11 Nisan, 2011

LİMONLU DİLİMLER (LEMON BARS)

Limonlu Bar

Ön Bilgi: Blogger ve ıp yasaklarından son derece yorulsam da, yeni bir sorun çıkana kadar buralardayım zaten kendi alan adım olduğu için başka bir platforma taşırsam siz okuyucularımı etkilemeyecek. Yalnız önemli uyarım, sayfayı "alacarte-neslos.blogspot.com" adresinden açanlar lütfen http://www.neslos.com/ adresini kullansınlar. Ayrıca blogum http://alacartebyneslos.wordpress.com/ adresinde yedeklenmiş durumda buradan da ulaşabilirsiniz.

Limonlu dilimler veya limonlu bar Amerikan mutfağının klasiklerinden bir lezzet. Kare şeklinde kesilenleri "lemon square bar" olarak isimlendiriliyor. Barların pek çok çeşidi mevcut elma, vişne, balkabağı, muz, limon gibi meyvelerden hazırlananların yanısıra, fındık, fıstık, ceviz, çikolata ve karamel ile yapılan çeşitleri de mevcut. Barların temel mantığı tabanda tart benzeri bir hamur (bazen bisküvi ile de hazırlanabiliyor taban) ve üzerine barın ana malzemesi, yumurta, şeker temel malzemelerinden oluşan karışımdan oluşuyor. Barlar da pek çok tart çeşidi gibi iki aşamada pişiriliyor, önce taban sonra üstü olmak üzere. Limon barlarla ilgili önemli olan bir diğer bilgi de dinlendikçe tadının güzelleşmesi, 4-5 gün önce hazırlayıp, hava almayan bir kapta buzdolabinda bekletebilirsiniz. (Tabi üst üste gelmelerini önlemek için aralarına yağlı kağıt kullanarak) Buzlukta daha uzun süre (1 ay kadar) bekletilebileceğini de okudum ama benim yaptıklarım buzdolabında muhafaza ile 10 gün sonra bile lezzetini koruyordu.

Bu genel bilgiler üzerine gelelim benim limonlu bar deneyimime. Uzun süredir yapmak istediğim bir tarifti, uygun zamanı bekliyordum. Müge'nin baby shower partisi menüsü oluşturulurken ben de limonlu bar yapacağımı belirttim. Daha önce yediğim mükemmel limonlu barları düşününce hangi tarifi uygulayacağım konusunda kararsız kaldım. Yaptığım araştırmalarda David Lebovitz'in tarifi en yakın geldi ama evde işin başına geçince 3-4 tarifi karıştırarak uyguladım, ama en sadık kaldığım tarifte "Dünyanın En Güzel Kurabiyeleri" kitabında yeralan tarifti. Vereceğim ölçülerle 40 adet ufak dikdörtgen dilim çıkarttım. Lezzeti o kadar güzel, limon tadı o kadar dengeli ki 40 dilimin kaç kişilik olacağı hesabını sizlere bırakarak tarife geçiyorum.

Limonlu Bar (lemon bars)

Malzemeler:

Hamur için:

-175 gr tereyağı (soğuk)
-225 gr un (1,5 su bardağı)
-1/2 su bardağı pudra şekeri

Üzeri için:

-4 adet iri yumurta
-2 adet rendelenmiş limon kabuğu
-1/2 su bardağı limon suyu
-100 ml krema (piyasadaki ufak kutuların yarısı)
-1,5 su bardağı toz şeker
-2 yemek kaşığı un
- ½ tatlı kaşığı kabartma tozu
-Üzerine serpmek için pudra şekeri

Yapılışı:

Tereyağını (soğuk olduğu için bıçak ile kesebilirsiniz), unu ve pudra şekerini karıştırıyoruz. Karışım hamur kıvamından çok kırıntı halinde olacaktır. Hamuru kırıntı halinde iken yağlı kağıt serdiğimiz 3o cm’lik kare bir tepsiye yayıyoruz ve elimizle bastırarak eşit şekilde dağılmasını sağlıyoruz. Önceden ısıttığımız 160 derece fırında 20-25 dakika, altın rengi alana kadar pişiriyoruz.
Limonlu barlarımızın üzeri için yumurtaları ve şekeri iyice çırpıyoruz. Daha sonra limonun suyunu, limon kabuğu rendesini, kremayı, unu ve kabartma tozunu ilave edip çırpıyoruz. Karışımımızı pişmiş olan tabanımızın üzerine döküp, tekrar fırınlıyoruz. 40 dakika pişirdikten sonra fırından alıp, soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan limonlu barımızı dilimleyip, üzerine pudra şekeri serpiştirip, dilersek limon ve taze nane yapraklarıyla süsleyerek servis yapıyoruz. Afiyet olsun...

Not: Limonlu dilimler 2-3 buzdolabında dinlendiğinde daha lezzetli olacaktır. Naneler kış koşullarına rağmen kapalı balkonumda yetiştirdiğim nanelerdir.

Limonlu  Bar

17 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Unknown on 14 Nisan 2011 15:59 dedi ki...

nefis görünüyor ellerinize sağlık

Özgen on 14 Nisan 2011 17:51 dedi ki...

Muhakkak denemek isterim elinize sağlık sevgilerimle...

Pınarın Kulubesi on 15 Nisan 2011 11:09 dedi ki...

Neslihan çooook güzellerdi.
Kaç dilim yediğimi hatırlamıyorum.
Ben de yapmalıyım, tarifi hemen alıyorum yanıma...

sevgiler

Aycan on 18 Nisan 2011 09:49 dedi ki...

Dilimler ne kadar güzel görünüyorlar öyle.Ellerinize sağlık.Sevgiler;

Berceste on 18 Nisan 2011 20:52 dedi ki...

Merak ettigim tariflerden biri idi. Yasasin :) Gram yerine bardak olcusu degerini sorsam bir de!

Blog sayfasindan yorumlara gecerken baska bir sayfa daha aciliyor, bir tur virus girmis sanirim sisteme.

Neslihan on 19 Nisan 2011 10:52 dedi ki...

Dilekcim, un için yazdım, kremanın piyasadaki ufak (200ml'lik) kutuların yarısı olduğunu belirttim. Sadece tereyağ kaldı gr ölçüsü ile, diğerleri zaten bardak ve adet ölçüsü ile yazılmıştı. Tereyağ konusunda ise tekrar yaptığımda bardak, kaşık ölçüsü ekleyeceğim, ama katı olarak kullanıldığı için hazır paketlerin gramajını dikkate alarak ölçülendirilebilir diye düşünüyorum, genelde de hazır ufak tereyağı ambalajları 250 gr'lık oluyor. Umarım işini kolaylaştırabilmişimdir.

Sevgiler

Berceste on 19 Nisan 2011 14:33 dedi ki...

Yagi hallederim :) Sagolasin.

müge dedi ki...

merhaba tarıfı denedım . sosoun kıvamı falan cok guzel oldu fakat dıktortgen kalıp kullandım oda bıraz kucuk geldı sanırım dılınmler bıraz kalın oldu henzu tadına bakadım dolapta dınlendırıyorum:) ustu yumusaktı sunger kıvamında yanlıs bıseymı yaptım acaba sızınkıler bıraz daha sert gıbı gorunuyor.cevabınzıı beklıyorum

Neslihan on 25 Nisan 2011 13:35 dedi ki...

Merhaba Müge Hanım,

Barların biraz daha kalın olması normaldir, ben de tekrar yaptığımda biraz daha kalın yapmayı planlıyorum. Buzdolabında dinlenince üst kısım da sertleşiyor, üst kat taban gibi sert olmuyor zaten. Tadına bakınca da yazarsanız sevinirim.

Sevgiler

müge dedi ki...

merhaba tekrar

bu aksam bakarım tadıan ona gore yazarım tekrar. ust ksımı sunger kıvamında gıbıydı dılımlemeden buzdolabıan koydum hatta dagılmasın dıye.

otomatikkepce on 25 Mayıs 2011 11:10 dedi ki...

Tarifinizi denedim. bloğumda da yayınladım. alttaki hamuru süreye uydum gerçi ama az pişmiş geldi. üst kısım çok lezzetli limon sevenler için tabi. Tekrar deneyeceğim mutlaka belki peykek gibi alt tabanı bisküviden yaparım!?
Elinize sağlık
Hülya

Adsız dedi ki...

Buz dolabında bekleteceğimiz zaman da yine pudra şekerini dökecekmiyiz yoksa dolaptan çıkıp servis yapacağımız zaman mı dökeceğiz?

Neslihan on 3 Ocak 2016 23:58 dedi ki...

Merhaba
Pudra şekerini servis oncesi serpistirmeliyiz, yoksa erime yapacaktır.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba
Barın üzerini tabana dökünce yine aynı derecede mi fırınlıyorsunuz.

Neslihan on 28 Şubat 2016 23:18 dedi ki...

Merhaba

Evet aynı ısıda firinlayabilirsiniz.

Unknown on 3 Mart 2016 13:45 dedi ki...

Merhaba
uzun zamandır denemek istediğim bir tarifti sonunda yaptım,ancak üst kısmın içi biraz ıslak gibi oldu. 40 dakikayı tamamlamadım 35 dakikada üzeri kızarınca aldım ama sanki içi pişmemiş gibi geldi zor kestim muntazam olmadı,aca normal mi bu,daha önce yemediğim için nasıl bir şey bilemiyorum nasıl olmalı üstü

Neslihan on 3 Mart 2016 14:28 dedi ki...

Merhaba

Fırından çıkardığınızda biraz yumuşak olabilir üst kısım. Buzdolabında bekleyince sertlesir. Süreyi tam tutun, uzeri kizariyirsa fırın ısınız fazla gelmiştir. Biraz dusururek pişirmeyi deneyin. Isı fırına gore biraz farklı olabiliyor.
Afiyet olsun

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...