10 Ocak, 2018

CREME BRULEE - BURNT CREAM - KREM BRULE

2018 yılının ilk yazısı güzel bir tatlı ve keyifli bir film ile olsun...

Geçtiğimiz cuma akşamı eşim birlikte izlememiz için güzel bir film seçmişti, bu film "Paris Can Wait" (Paris Bekleyebilir) isimli başrolünde Diane Lane'in olduğu bolca gastronomik sahne içeren çok güzel bir filmdi. Diane Lane "Under The Tuscan Sun" filmi ile hali hazırda çok beğendiğim bir oyuncudur bu film ile sevgimi daha da pekiştirdi. Fransa'da geçen, oldukça güzel görüntüler eşliğinde ilerleyen, bolca yemek yenilen, tarih ve doğanın buluştuğu sahneleri ile bu keyifli filmi izlemenizi tavsiye ederim. 

Neyse asıl konumuza gelelim. Filmde kahramanlarımız sıkça çok iyi ve ünlü restoranlarda yemek yiyorlar ve bu yiyeceklerin hepsi nefis görünüyor. Filmi izlerken hissettiğim duygu hadi Neslihan kalk mutfağa gir ve güzel bir şeyler pişir oldu. Film geç saatte bitince arzumu sabaha bırakıp uyudum. Sabah ise ilk işim kahvaltı öncesi creme brulee (krem brule) veya diğer bilinen adıyla "burnt cream" yani yanık krema diye bilinen aslında son derece pratik ve lezzetli olan bu tatlıyı yapmak oldu. 


Blogda daha önceden yazdığım bir krem brule tarifi mevcut ama cup ölçüsü ile yazdığım bu tarifi, bu güzel film eşliğinde güncellemek ve önceki yazımda yer alan ilginç bir bilgiyi biraz daha genişleterek tekrar paylaşayım istedim. Krem brulenin kökeni neresidir konusunun tartışmalı olduğunu, Fransız Mutfağı'ndan bir tarif olarak bilinmekle birlikte aslında İngiliz ve İspanyol olduğuna dair yerinde iddialar bulunduğunu söyleyebilirim. İspanya'ya gidenleriniz crema catalana diye nam salmış olan tatlının aslında krem bruleye çok yakın bir tarif olduğunu farketmişlerdir. 



Creme Catalana da krem brule gibi aslında "custard cream" diye geçen, temel olarak süt ve yumurtadan yapılan muhallebi, krema  gibi düşünebileceğimiz bir baz taban üzerinde şekerin karamelize edilmesiyle yapılan bir tatlı. Aralarında malzeme ve yöntem açısından ufak farklar mevcut. Creme Catalana toprak kaplarda, süt ve krema karışımı ile nişasta eklenerek yapılıyor ve geleneksel olarak üzerindeki şeker pürmüz yerine kızgın demirler ile yakılıyor. Genellikle portakal kabuğu rendesi ve tarçın ile aromalandırılıyor.   



Krem bruleyi de farklı aromalar ile hazırlamak mümkün ama klasik olarak vanilya ile aromalandırılıp, krema ile hazırlanıyor. Krem brule için de sütün eklendiği tariflere rastlayabilirsiniz ama krema ile yapıyorum. Aromaya gelince bize özel olarak damla sakızlı olabilir, meyve kabukları rendesi ve tarçın, karanfil gibi baharatlar olabilir ama bu tatlı için en klasik hali en lezzetli hali diyebilirim. 



Fotoğraflarda yapım sürecine ilişkin aşamalar var, bir kaç püf noktasına dikkat ederek bu lezzetli tatlıyı kolayca evde yapabilirsiniz. Ayrıca bu tarifin videolu hali uzman tv'deki hesabımda mevcut verdiğim linkden izleyebilirsiniz. Ölçüler kişi bazında olduğu için farklı gelebilir, oradaki tarif 4 kişilik, burada yazdığım 6 kişilik, porsiyonlamayı kendinize göre ayarlayabilirsiniz. 


Malzemeler: (6 Kişilik)

- 600 ml krema
- 2/3 su bardağı şeker
- 6 yumurta sarısı
-1,5 çay kaşığı doğal vanilya özü (bir vanilya çubuğunun taneleri)
- Üzeri için 6 çay kaşığı esmer veya beyaz şeker

Yapılışı:


Kremamızın içine vanilya özütünü veya bıçakla kesip içini çıkardığımız vanilya çubuğunun tanelerini koyup, aromanın kremaya geçmesi için ısıtıyoruz. Kaynama noktasına gelmeden ocaktan alıyoruz. Ayrı bir karıştırma kabında, yumurta sarısı ve beyaz şekerimizi çırpıyoruz. Ilınmış olan kremamızın içine ekleyip iyice çırpıyoruz. Vanilya taneciklerini almak için süzgeçten geçiriyoruz. Karışımımızı ufak fırın kaplarına boşaltıyoruz ve karışımın üzerinde oluşan kabarcıkları, söndürüyoruz. Fırın kaplarını içine koyacağımız tepsimizin tabanına ıslak bir havlu yerleştiriyoruz ve fırın kaplarını koyuyoruz. (Krem brule için en uygun fırın kabı fotoğrafda gördüğünüz daha yayvan olan yuvarlak kaptır, kremanın daha kolay pişmesini sağlamak için tercih edilir, ama benim yaptığım gibi farklı kaplarda da çok kalın olmayacak şekilde pişirebilirsiniz.) Tepsimizin içine kapların yarısına kadar gelecek şekilde kaynamış su koyup, önceden 160 dereceye ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişiriyoruz. Fırından alırken kremamız hala jöle gibi sallanıyor olacaktır. Tepsiden aldığımız fırın kaplarımız soğuyunca buzdolabında iyice soğuyup kıvamı katılaşana kadar 3-4 saat  dinlendiriyoruz. Sonra üzerlerine 1’er çay kaşığı toz şekeri serpiştirip pürmüz ile yakıyoruz. Şekeri daha fazla veya daha az yapmak mümkün, arttırırsanız üzerindeki tabaka kalınlaşacaktır, ben daha ince kıvamda tercih ettiğim için 1 çay kaşığını yeterli buluyorum. Eğer pürmüzünüz yoksa aynı şekilde şekeri serpiştip, ısıntılmış 180 derece fırınınızın üst ızgarasanı yakın olarak yerleştirip sadece üstten pişirme yaparak, şeker eriyip, karamelleşene kadar pişirebilirsiniz. Bu aşamada çok dikkatli olun, çok çabuk pişebilir, yanmaması için kontrollü olamakta fayda var. Sonrasında tatlımızı buzdolabında tekrar soğutup, servis yapıyoruz. Tatlımızın en iyi servis zamanı da şeker karemalizasyonu sonrası tekrar soğutma yaptığımız zaman oluyor, çünkü eğer uzun süre beklerse üzerindeki şeker yumuşamaya başlıyor ve üst tabakada olması gereken çıkırtı kayboluyor. Afiyet olsun…

0 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...