20 Şubat, 2021

TAHİNLİ ÇÖREK VE HAŞHAŞLI ÇÖREK


Tahinli çörek, haşhaşlı çöreğe karşı... Siz hangisini tercih edersiniz? Ben ikisini de çok severim, aralarında tercih yapamayınca aynı hamurla ikisinden de yaptım. Hem de eksi maya ile. Zaten bunlar hep ekşi maya yüzünden, besleme fazlalarını atmaya kıyamayınca mayalı hamurlarla sevdiğimiz lezzetlere dönüşüyorlar.  Yapınca da fazlasını buzluğa kaldırıp, canımız istedikçe çıkarıyorum.  Tarife gelince, ekşi maya yerine yaş maya veya instant maya da kullanabilirsiniz. Hamuru hazırladıktan sonra mayalanmasını bekleyip, ikiye böldüm ve çörekleri ayrı ayrı hazırladım, vereceğim ölçüyü ona göre hesaplayabilirsiniz. 

Malzemeler 

Hamur İçin:

🥨 2 yumurta
🥨 1,5 su bardağı süt 
🥨 1 su bardağı su
🥨 100 gr eritilip soğutulmuş tereyağ 
🥨 1 çay bardağı zeytinyağı 
🥨 1 yemek kaşığı toz şeker 
🥨 1 tatlı kaşığı tuz
🥨 150 gr ekşi maya (1 paket yaş maya veya instant maya)
🥨 8-9 bardak un



Haşhaşlı Çörek İç Harcı 

🥨 500 gr haşhaş ezmesi
🥨 1 çay bardağı zeytinyağı 
🥨 1/2 çay bardağı eritilmiş tereyağ
🥨 1 tatlı kaşığı toz şeker 




Tahinli Çörek İç Harcı 

🥨 300 gr tahin
🥨 1 su bardağı toz şeker 
🥨 100 gr yumuşak tereyağ 
🥨 Üzeri için susam























Yapılışı: 

Hamurumuzu hazırlamak için ılık su ve sütümüzü büyük bir kaseye alıyoruz. Ekşi mayamızı ekleyip karıştırıyoruz. Bir yumurta sarısını ayırıyoruz ve yumurtaları ekliyoruz. Zeytinyağı, eritilmiş tereyağını, şeker ve tuzu da ekleyince karıştırıp, yavaş yavaş unu ilave ediyoruz. Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur yoğuruyoruz ve üzerini streç film ile kapatıp, ılık bir ortamda mayalanmaya bırakıyoruz. Hamur iki katına çıkınca çöreklerimizi hazırlayabiliriz. Benim hamurum 5 saat kadar mayalandı. Kabarmış hamurun fazla havasını hafifçe yoğurarak alıp, ikiye böldüm.

Önce haşhaşlıyı hazırladım. İç harç malzemelerini karıştırdım. İkiye böldüğüm hamurun yarısını alıp, 6 parçaya böldüm ve her birini merdane yardımıyla yemek tabağı kadar açıp, her birinin üzerine haşhaşlı harçtan bolca sürüp üst üste koydum. Böylece hamur iyice büyüdü, her bir bezeyi ekledikçe, yağın etkisi ile açılıp, genişledi, hepsini tamamlayınca, hamuru elimle açarak kare şekle getirmeye çalıştım. Tekrar haşhaşlı karışımdan sürüp, iki kenarını ortada birleştirip, dikdörtgen şekline getirdim. Daha sonra bıçak ile hamuru 2 parmak kalınlığında şeritler halinde kestim. Şeritlerin iki ucunu tutup, ters yöne kıvırarak yağlı kağıt dediğim tepsiye aldım. Bir kaç tanesini de kıvırdıktan sonra ekrandaki gibi yuvarlak sardım. Tepsi mayalanması için bıraktım.

Tahinli çörek için tahin ve şekeri iyice karıştırdım, hatta bu işlemi önceden yapmak faydalı olur, çünkü şeker taneli kalınca hamur yırtılabiliyor. Kalan hamuru 5 parçaya bölüp, yine merdane ile orta büyüklükte çok ince olmayacak şekilde açtım, yumuşamış tereyağını hamura sürdüm ve yine elimle büyüttüm hamuru, hamur yağı çektikçe kolayca genişliyor. Tahinli harçtı da 5 parçaya yetecek şekilde bölüp, hamurun uzerini tamamen kaplayacak şekilde sürdüm. Sonra kenarından çok sıkı olmayacak şekilde sarıp rulo haline getirdim ve kenara aldım. Tüm bezeleri yapınca, ilk bezeden başlayıp, ruloyu elimle tezgah üstünde aynı yönde kıvırarak inceltip, uzamasını sağladım. Böylece hamur tahinli içine alıyor ve kıvrıldılar katmanlanıyor. İncelen hamuru ortadan başlayıp etrafına doğru dolayarak büyükçe bir yuvarlak çörek elde ettim. Tüm çörekleri hazırlayıp, yağlı kağıt serili fitin tepsisine koydum ve tepsi mayalanması için beklettim. 

Tahinli çöreği beklerken haşhaşlı çöreği önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35-40 dakika kızarana kadar pişirdim. Tepsi mayalanması olan tahinli çöreklerin üzerine yumurta sarısını( 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyip) sürdüm ve susam serpiştirdim ve sıcak fırında aynı ısıda pişirdim. Tahinli çörekler de 40 dakikada piştiler. Afiyet olsun.

0 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...