17 Aralık, 2013
PESTO SOS - FESLEĞEN PESTOSU
Pesto sos, mutfağımdan eksik olmayan bir lezzet olmasına, pek çok tarifimde yeralmasına rağmen şimdiye kadar blogda yerini almamış . Geçen hafta aldığım fesleğenleri pesto haline getirince, süsleyip, püsleyip fotoğrafını çektim ve bloga eklemeye karar verdim. Gerçi fesleğenin rengi o kadar güzeldi ki, akşam ışığına rağmen canlı bir renk yakalayınca çok da süse gerek kalmadı.
Bu sos bizim mutfağımıza pesto sos olarak girmişse de, daha doğrusu, fesleğen pestosu, çünkü pesto kelimesi italyanca ezmek anlamına gelen "pistare" fiilinden türetilmiştir ve başka ezmeler için de kullanılmaktadır. Roka'dan, karışık aromalı otladan ve kurutulmuş domatesten (yakında bir tarif ekleyeceğim) yapılanları da yaygındır. Fiili yerine getirebilmek için ve daha lezzetli bir sos elde edebilmek için malzemeleri havanda dövmek gerekse de, ben miktar olarak fazla malzeme kullanarak yaptığımdan genelde rondoyu tercih ediyorum.
Pesto sosla tanışmam Hatsum'un (ablam) İtalya'nın Cenova şehrine yaptığı iş seyahati sayesinde oldu, mutfağa meraklı olan ben, İtalya'yı bilen bir arkadaşıma oralardan ne istenir dediğimde hemen "pesto sos" demiş ilginç de bir benzetme yapmıştı bu sos için.
Fesleğen pestosu Cenova'yla özdeşleşmiş ve diğer İtalyan şehirlerinde de Cenova'ya ait olduğu belirtilerek satılıyor. İçindekiler neredeyse standart, fesleğen, fıstık, sarmısak, zeytinyağı ve peynir. Bazı tariflerde, içine ceviz de ekleniyor, peynir olarak parmesan yerine yine yoğun bir tada sahip bir peynir olan pecorino tercih ediliyor ama özü, ezilmiş fesleğenden oluşuyor.
Bu sosu, makarnalarda, her türlü kanepenin üzerinde, pizza tabanında, sandviçlerin arasında, tüm ekmek üstü hazırladığınız tariflerde, tostlarda ve yakışacağını düşündüğünüz salata soslarında kullanabilirsiniz. Bizim evde daha çok makarna, tost ve ekmek üstü olarak ve burada tarifi olan dürümler için kullanıyorum. En pratik makarna uygulamamı yakında sayfama ekleyeceğim.
Tarifi hazırlarken dikkat etmeniz gerekenler ise, fesleğenleri yıkadıktan sonra iyice kurulamak ki, sosta su bulunmasın, çam fıstıklarımızı kavurmak ve parmesan peynirimizi taze rendelemek (hazır rendelenmiş parmesan tercih etmemek) ve iyi bir zeytinyağı kullanmak. Gelelim tarifimize;
Malzemeler:
- 4 demet fesleğen (300 gr kadar sapları ayıklanmış fesleğen yaprağı)
- 60 gr çam fıstığı
- 200 gr rendelenmiş parmesan peyniri
- 1,5 su bardağı zeytinyağı
- 6-7 diş sarmısak
- 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Fesleğen yapraklarımızı yıkayıp sularını alıyoruz. Çam fıstıklarımızı kısık ateşte, yağ koymaksızın karıştırarak hafifçe kavurup, renk almalarını sağlıyoruz ve tavadan alıp, soğumaya bırakıyoruz. Sarmısaklarımızı havanda tuzumuzla dövüyoruz. Rondo veya havanımız içine, sarmısakların üstüne, fesleğen yapraklarımızı ve çam fıstğımızı ekleyip, ezilene kadar dövüyoruz veya karıştırıyoruz. Sonra zeytinyağımızı bir kaç parça halinde ekleyerek, ezme işlemine devam ediyoruz. Son olarak parmesan peynirimizi ekleyip, sosumuzun kıvamını (Yumuşak bir macun kıvamında olmalı) kontrol ediyoruz. İhtiyaç duyuyorsak, zeytinyağı ve tuz ilavesi yapabiliriz. Pestomuzu saklayacağımız kavanoza alıp, buzdolabında saklayabilirsiniz. Isı değişimlerine maruz kalmadan 2 hafta kadar muhafaza edebilirsiniz. Tabi o kadar uzun sürede bitmemişse. Afiyet olsun...
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
1 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :
Biz de cidden yanlış bilinen bir şeyi düzelttiğiniz için teşekkür ederim. Pesto genel bir sos grubunun adıdır.Hatta aynı sos ana vatanı İtalya'da yaklaşık 20 ayrı türde hazırlanır. Ben Neslihan ustamızın bu güzel tarifine minnacık bir ek yapayım; parmesan ülke'mizde gereksiz ölçüde pahalı olduğundan onun yerine eski kaşar'da kullanılabilir.
Yorum Gönder