29 Aralık, 2010

YİNE BİR DAVET SOFRASI

masa genel

Bir davet sofrası daha... Belki daha önce yazmışımdır misafir ağılamayı ne kadar sevdiğimi, süslü sofralar hazırlamanın beni çok keyiflendirdiğini, özel bir yemek için törene hazırlanır gibi hazırlanacak sabrım olduğunu...

Bu sofra da yine çok sevdiğim, hayatımda iyi ki yapmışım dediğim birkaç şeyden birinin eseri. Kırmızılı soframda blog dostlarımla buluşmuştum ve her buluşmada iyi ki blogu açmışım diyorum. Bu sofra ise "sevgili italyanca grubum" içindi. İtalyan Kültür'e gitmek de geriye dönüp baktığımda iyi ki yapmışım dediğim başka birşey. 2 yıla yakın bir süre devam ettiğim kursda grubun üyeleri artsa da, çekirdek bir kadromuz var ve yılda 3-4 kez toplanmaya çalışıyoruz. Kasım ayında da bizim yeni eve davet etmiştik grubu, gerçi ev eskimeye bile başladı ama kalabalık gruplarda toplanmak, zaman ayarlamak zor oluyor.

Masa Genel

Ben davet kesinleşince, bir süredir keyifli bir masa hazırlığına girmemiş olduğum için heyecanla hazırlıklara başladım. Bu sofrayı daha önce yazmak istemiştim yeni yıl hazırlıkları için menü konusunda fikir versin diye biraz geç oldu ama en azından yeni yıla bırakmamış oldum. Hala menü oluşturmadıysanız, bu davet menüsünün 1 veya 2 çeşit tatlı eklemesiyle (kestaneli bir pasta, balkabaklı bir pasta olabilir) uygun olacağını ve 12-15 kişilik bir kalabağı ağırlayacağını düşünüyorum.

hazırlıklar kolaj

Her davet öncesi yaptığım gibi, gelecek kişi sayısına uygun olarak menüyü oluşturdum. Kalabalık olacağımız için açık büfe hazırlamayı tercih ettim. Bu defa lila rengi bir masa düşündüğüm için masa örtüsünü, peçeteleri ve aksesuarları da benzer renklerden seçtim. Yiyecekler dışında yaptığım hazırlıkları yukarıdaki kolajda görebilirsiniz. Neler derseniz; şarap şişelerimi giydirdim, kadehlerin karışmaması için kadeh yüzüklerimi taktım ve farklı renklerdeki kadehlerimi çıkarttım. Çok fazla tatlı hazırlığı yapmadığım için bir kaç çeşit (çubuk, top) çikolata koydum.

hazırlık detay

İtalya seyahatimde almış olduğum Bellini'yi ( Köpüklü şarap ve şeftali püresi ile hazırlanan bir kokteyl, özellikle Venedik'te meşhur) çikolata kadehlerde ikrama hazırladım. Kuruyemiş çeşitleri, kanepeler ve yoğurtlu dip sosla ikram ettiğim cips çeşitleri ile orta sehpamızı hazırlamış oldum. Peynir tabağı ve meyve tabağını fazla olacağı için ve zamanım azaldığı için yapmadım ama yeniyıl masalarına yakışacaktır.

İçecek olarak beyaz, pembe ve kırmızı şarap, bol limon ve nane ile hazırladığım buzlu çay, karışık meyve suyu ve tüm sofraların vazgeçilmezi olarak çay vardı.

Menümüze gelince;

Tuzlular

Pastırmalı humus ve farklı bir sunumla hazırladığım haydari

Haydari-Humus

Uğur böceği şeklinde kanepeler ve domates sepetinde sunduğum tabbule. Tabbule için linkdeki tarifi uygulayıp, alt taraflarından kesip, içlerini çıkardığım domateslerin içine doldurdum ve kürdanla nane yapraklarını yelkenli şeklinde sapladım.

Tabbule-Uğur Böceği

Rulo tako ve peynirli sigara böreği. Meksika mutfağından bir lezzet olan takoyu, lavaş ekmeği ile rulo şeklinde hazırladım.

sigara böreği-rulo taco

Yaprak ve lahana sarması
(linkdeki içi haşlanmış lahanalar için de kullanabilirsiniz) ve etsiz çiğ köfte (kayınvalidemin son dakikada bizim için getirdiği etsiz çiğ köfte, misafir grubuma da yetti)

Kanepeler

Patates-Bezelye

Tatlılar

Tatlılar kısmında yukarda yazdığım gibi fazla bir şey yapmadım, tuzlular ile genelde doyuluyor ve arkasına ağız tatlandıracak birşeyler yetiyor, gerçi vaktim kalsaydı bir çeşit kurabiye planım vardı ama hiç eksikliği hissedilmedi çünkü yaptığım 2 çeşit tatlı bile bitmedi. Tatlı olarak, çayın yanına yakışacağı için vişneli browni ve hafif olduğu için tercih ettiğim üç renkli sütlü tatlıyı yaptım. Üç renkli tatlıyı fıstık, limon ve çikolatalı 3 kattan hazırladım.

Tatlılar

Bunların yanısıra sizlere meze, aperatif ve zeytinyağlılar için blogda yeralan diğer tarifleri öneriyorum.
Mezelerden seçmek için buraya,
Aperatiflerden seçmek için buraya,
Zeytinyağlılardan seçmek için buraya tıklayarak farklı menüler oluşturabilirsiniz. Afiyet olsun...
Daha fazla fotoğraf için flickr albümümü ziyaret edebilirsiniz.

masa genel

15 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

çeşnici Handan on 29 Aralık 2010 17:09 dedi ki...

Ne kadar bol çeşitli ve estetik bir sofra olmuş. Hepsi birbirinden güzel hangisine bakacağıma şaşırdım. Ellerine sağlık yiyenlere de afiyetler olsun.İtalyan Kültüre başlamak için geç kalmışım.Sevgiler.

umutluhayat on 29 Aralık 2010 21:37 dedi ki...

neslihan hanım ne söylesem az glir süpersiniz.hepsi harika.ellerinize sağlık.

Canan on 29 Aralık 2010 21:37 dedi ki...

Bu nasıl güzel bir sofra. Hayran kalmamak mümkün değil. Elleriniz dert görmesin.

Selen on 30 Aralık 2010 02:14 dedi ki...

Neslihancığım,
Yine çok uğraşmışsın ama sonuç muhteşem. Ellerine sağlık. Uğur böceklerine bayıldım. Esra'ya gelirken de yapar mısın? :)
Öpüyorum

Berceste on 30 Aralık 2010 05:05 dedi ki...

Zevkli hatunsun vesselam :) Amaaa bizimki daha guzeldi :) Ugur bocuklerini gecen sene bizim bocugun dogumgununde yapmistim Yemek Senligi'nden gorup ve cok begenilmislerdi. Bakalim bu sene bizim bocuge ne yapabilecegim ya da yapamayacagim. Baksana benim bunlari yapabilmem icin aylar onceden hazirlanmam gerek :)

Unknown on 30 Aralık 2010 12:37 dedi ki...

herşey süper görünüyor emeğinize sağlık..

durutarifler on 30 Aralık 2010 14:58 dedi ki...

Yaşamınca güzel yıllar, mutlu yarınlar, gerçek dostluklar hep senin olsun. MUTLU YILLAR!

Unknown on 30 Aralık 2010 15:36 dedi ki...

bol şanslı,huzurlu ve saglıklı seneler diliyorum.

eda on 6 Ocak 2011 10:14 dedi ki...

selamlar sevgili arkadasım-cok özel gördüğüm ender bloglardansınız tesadüfen tanıdım emeginize saglık-SUNUM bir bütün diye düşünürüm hep ve gerek objeler ve gerekse mamalar cok hoş görünmekteler-takipcinizim-blogumu kapatsamda buralarda siz ve siz gibiblıglarda hep varım-sevgiler
yemekkahvekokusu.blogcu.

YeMeK vAkTi on 6 Ocak 2011 11:52 dedi ki...

Ellerinize sağlık,gerçekten herşey harika görünüyor.Bu sofrada olmak kim istemezki:)

Adsız dedi ki...

neslihan hn, her davet sofranız birbirinden güzel... ellerinize sağlık... bu masada görünen çikolata bardakları nereden temin edebiliriz acaba ?? ayrıca düz beyaz olan yemek takımınız da çok zarif.. rica etsem nereden aldığınızı bizimle paylaşırmısınız?? şimdiden tşkler...

FİLİZ dedi ki...

Neslihan hanım çok zevklisiniz.Anne olduğunuzu okudum güle güle büyütün bebeğinizi.Zaman çabuk geçiyor,bu günlerin kıymetini bilin.Hem zor hemde çok zevkli zamanları.Bende biri 9 biri 11 yaşında 2 tane var.Şimdi ellerini bile tutturmuyorlar.Size sormak istediğim bir şey var.Yılbaşı öncesi oğlumun okul arkadaları için bir parti yapacağım.Yılbaşı temalı olacak.Sofralarınızın hepsini inceledim güazel fikirler aldım.Çam ağacı salatasını kalıplamı ellemi şekillendirdiniz.Bu kadar büyük çam ağacı kalıbı bulamadım.Birde humusu denedim.Sıvıları az koymama rağmen sizinki gibi sıkılacak kıvama gelmedi.Nerde yanlış yapmış olabilirim. Şimdiden teşekkürler.Cennet kokulu bebeğinize uzun sağlıklı ömürler. Hoşçakalın.

Neslihan on 8 Aralık 2011 11:02 dedi ki...

Merhaba Filiz Hanım,
Çok teşekkür ediyorum, sağolun, siz de güle güle büyütün, hala küçükler ne de olsa:)

Çam ağacı salatasını kalıpla yaptım, tantitoni de benzerleri vardı, ama şöyle de yapabilirsiniz, tarif yazımın içinde de yazmıştım, dikdörtgen veya kare bir borcam vs. kullanıp, salata sertleşince düz bir tabak veya tepsiye alıp, bıçakla ağaç şekli verebilirsiniz.
Humus cıvık olmuş anladığım kadarıyla, nohut cinsine göre farklı miktarda su çeken bir bakliyat ondan kaynaklanmış olabilir, içine az miktarda tekrar nohut eklerseniz kıvamı ayarlamanıza yardımcı olur sanırım.

Kolay gelsin, sevgiler

Trendydolap on 13 Aralık 2011 08:33 dedi ki...

muhteşem bir sofra. çok zevklisiniz.

http://trendydolap.blogspot.com/

Lezzetli Sanatlar on 3 Haziran 2013 23:46 dedi ki...

Sofrana ve yaptıklarına bayıldım.
Ellerine sağlık Nesloscum, harikasın, süper...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...