09 Ekim, 2021

CHEESECAKE FLAN CAKE


Cheesecake Flan Cake, adı kadar iddialı nefis bir tarif. Fransız kökenli olan flanın Latin Amerika ülkelerinden çıkma olan çeşitleri mevcut ve bu paylaşacağım tarif de flan keklerin farklı bir versiyonu. Flan genelde ülkemizde de çok bilinen bir tarif olan krem karamele çok yakın bir tarif, flan kekler de bu tarife kek tabanı eklenerek yapılan bir çeşidi. Benim bugün sizlerle paylaşacağım tarif ise biraz daha farklılaştırılmış ve süt bazlı krema olan kısmın cheesecake olarak yapılmış hali. Flan farklı isimlerde pek çok mutfakta olan bir tarif, çok çeşirtli olarak yapılabiliyor. Bir kaç sene önce yurt dışına yaptığım bir iş seyahatinde her akşam farklı ülke mutfakları konsept olarak seçilerek yemekler ikram ediliyordu. Brezilya gecesinde finalde nefis bir flan vardı ve ertesi sabah karşılaştığım insanların çoğu bir önceki akşamki bu tatlının mükemmeliğini konuşuyordu. O gün bugün deneyeyim derken tarifi yapmak bugünlere kısmetmiş. Bu flanların lezzet bombası olmasını sağlayan malzeme yoğunlaştırılmış süt (condensed milk), biraz farklı olsun diye düşünürken aklıma cheesecake'li yapmak gelince daha önce yapıldığını gördüm ve kendi tarifimi oluşturdum. Ben tarifi geliştirirken Home Cooking Adventure'in tarifinden faydalandım. Malzeme miktarlarını değiştirirken en önemli farklılığı karamel kısmında yaptım. Çünkü sadece şekerle yapılan karamel bana biraz sert geliyor, hele hazırlama aşamasında dikkat edilmezse acılaşması da çok kolay, bu nedenle tartlarımda kullandığım karamel sosu tercih ettim. 



Bu tatlı kek tabanı, cheesecake lezzeti ve karamel sos ile özel sofraların keyifli finali, çay daveti de olsa akşam yemeği olsa uygun bir seçenek. Ben tarifi yaparken bir ufak yaramazlık daha yaparak, karamel tadını biraz daha yoğunlaştırmak için kek karışımına ufak kırılmış Lotus bisküvisi  de ekledim. Şart değil ama elinizde varsa veya kolay temin edebilirseniz sürprizi daha da artmış olur.


Tarif aşamalı ama dikkatle uygulanırsa kolay bir tarif, ayrıca genel tekniğini anladığınızda pek çok çeşidini yapmanız mümkün, kek kısmına kakao ve çikolata, orta kısmına hindistan cevizi ekleyebilir ve/veya krem peyniri çıkararak tarifi farklı bir şekilde oluşturabilirsiniz. Mutfak repertuarınıza katmanızı ısrarla tavsiye ettiğim tarif şöyle;

Malzemeler:

Karamel Sos:

- 60 gr tereyağ
- 100 gr toz şeker
-100 ml krema
- Biraz tuz

Cheesecake Kısmı:

- 500 gr krem peynir
- 4 yumurta
- 400 gr yoğunlaştırılmış süt
- 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
- 200 ml krema (bir kutu)
- 300 ml süt
- 1/2 çay bardağı toz şeker

Kek Tabanı:

- 3 yumurta
- 150 gr tereyağ
- 100 gr toz şeker
- 180 ml süt
- 250 gr un
- 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
- Bir çimdik tuz
- 1 paket kabartma tozu
- Tercihinize göre 8-10 adet lotus bisküvisi


Yapılışı:

Öncelikle karamel sosumuzu hazırlıyoruz. Kalın tabanlı derinde bir sos tenceresine şekerimizi koyup, eritmeye başlıyoruz, ocak orta kısık ateşte olsun ve tahta veya metal bir kaşık/çırpıcı kullanarak karıştırıyoruz. Şekerin içinde topak kalmayıncaya kadar karıştırarak eritiyoruz, bu süreçte şekerin erirken çok ısındığını ve sıçrama durumunda çok yakabileceğini unutmamamız gerek, ayrıca silikon bir ürün kesin olarak kullanmayın, erime ihtimali hayli yüksek, son uyarımda yapışmaz tencere tercih etmemeniz yönünde olacak. Şeker eriyip karamel rengine gelince, küp küp kesilmiş tereyağını ilave edip, hızlıca karıştırıyoruz, önce köpüren karışım, biz karıştırdıkça homojen bir hal alacak. Köpürmeler bitince kremayı parça parça ekleyip, karıştırmaya devam ediyoruz ve yeniden homojen olunca ocaktan alıyoruz. Bu aşamada bir çimdik tuz ekliyoruz, karameldeki tuz miktarını tercihinize göre ayarlayabilirsiniz, ancak yarım çay kaşığından fazlası tuzu belli edecektir bu ölçüyü referans olarak alabilirsiniz. Karamel sos çok soğumadan kek kalıbımızın taban kısmına döküyoruz. Sos soğudukça katılaşacak ve zeminde kalacak. 


İkinci olarak tatlının kek kısmını hazırlıyoruz. Bunun için oda sıcaklığındaki tereyağı ile toz şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz, sonra yumurtaları tek tek ekliyoruz ve çırpmaya devam ediyoruz, sonra vanilya özütünü ilave ediyoruz. Un, tuz ve kabartma tozunu ayrı bir kasede karıştırıyoruz ve parça parça yumurtalı karışıma ekleyerek, hamuru oluşturuyoruz. Daha sonra sütü 3-4 parçada hamura ilave edip keki hazırlamış oluyoruz. Kek hamurunu taban kısmına karamel sosunu döktüğümüz kek kalıbına eşit olarak yayıyoruz. 



Tatlımızın son aşaması cheesecake kısmı; bunun için krem peyniri iyice çırptıktan sonra şekeri ilave edip, karışmasını sağlıyoruz. Sonra yumurtaları tek tek ekliyoruz ve çırpıyoruz. Daha sonra, yoğunlaştırılmış sütü, kremayı, sütü ve vanilya özütünü ekleyip, homojen bir karışım yapıyoruz. Bu sıvıyı kek hamurunun üzerine döküyoruz. Fırınımız 170 derecede ısıtılmış olmalı. Kek kalıbımızı daha büyük başka bir fırın kabının içine yerleştiriyoruz ve bu kabın içine kaynamış su ekliyoruz. Kabın yarısını geçecek miktarda su yeterli gelecek. Kekimizi bu şekilde fırına koyup 55-60  dakika pişiriyoruz. Piştikten sonra oda sıcaklığına gelmesini bekliyoruz ve en az 4-5 saat buzdolabında bekletiyoruz. Ben akşam pişirip, gece yatarken buzdolabına kaldırdım ve ertesi gün servise çıkardım. 
Tatlıyı kek kalıbından çıkarmadan önce kenarlarını hafifçe kalıptan ayırıyoruz ve taban kısmını sıcak su dolu bir kabın içine koyuyoruz, böylece karamel yumuşayacak ve kalıptan ayrılacak. Artık keki kalıptan çıkarabiliriz. Servis için hafif çukur bir tabak tercih etmek gerek, kekin üzerindeki sos az da olsa üzerinden akıyor. Bu tatlının en büyük sürprizi ise orta kısmına koyduğumuz kek karışımının pişerken üste çıkması. Böylece ters çevirdiğimizde kek en alta, peynirli kısım ortaya ve karamel sos da en üste gelmiş oluyor.  Afiyet olsun.


 

Devamını Oku...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...