22 Mayıs, 2018

KUŞKONMAZ TART


Kuşkonmazlı tart uzun süredir yapmak istediğim bir tarifti. Son 4-5 yıldır mutfağıma girmiş olan bu şifalı sebzeyi bir de tart olarak yapmış oldum. Artık marketlerde de, pazarlarda da çoğaldı ve daha kolay bulunur oldu. 

Kuşkonmaz bahar aylarında yetişiyor, yaz aylarında da bulunabiliyor, sonrasında daha çok konserve halde mevcut oluyor. Kuşkonmazın tilkişen, kedirgen gibi yöresel ve yabani çeşitleri için isimleri var. Böbrekler için faydalı olan kuşkonmazın beyaz, yeşil ve mor renkli türleri de bulunuyor. 

Ben kuşkonmazı genelde fırında az zeytinyağı, tuz ve karabiber ilavesi ile  pişiriyorum ve fırından alınca parmesan rendeliyorum. Bu şekilde çok lezzetli bir yemek eşlikçisi oluyor, yandaki fotoğrafta bir öerneğini görebilirsiniz. Kuşkonmazı bu şekilde veya eğer körpe halde bulmuşsanız çiğ olarak salatalara da ekleyebilirsiniz. Ben bir de omlet yapıyorum. Bugünkü tarif ise tart, bu tart bazını pek çok sebze için kullanabilirsiniz. Tabanda milföy hamuru veya başka bir kiş hamuru, üzerinde peynirli harç ve en son sebze katı. Kuşkonmazın yanı sıra, enginar, kabak, brokoli benim önerilerim.

Kuşkonmazları temizlerken kalın saplarının bir kırılma noktası oluyor oradan elinizle koparabilirsiniz, sonrasında sapı kalın ise soyucu aparat yardımı ile kenar kısımlarından hafifçe soyabilirsiniz. Taze ve körpe bir kuşkonmaz için ise bu işleme gerek kalmaz sap kısmı da diri ve incedir, bu kuşkonmazları doğrudan kullanabilirsiniz.
Tarifimiz şöyle;


Malzemeler:

-6 parça kare milföy (ben bir de ufak tart yaptığım için 8 parça kullandım, siz malzeme oranını koruyarak tek veya çift veya büyük küçük tart yapabilirsiniz. Ölçü 6 kare içindir)
-1 yumurta
- 100 ml krema
- 1 su bardağı eski kaşar peyniri rendesi
- 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Az limon kabuğu rendesi
- 2 yemek kaşığı pişmiş pırasa (3-4 dal ince doğranmış pırasayı zeytinyağında kavuruyoruz)
- Tuz, karabiber 
- 10-12 dal kuşkonmaz

Yapılışı:

Öncelikle milföy tabanımızı hazırlıyoruz. Bunun için işlem öncesi yarım saat kadar oda sıcaklığında beklettiğimiz milföy karelerini bir araya getiriyoruz. Bunun için yağlı kağıt üzerinde merdane yardımı ile hafifçe birleşmelerini sağlayarak üzerinden geçiyoruz. (Aynı yağlı kağıt ile pişirmeyi de yaptım, bu şekilde daha kolay çalışılıyor.) Milföyün soğuk ve hafif donuk halde olması gerekiyor aksi halde üzerine bastırıp çok açılabilir ve bu durumda kabarmaz. Bir araya getirdikten sonra, hamura bir çerçeve belirleyip çatal yardımıyla delik açıyoruz. çerçevenin iç kısmını da çatal ile delip, çerçeve dışına yumurtamızın sarısını sürüyoruz ve önceden ısttığımız 180 derece fırında 30 dakika kadar pişiryoruz. Orta kısmı delmemizin sebebi sonrasında bu bölüme iç malzemelerimizi koyacağız ve bunun için hafif bir çukur oluşturmak istiyoruz. Ortasındaki deliklere rağmen milföy yine de kabaracaktır, kabaran yerleri çatal ile bastırarak kenar yüksekliğini koruyoruz. 


Milföy taban soğurken, taban harcımızı hazırlıyoruz. Bir kase içinde, kalan yumurta sarısı ve beyazını, kremayı, peynir rendesini, tuz, karabiber ve limon kabuğu rendesini karıştıryoruz.( Limon kabuğu rendesi yerine kişlere ve kremalı karışımlara yakışan muskat rendesi de kullanabilirsiniz.) Ben karışıma biraz daha lezzet vermek için önceden pişirdiğim pırasayı da ekledim. Pırasa yerine aynı şekilde pişirdiğiniz kuru soğan veya pişmeden ekleyeceğiniz 2-3 dal taze soğan veya frenk soğanı da kullanabilirsiniz. Dilerseniz sadece peynirli karışımın üzerine de koysanız yine çok lezzetli bir tart olacaktır.


Tart taban harcı hazır olunca milföy tabanın içine kaşık yardımıyla yayıyoruz. Sonrasında ise kuşkonmazlarımızı ekleyip, fırça yardımıyla kuşkonmazların üzerine zeytinyağı sürüyoruz ve yine ısınmış olan fırına veriyoruz. 25-30 dakika 170 derecede pişmesi yeterli olacaktır. Eğer kuşkonmazların çok pişmesini istemezseniz, iç harcı 15 dakika pişirip sonrasında ekleyebilirsiniz. 


Not: Tart tabanı olarak sayfamda yer alan kiş tabanlarını da kullanabilirsiniz. Diğer kiş tariflerime buradan ulaşabilirsiniz.





0 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...