13 Mayıs, 2020

BOL SEBZELİ BURGU BÖREK


Bol sebzeli burgu börek buraya eklemeyi düşündüğüm bir tarif değildi aslında, çünkü evde kalan 2 kabağı, eşimin pazardan aldığı 2 demek ıspanağı değerlendirmek için (çünkü 2 demet yemek için az geliyor) 3 yufka ile hazırlayıvermiştim. Ancak instagram hikayelerinde böreğimin pişmeden önce ve piştikten sonraki hallerini paylaşınca tarif istyen çok oldu, ben de yemeden önce böreğime modellik yaptırdım ve buraya da eklemeye karar verdim. 
Bu börek benim sıklıkla yaptığım bir tarif, evde kalan yeşillikleri değerlendirmek için neler birbirine yakışoyorsa bir araya getirip, farklı şekillerde yufka ile hazırlıyorum, geçen sefer büyük rulo yapmıştım, bu defa burgu yapıp bir tencerede pişirdim. Yanına salata ve çorba ile öğün olmaya müsait, çay yanında çok keyifli. Ispanak yerine pırasa ile olur veya birlikte olur hatta bu karışımlara havuç ekleyebilirsiniz veya başka güzel otlarımızdan olabilir, ben bazen balkabağı bile ekliyorum. Bu arada eğer ıspanak kullanırsanız kök kısımlarını atmayın sakın ben genelde çorbalara katmak için buzluğa kaldırıyorum, bazen ıspanak kökü yemeği yapıyorum ama bu defa sarmısak yoğurtlu nefis bir meze/salataya dönüştürdüm onu da instagramda paylaşacağım.

Yufkaları daha da lezzetlendirmek için elde açma tadı ve görüntüsü veren sirkeli unlu, nişastalı karışımı hazırlıyorum, böylece yufkalar asla kuru kuru tat vermiyorlar. Böreği pişirmek için fırın tepsisini kullanmıyorsam, tabanında da eşit pişirme sağlamak için döküm bir pilav tenceresini veya başka bir döküm fırın kabını tercih ediyorum ama bütün rulo yaparsam tek parça halinde tepside pişiriyorum, bu tarz börekler için cam pişirme kaplarını çok tercih etmiyorum çünkü orta alt kısımlarında pişme çok iyi olmuyor, gerçi fırından da farkedebiliyor bu durum. Neyse gelelim tarifimize...

Malzemeler:

- 3 adet yufka

Börek iç harcı için:

- 2 demet ıspanağın yaprakları
- 7-8 dal taze soğan
- 7-8 dal maydanoz
- 7-8 dal dereotu
- 7-8 dal taze nane
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet kabak
- 150 gr ezine peyniri
- Tuz, karabiber ve az pul biber

Yufkaların Arasına:

- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı mısır nişastası
- 2 yemek kaşığı sirke
- 2 yemek kaşığı tereyağ 
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı

Üzerine:

- 1 yumurta
- Çörekotu veya susam veya haşhaş















Yapılışı:

Önce iç harcımızı hazırlıyoruz. Kabaklarımızı rendeleyip sularını iyice sıkıyoruz, ıspanak yapraklarını irice doğruyor veya elimizle koparıyoruz, taze soğanı, naneyi, maydanoz ve dereotunu da doğrayıp, ufakça doğardığımız kuru soğanla birlikte karıştırıyoruz, ben genelde bu işi elimle yapıyorum ve böylece kuru soğan ve ıspanaklar biraz yumuşayıp sönüyorlar. Sonra peyniri irice rendeleyip ekliyoruz, az tuz, karabiber ve az pul biber ile karıştırıp, harcımızı hazırlamış oluyoruz. 
Ufak bir kasede zeytinyağı ile nişasta ve unu iyice karıştıryoruz ve erittiğimiz ılımış olan tereyağını ve sirkeyi de ekleyip karıştırarak yufkalara süreceğimiz harcımızı da hazırlamış oluyoruz. Artık böreğimizi yapabiliriz.
Yufkalardan birini açıp hazırladığımız yağlı karışımı her tarafına sürüyoruz ve kenarlarından katlayarak büyük bir kare elde ediyoruz, kenarların ortada buluşmasına gerek yok. Köşelerdeki fala kısımlarla orta bölümü de iki kat haline getiriyoruz. Bu şekildeyken üzerine sebzeli harcımızdan bolca serpiştiriyoruz, harç bir yerde toplanmamalı her yerine gelmeli. Sonra yufkayı kenarlarını kapatmadan rulo yapıyoruz ve ruloyu uzunlamasına ortadan ikiye kesiyoruz. Ortaya çıkan parçaları burgu yaparak hafifçe yağladığımız pişirme kabımıza yerleştiriyoruz.  İç harç açıkta kaldığı için ekranda gördüğünüz gibi bir görüntü çıkıyor ortaya. İsterseniz burgu haline getirmeden o haliyle de fırın kabına alabilirsiniz o zaman da pileli börek gibi görünüyor. Tüm yufkayı aynı şekilde hazırladıktan sonra yağlı harcımızın olduğu kaba bir yumurtayı veya sadece sarısını ekleyip, böreğimizin üzerine sürüyoruz, sonra çörekotu, susam veya haşhaş tohumu serpiştiriyoruz. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 50 dakika kadar pişiriyoruz. Ilık olarak dilimleyerek servis yapıyoruz. Afiyet olsun...



0 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...