12 Ocak, 2017

SÜT REÇELİ / SÜT KARAMELİ - DULCE DE LECHE


Süt reçeli ile tanışmam 7-8 yıl öncesi takip ettiğim yabancı bloglardan biri sayesinde olmuştu, eskiden beri karamel tadında olan lezzetleri severim. Yabancı blogda "dulce de leche" kullanılan bir tarif paylaşılmıştı ben de doğal olarak nasıl temin edebilirim veya  evde nasıl yaparım araştırmasına girdim. O zamanlar süt reçeli için Türkçe bir kaynak bulamadım. İlk rastladığım tarifler de yoğunlaştırılmış sütün fırınlanması şeklindeydi ki burada kullanılan yoğunlaştırılmış sütte hazır bir malzemeydi ve zorlukla bulduğum malzeme ile bir kez denedim ve lezzetinden çok memnun kalmadım. 

Sonraki dönemde yine yabancı kaynaklardan (özellikle bir web sitesi vermiyorum, pek çok sitede aynı tarif paylaşılmış, zaten türkçe olarak da pek çok paylaşım var artık, tarif çok standart) bulduğum normal sütle yapılan tarifi uyguladım. Bu defa sonuç muhteşemdi ve süt karameli hayatımıza çıkmamak üzere girmiş oldu. Evde yoğurdumuzu yapmak için aldığım çiğ süt ile kavanoz kavanoz süt reçeli yapar oldum. Hatta Yağmur'un 2. yaş günü partisi için misafirlerimize hediye olarak minik kavanozlarda süt reçeli yapmıştım ve doğum gününe katılanlardan bolca beğeni ve tarif sorusunun yanısıra seri üretime geçme önerisi almıştım.

Alacarte by Neslos'u takip edenler bilirler, kahvaltı davetlerinde hep masamızda olan bu lezzet , son blog buluşmamızda da vardı ve instagram üzerinden çokça tarif istendi. Ben de artık nihayet yazabiliyorum tarifi. Malzemeler başta da belirttiğim gibi standart, süt, şeker ve karbonat, isteğe bağlı olarak tadı dengelemek için az miktarda tuz. Ben reçeli yaparken şimdiye kadar tuz kullanmadım ancak tuzlu karamelin lezzetine yapılan övgüleri düşünürsek, iyi bir tuzun az miktarda kullanılabileceğini düşünüyorum. Bir dahaki sefere deneme yapıp, sonucunu da not olarak ekleyeceğim. 
Süt reçeli için bir diğer malzeme de karbonat, ne işe yarar derseniz, pişirme sırasında sütün içindeki proteinlerin pıhtılaşmasını engellemeye yarıyor. Kişisel deneyimimde bunu garantilemenin tek yolunun kısık ateşte ve yeteri kadar karıştırarak olduğunu söyleyebilirim.  Bu nedenle karbonat olmaksızın da süt reçeli yapılır. Ayrıca bazı tariflerde vanilya kullananlar var, pişme sonrasında tereyağ veya krema ekleyenler var. Ben yağlı bir çiğ süt kullandığım için ve lezzetinden kıvamından memnun kaldığım için kullanmadım ve iyi bir reçel için gerekli olmadığını düşünüyorum. Pişme sırasında, dikkatinize rağmen bir pıhtılaşma oluşursa, blendardan geçirebilirsiniz ama tarifi dikkatle uyguladığınızda kıvamı pürüzsüz, lezzetli bir reçel elde edeceğinizden eminim.


Malzemeler:

-1 litre çiğ süt
-1 su bardağı toz şeker
-1 silme çay kaşığı karbonat

Yapılışı:

Derin bir tencereye süt ve toz şekeri koyup kaynama noktasına getiriyoruz. Burada derin bir tencere tercih etmek önemli çünkü reçel uzun süre kaynayacağı için taşma ve etrafa sıçrama olasılığını azaltabiliriz. Süt ve şeker kaynayınca karbonatı ekliyoruz ve bu aşamadan sonra pişirme ateşi mutlaka kısık olmalı. Karbonatı eklediğinizde de ani bir kabarma olacak bu durum için de hazırlıklı olun. Kısık ateşte sürekli değil ama sıklıkla karıştırarak 2,5 -3 saat kadar geçen bir süre sonrasında süt neredeyse beşte bir oranında azalacak, kıvamı ve rengi koyulaşacak. Ocaktan aldıktan sonra hemen muhafaza edeceğiniz cam kaba almalısınız çünkü pişme süreci devam edecektir. Bu şekilde hazırladığınız reçel bir ay, hatta bitmiyorsa daha uzun kalabiliyor. Afiyet olsun...

0 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...