21 Nisan, 2020

BANANA BREAD - MUZLU KEK / EKMEK


Banana bread yani muzlu ekmek. İsmi ekmek olsa da kek havasında bir tarif... Amerikan mutfağından tüm dünyaya dağılmış tarifler arasında ilk sıralara girer sanırım. Çıkış noktasının mutfaktaki malzemeleri değerlendirmek olduğunu düşünüyorum, çünkü tarifin temelini oluşturan malzeme iyice olgunlaşmış muz, yeni kararmış ve artık tüketimi zor olan muzlar. Dün evdeki muzların yenmeyecek kıvama geldiğini görünce bu tarifi uygulamaya karar verdim. Malum evdeyiz ve sıkılan her birey kendini mutfakta tezgahta veya buzdolabında yiyecek bir şey ararken buluyor. Bu nedenle normalde olmadığı kadar kek, kurabiye, börek vb oluyor evde. Bu durum çok iyi olmasa da geçici olduğunu düşünerek teselli buluyorum. 

Banana bread muzlar karardığında aklıma gelen bir tarif oluyor, az şekerli, glutensiz, çikolatalı, çikolatasız, az baharatlı, çok baharatlı denediğim versiyonları oldu ama bu defa bol çikolatalı bir tarif yaptım ve içine koyduğum beyaz çikolata öyle lezzetli yaptıki tarifi pek alışık olmadığım şekilde hemen tarifi yazarken buldum kendimi. Bu kekimsi ekmeğin ya da tam tersi ifadeyle ekmeğimsi kekin kolay tarafı fazla karışıtırmaya gerek kalmaksınız, kuru malzemelerle, sıvı malzemeleri ayrı ayrı karıştırıp, sonra bu iki grubu bir araya getiriyoruz. Yani malzemeniz varsa hemen yapabilirsiniz. Ayrıca tarif için kendinizi malzemelerle kısıtlamayın, elinizde olan malzemelerle evrilmeye müsait bir tarif, yani hindistan ceviziniz yoksa koymayın, ceviz yerine fındık, badem olabilir, hiç olmayabilir, ismezseniz çikolatasız olabilir. yani temel tarifi istediğiniz gibi zenginleştirebilir veya sade tutabilirsiniz. 


Malzemeler:

- 3 yumurta (oda sıcaklığında)
- 3 adet ufak veya 2 büyük çok olgun muz
- 100 gr eritilmiş soğutulmuş tereyağ
- 1/2 su bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
- 2,5 su bardağı un
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı hindistan cevizi rendesi
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı kakule
- 1 çay bardağı iri cekilmiş ceviz
- 2 yemek kaşığı bitter damla çikolata
- 2 yemek kaşığı beyaz damla çikolata
- Üzeri için hindistan cevizi kurusu

Yapılışı:

Derin bir kasede un, toz şeker, kabartma tozu, karbonat, hindistan cevizi rendesi, tarçın, kakule tel çırpıcı ile karıştırın. Ayrı bir kasede muzları çatalla ezin, ilk başta katı olacaklar ama ezdikçe iyice sıvılaşacaklar. Sonra 3 yumurtayı, tereyağını ve sütü sırayla ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Daha sonra sıvı karışımı katı karışımın içine aktarıp, sadece birbiriyle bütünleşecek kadar karıştırıyoruz, fazla çırpmaya gerek yok, ekmekliği biraz buradan geliyor. Son olarak damla çikolatalar ve cevizi ekleyip hafifçe karıştırıyoruz ve önceden yağladığımız ve unladığımız bir kalıba (banana bread genelde dikdörtgen kalıplarda pişirilir, benim kalıbımda 23-13 cm'lik bir kalıptı) döküyoruz. Üzerine isterseniz muz dilimleri ve hindistan cevizi kurusu serpiştirip önceden ısıtılmış  180 derece fırında 50 dakika kadar pişiriyoruz. Oda sıcaklığına gelince dilimleyerek servis yapabiliriz. Afiyet olsun...

0 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...