Yeni yılın ilk tarifi bu güzel kek olsun. Armut tam mevsimindeyken pişirip, üzerine de vanilya sos döküp, keyifli bir çay saatiyapabilirsiniz. Meyveli kekler özel bir plan yok ise geneldebuzdolabında artık geçmeye başlayan malzemelere göre şekilleniyorbizim mutfakta. Armutlu kek de bu şekilde hazırlandı. Artık sonzamanlarını yaşayan, oldukça oldunlaşmış olan armutları görünce kekyapmaya karar verdim. Son zamanlarda keklerimi tereyağ ile yapmayıtercih ediyorum, bana göre lezzet açısından sıvıyağlı keklerden birazönde geliyor, sıvıyağda daha puf puf bir doku oluyor, teryağ ile kekindokusu daha yoğun, bu tercih neyi sevdiğinizle çok ilgili ve ona göretarif seçmek gerek. Bu kek için tavsiyem tarife uyarak tereyağkullanmanız. Ben keki çok sevdiğim kek kalıbı ile hazırladım, amadilerseniz kelepçeli kalıp ile hazırlayıp, armutlar üzerinde kalacakşekilde servis edebilirsiniz. Aynı tarif ile erikli, kayısılı veşeftalili kekler de yapılabilir. Keki sos olmadan veya başka soslarlada (çikolata veya karamel) hazırlayabilirsiniz. Tarifimiz şöyle;
- 2/3 su bardağı toz şeker
- 100 gr eritilmiş soğutulmuş tereyağ
- 3 adet olgun armut
- 1,5 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu-
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
- Bir çimdik tuz
Vanilya Sosu:
- 1 su bardağı süt
- 1 yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı mısır nişastası (silme)
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
- 1 çay kaşığı tereyağ
Yapılışı:
Kek:
Yumurtalar ve şekeri açık sarı renkli bir krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Vanilya özütünü ekliyoruz. Derin bir kasede unumuzu, kabartma tozunu ve tuzu eleyip karıştırıyoruz. Un karışımımızı kek hamuruna parça parça ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Daha sonra eritilmiş tereyağını 3-4 parçada ekleyerek hamura yediriyoruz. Tereyağ ile yağlayıp hafifçe unladığımız kalıba dokuyoruz. Son olarak kabuklarını soyup irice küpler halinde doğradığımız armutları kekin üzerine serpiştirip hafifçe hamurun içine batırıyoruz. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 50-60 dakika kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra hafif ılınınca kalıptan çıkarıyoruz.
Vanilya Sos:
Sütümüzü vanilya özütü ile birlikte kaynama noktasına gelene kadar ısıtıp, aromanın süte iyice geçmesini sağlıyoruz. Ayrı bir kapta yumurta sarısı, toz şeker ve nişastayı iyice karıştırıyoruz ve üzerine sütümüzü yavaş yavaş ilave ediyoruz, homojen bir kıvam alınca tekrar ocağa alıp pişiriyoruz. Yoğunlaşma başladığı an ocağı kapatıp, tereyağını ekliyoruz ve karıştırıp ılımaya bırakıyoruz. Bu süreçte üzerini kabuk tutmaması için streç film ile kapatıyoruz. Burada direkt üzerinden kapatıp, kap ile arasında pay bırakmamak gerekiyor. Sosumuz soğuyunca kekimizin üzerine döküp servis yapıyoruz. Afiyet olsun.
0 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :
Yorum Gönder