10 Nisan, 2020

PASKALYA ÇÖREĞİ


Paskalya çöreği... Bugün çocukluğumdan bir lezzet ve koku ile buradayım. Çok uzun zamandır yapmamıştım. Paskalya Bayramı’nın yaklaşması nedeniyle bir kaç gündür sosyal medya paylaşımlarımda karşıma çıkıyordu. Kantin kapanana kadar oradan alırdım ama sonrasında özlediğim bir lezzet olmuştu. Acaba sipariş mi versem (@ustunpalmie ‘den) diye düşünürken kendim yapmaya karar verdim. 


Annemin tarif defterinin bir kopyası bende, hatta annem kendininkini kaybetmiş o nedenle asıl oldu, neyse defteri karıştırıp buldum Paskalya çöreği tarifini. Annem teyzemden öğrenmişti ve sıklıkla yapardık, sadece annemin tarifinde damla sakızı yoktu ve genelde ufak porsiyonluk çörekler yapardık. Ben Bozcaada’da yediğim sakızlı çöreklerden sonra, Paskalya çöreğinde sakız da olmalı diye düşünerek annemin tarifinde ufak değişikliklerle ekranda gördüğünüz çöreği bu şekilde hazırladım. 


Annemin tarifinden ayrılan ikinci ufak nokta ise tarife eklediğim krema oldu, kremayı süt ile değiştireblirsiniz, yani süt müktarı 300 ml'e çıkabilir veya krema süt karışımı olarak aynen kalabilir. Kremayı ekleme sebebim sütten daha yağlı dokusu ile çöreğin daha uzun süre yumuşak kalmasını sağlamaktı, bazı yabancı tarifte gördüğüm için denemek istedim ve sonucun başarılı olduğunu söyleyebilirim. 3 gün içinde bitirdiğimiz çörek 3. günde de ısıtılmadan yenebilecek kıvamdaydı. Verdiğim ölçü ile fotoğrafta gördüğünüz bir kocaman çörek, ufak bir çörek ve annemle hep yaptığımız ufak sarmal çörek çıktı. Doğal olarak sarmal çörek fotoğraf çekimine katılamadı, çünkü fırından çıkar çıkmaz tadına bakmak için yedik:) Biraz göz korkutan bir tarif ama deneyenler görecek, hiç korkuya gerek yok, biraz hamur deneyiminiz varsa kolayca uygulanabilir. Hadi evlerimizi mis gibi mahlep ve damla sakızı kokusu sarsın. 


Malzemeler:


- 4 yumurta 
- 1 su bardağı toz şeker 
- 250 gr tereyağ 
- 200 ml krema ( yerine süt de olur)
- 1 çay bardağı süt
- 1 paket kuru maya
- 1 yemek kaşığı damla sakızı tozu
- 1 yemek kaşığı tane mahlep 
- 1 çay kaşığı tuz
- 7 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı file badem

 
Yapılışı:


İlk olarak sütümüzü hafifçe ılıtıyoruz, el yakmayacak kadar olmalı, içine bir yemek kaşığı toz şeker ve mayamızı ekliyoruz, karıştırıp 5 dakika kadar bekletiyoruz. Ayrı bir kapta tereyağını eritiyoruz, derin ve büyük bir kaseye ılık haldeki tereyağını, yumurtalarımızı( 1 yumurta sarısını ayırarak) toz şekeri, kremayı ve mayalı sütü ekleyip iyice karışmasını sağlıyoruz. Daha sonra damla sakızı tozunu (tane ise döverek toz haline getirin) ve döverek toz haline getirdiğimiz tane mahlebi ( elinizdeki toz mahlep ise onu da kullanabilirsiniz) ekliyoruz ve sonra parça parça unu ekleyip yoğuruyoruz. Hamur yumuşak ve unu eklerken yapışkan bir kıvamda olacak. Benim hamurum 7 bardak un ilke toparlandı, un miktarı biraz farkedebilir ( yumurta büyüklüğüne bağlı olarak) Hamur toparlanınca elimizi mutlaka temizlemek gerekiyor , aksi halde hamur gereğinden fazla un alabilir. 


Bu aşamaya gelince temiz eller ve hafif unlanmış tezgahta hamuru 5 dakika kadar yoğuruyoruz. Hamuru temiz bir kaseye alıp, üzerini kapatarak ve ortam serinse üzerini örterek en az 3-4 saat mayalanmaya bırakıyoruz. Ben 5-6 saat kadar mayalandırdım, annemle yaptığımız zamanlarda annem daha da uzun bekletirdi, yani ortam çok sıcak değilse 8-9 saat bile kalabilir. Ama ortam sıcaklığı yüksek ise hamurda ekşime olabilir dikkat etmek gerekir. Hamur göz göz olmuş ve koyduğumuz kabı doldurmuşsa hazır demektir. Hamuru yine tezgahımıza alıp biraz yoğurup fazla havasını alıyoruz. Artık şekil verebiliriz. Hamuru 5 parçaya bölüyoruz. Bir parçasını alıp, 3 eşit parçaya bölüp, her parçayı rulo yaparak saç örgüdü yapıyoruz. 3 parçayı tek tek alıp rulo yapıp, saç örgüsü yapıyoruz bu tabandaki büyük örgü oluyor. Kalan 2 parçayı birleştirip, yine 3 parçaya bölüyoruz ve yine saç örgüsü yapıyoruz, bu da büyük örgünün üzerine koyduğumuz örgü oluyor. Tabanda kalacak örgünün orta kısmına yani ikinci örgüyü koyacağımız kısıma elimizle boydanhafifçe bastırarak üstne gelecek örgü için yer hazırlıyoruz ve örgüyü üzerine yerleştiriyoruz. Sonra tüm çörekleri tepsiye alıp, 15 dakika kadar tepsi mayasını alması için bekletiyoruz, hamur biraz daha kabaracak bu süreçte. Sonra üzerine önceden ayırdığımız yumurta sarısını sürüp file badem serpiştiriyoruz. Badem yerine ceviz veya fındık olabilir, annemle genelde ceviz koyardık. Çöreklerimizi önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika kadar pişiriyoruz. Pişirip fırından aldığımız çöreklerin ilk sıcaklığı geçince bir örtü ile örtüyoruz. Ilınınca dilimleyerek servis yapabiliriz, tek başına nefis olan bu lezzet, kahvaltılıklarla daha da güzel oluyor. Afiyet olsun...


0 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...