıcaklığında tereyağını, toz şekeri ve portakal kabuğunu mikserle çırpıyoruz ve tek tek yumurtalarımızı ekliyoruz. Sonra yoğurt ve portakal suyunu ilave ediyoruz. Hindistan cevizini de ekleyip, daha sonra birlikte elediğimiz unu ve kabartma tozunu 2-3 parçada hamura karıştırıyoruz. Yağlayıp, unladığımız kalıbımıza alıp, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 50 dakika kadar pişiriyoruz. 


Kek pişerken bal, portakal suyu ve portakal kabuğu şeritlerini bal eriyip karışana kadar pişiriyoruz ve ılımaya bırakıyoruz. Kek pişip ilk sıcaklığı gidince üzerine şurubumuzu döküyoruz. 3-5 dakika bekledikten sonra kalıptan çıkarıp, servis tabağına alıyoruz ve portakal kabuğu şeritleri ile süsleyip, dilimliyoruz. Afiyet olsun.




0 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...