19 Nisan, 2020

ÇİKOLATALI ve PANCARLI UNSUZ KEK


Çikolatalı ve pancarlı unsuz kek... Çikolata tamam da pancarla nasıl olur dediğinizi duyar gibiyim. Açıkcası ben de fotoğrafına bayılıp denediğim tarifi yaparken pancar nedeniyle bu kadar çikolatayı ziyan etmem inşallah diye düşünmedim desem yalan olur. Ama keki hazırlayıp masaya getirdiğimde çok iştah açıcı olan görüntüsünün önüne geçti lezzeti. Kekten hiç pancar tadı gelmediği gibi, çok güzel nemli bir doku kazandırmıştı pembe renkli bu topraksı sebze. 
Bu güzek kek başka bir tarif hakkında araştırma yaparken Women's Weekly Food sayfasında tesadüfen karşıma çıktı ve görüntüsünü o kadar beğendim ki hemen deneyeceğim tarifler arasına not ettim. Avusturalya'da bolca üretilen pancar ile farklı tarifler geliştirilmiş, bu nedenle Avustralian Womens Weekly'de rastlamam normal olmalı. Korona nedeniyle evde kaldığımız şu günlerde de hafta sonları özel tarifler yapmaya, tatlı bir kaçamak eklemeye çalışıyorum, bu kek/pasta da bu kapsamda menümüzde yeraldı.



Tarif oldukça kolay, hatta genel mantık olarak daha önce sayfamda paylaştığım "torta caprese" ile çok yakın. Kekle ilgili önemli bir diğer nokta da glutensiz olması. Un olarak fındık veya badem unu kullanılabilmesi, torta caprese tarifimde rafine şeker dışındaki seçeneklerden de bahsetmiştim. Orjinal tarifte fındık unu ile hazırlanmıştı ama evde badem unu olduğu için tarifi badem unu ile hazırladım. Orjinal tariften farklı olarak pancar şekelrlemelerini hazırlarken tane karanfil ekledim, amacım pancarın kendine has aromasını azaltmaktı, işe de yaradığını söyleyebilirim.
En zahmet verecek tarafı pancar şekerlemelerinin yapılması ki aslında zaman alması dışında bu da çok kolay ve kekin tüm havasını farklılaştırıyor bence. Ben bu şekerlemeleri ve pancar püresini bir gün önceden hazırladım ve ertesi gün sadece keki pişirip kremasını hazırlayınca oldukça kolay oldu. 


Tarifimiz şöyle;

Malzemeler:

Kek için:

- 4 yumurta
-1/2 su bardağı toz şeker
- 125 gr tereyağ
- 250 gr bitter çikolata
- 1 su bardağı badem unu
- 1 tatlı kaşığı toz kakao
- 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
- 2 orta boy pancar

Krema için:

- 200 ml krema
- 100 gr krem peynir
- 2 tatlı kaşığı pudra şekeri
- 1 tatlı kaşığı vanilya özütü

Pancar şekerlemesi ve şurubu:

- 2 ufak boy pancar
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı toz şeker
- 2-3 tane karanfil
- 1 yemek kaşığı limon suyu

Servis için:

- Nane yaprakları


Yapılışı:

Öncelikle pancar şekerlemesini ve şurubunu hazırlıyoruz. Pancarların kabuklarını soyup, çok ince halka şeklinde dilimliyoruz. Suyu ve toz şekeri bir tencereye alıp kaynatıyoruz, daha sonra pancar dilimlerini ve karanfilleri ekleyip kısık ateşte 20-25 dakika pişiriyoruz buradaki süre pancarlar şeffaf bir görüntü alıncaya kadar diye düşünülebilir.  Fotoğrafta görebilirsiniz. Bu hale gelince yağlı kağıt serdiğimiz bir tepsinin içine tek tek alıyoruz ve birbirine değmeyecek şekilde diziyoruz ve kurumaya bırakıyoruz. Tencere içinde kalan şurubun içine limon suyunu ekleyip, 1-2 dakika sonra ocaktan alıyoruz ve ılınınca karanfilleri de çıkartıyoruz. 
Kekimiz için önce pancarları hazırlıyoruz, pancarları yağlı kağıt ile fırında pişirebilir veya az su ile ocakta haşlayıp ve püre haline getiriyoruz. Ocakta haşlarsanız fazla sulu ise biraz süzdürmeniz iyi olur, püre toplamda 1 su bardağı olmalı. Çikolata ve tereyağını ocakta kısık ateşte eritiyoruz ve ılımasını bekliyoruz. Derin bir karıştırma kabında yumurtaları şeker ve vanilya özütü ile birlikte çırpıyoruz, daha sonra badem ununu ekliyoruz, daha sonra pancar püresini ekleyip karıştıyoruz ve en son çikolata tereyağ karışımını ekleyip karıştırdıktan sonra, 20 cm çapında tabanına yağlı kağıt serilmiş olan kelepçeli kalıba döküyoruz ve önceden ısıtılmış 160 derece fırında 1 saat kadar pişiriyoruz.  


Kek oda sıcaklığına gelince buzdolabında 2-3 saat dinlendiriyoruz. Bu arada kremamızı hazırlıyoruz. Kremayı mikser ile çırpıp koyu bir kıvam almasını sağlıyoruz. Bu süreçte çok hızlı devride çırpmayıp, dikkat etmek önemli çünkü krema sütünden ayrışıp yağ tanecikleri haline gelebilir. Sonra krem peynir, vanilya ve pudra şekerini ekleyip karışmasını sağlayıp, buzdolabında bekletiyoruz.


Tüm hazırlıklarımız bitti ve kekimizi servise hazırlayabiliriz. Önce kekimizi kalıptan dikkatlice çıkarıp tabanındaki kağıttan ayırıyoruz ve bir servis tabağına alıyoruz. Üzerine kremamızı kaşık yardımıyla kalın bir tabaka olarak sürüyoruz. Daha sonra pancar şekerlemelerimizi ve nane yapraklarını serpiştiriyoruz. Son olarak kekimizin üzerine bir çay kaşığı ile pancar şurubumuzdan ince çizgiler  halinde gezdiriyoruz. Dilimleyerek çay ve kahve yanında servis yapıyoruz. Afiyet olsun...


0 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...