17 Ocak, 2018

KESTANELİ VE ARMUTLU TART




Bu yıla tatlılarla başlıyoruz, öyle de devam etsin diyelim. Kestaneli armutlu tart blog kızları toplantılarımızın bizim evde olan buluşmasında yaptığım tatlı idi. Tarifi hem davetlilerimden, hem de sosyal medyada görenlerden çok istek aldı, tadıda yiyenlerden tam not alınca yazmak şart oldu. 


Buluşmalarımızı takip edenler hatırlar belki, biz yıllardır kime davetli isek, her birimiz menüye bir yiyecek ile katkıda bulunuyorduk, bu yıl ise bu uygulamamızı değiştirdik ve ev sahibi kendi yaptığı lezzetler ile misafirlerini ağırlar hale geldi. İlk uygulama ise bendeki davette oldu. Hal böyle olunca menüye önceden karar verip, plan yapmış olsam da işler tersliklerle aksayınca plandan geri kaldım ve tartın yapımına cuma gecesi sıra geldi ve pişirip yattığımda saat gece 2'yi geçmişti. Ben acaba kötü mü oldu derken, tart gerçekten güzel olmuştu, tabi beraberinde ikram ettiğim tuzlu karamel sosun da etkisi oldu sanıyorum:)

Tartlar bildiğiniz gibi farklı şekillerde hazırlanabilen hamur işleri, tatlı ve tuzlu olabileceği, üzerinde sadece krema ve meyve veya hamur parçaları olabiliyor, bazıları da benim yaptığım gibi üstü de kapalı (kısmen veya tamamen) olarak hazırlanıyor. Kare, yuvarlak, dikdörtgen ve porsiyonluk kalıplar kullanarak yapmak mümkün. 


Çok sevdiğim tart desenim, instagramda gördüğüm bir tarta aitti. @madamejuju hesabında gördüğüm şekli çok beğenmiştim, elimde minik kalp kalıp da olunca tartımı bu şekilde hazırlamaya karar verdim. Tartımı kare bir kalıbın yanı sıra, ekranda gördüğünüz iki kişilik yuvarlak kalıp ile de hazırladım ve sabah ev halkı tarafından hemen bitirildi.Tarife geçmeden önce beraberindeki tuzlu karamel sos ile ilgili ayrı bir yazı hazırlayacağım, çünkü kullandığım tuzdan da bahsetmek istiyorum. Tart tek başına servis edilebilecek bir lezzet taşıyor ama dilerseniz, süt karameli veya tuzlu karamel sosları ile ikram edebilirsiniz.    

Malzemeler:

Hamuru için:

- 400 gr un
- 250 gr soğuk tereyağ
- 1 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 çimdik tuz
- 2-3 yemek kaşığı soğuk su veya süt


Harcı için:

- 3 adet orta boy armut
- 200 gr haşlanmış kestane
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tarçın

Yapılışı:

İyi bir tartın sırrı hamurundadır, bu nedenle tüm malzemeleri soğuk olarak kullanmalıyız. Öncelikle un, tuz ve şekeri karıştırıyoruz ve ufak küplere kestiğimiz soğuk tereyağımızı unlu karışıma ilave ediyoruz. Hamurumuzu el değmeden hazırlamak bir diğer kritik nokta, çünkü el ısısı ile yağın yumuşamasını istemiyoruz. Bu nedenle mutfak robotu, rondo, el değmeden kullanılabilen hamur karıştırıcı veya bıçaktan faydalanabiliriz. Malzemeler bu şekilde karıştırılırken kum taneleri gibi olacaklar. Kum taneleri biraz irileşince soğuk su veya sütümüzü ekliyoruz  (ben genelde su kullanırdım ama bu tart için süt kullandım) ve yine el değmeden karıştırmaya devam ediyoruz. Sıvı eklemesi ile hamurumuz toparlanmaya başlayacak ve son aşamada çok el ısımızı vermeden, parmak uçlarımızı kullanarak hamuru bütün hale getiriyoruz ve streç fime sarıp buzdolabında 1-2 saat bekletiyoruz, vaktiniz yoksa buzlukta 20-25 dakika tekrar soğumasını ve dinlenmesini sağlıyoruz. Bu hamuru 1 gün önceden de hazırlayıp, buzdolabında bekletebiliriz.

İç harcı için; armutlarımızı iri küpler halinde doğruyoruz ve üzerine şeker ve tarçını ekleyip, ocağa alıyoruz. Pişirme sırasında şekerler eriyip, armutlar yumuşayacaklar ama tamamen erimesine izin vermeyeceğiz. Ocaktan aldıktan sonra önceden haşlayıp, soyduğumuz ve iri parçalı ezdiğimiz kestanemizi de ilave edip, hepsini karıştırıyoruz ve soğuması için bırakıyoruz. 
Soğumuş ve dinlenmiş olan hamurumuzu buzdolabından alıyoruz ve iki parçaya ayırıp, ilk parçasını unladığımız düz zeminde, yine unladığımız merdane ile açıyoruz. (ilk parçayı hazırlarken diğer parçayı buzdolabında bekletelim) Bir diğer yöntem olarak unladığımız yağlı kağıdın arasında da açabiliriz ki ben bu şekilde çalıştım. Hamuru açarken, büyüklüğünü ve şeklini pişireceğimiz kalıba göre ayarlıyoruz.(Ben kare bir kalıp kulandığım için bu şekilde açmaya çalıştım) Hamur 1 cm kadar incelince kalıbımızın tabanına merdaneye sararak dikkatlice yerleştiriyoruz ve kenar fazlalıklarını bıçak veya el ile alıyoruz. Hamurumuzun diğer parçasını da aynı şekilde açıyoruz ve üzerinde yapmak istediğimiz desene göre kalıplar yardımıyla ve bıçak ile şeritler keserek şekillendiriyoruz. Tart kalıbındaki birinci katın üzerine iç harcımızı yaydıktan sonra ikinci kat hamurumuzu dikkatlice üzerine yerleştiriyoruz ve yine fazlalıkları alıyoruz. Tartımızı önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika kadar pişiriyoruz ve fırından alıyoruz.  Soğuduktan sonra çok az pudra şekeri serpiştirerek servis ediyoruz. Afiyet olsun...

1 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Ankara Boyacı on 24 Şubat 2018 07:16 dedi ki...

ıyı bır sıte teşekkurler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...