04 Haziran, 2020

BALKABAĞI SİNKONTA



























Balkabağı sinkontayı duymayanınız azdır diye tahmin ediyorum, malum sosyal medya hayatımıza hayli hakim oldu ve gidemediğimiz, göremediğimiz, tadamadığımız pek çok yeri, şeyi duyup, öğrenebiliyoruz. Sinkonta da bunlardan biri bence, aslında hayli eski ve geleneksel bir yemek olmasına rağmen, zamanla bilinirliği azalmış bir Ege yöresi yemeği, ama çoğu kişinin sinkontayı Alaçatı'daki lezzetli "Asma Yaprağı" restoran sayesinde öğrendiğini düşünüyorum. Ben de çok önceden bir televizyon programında görmüş ve küçük bir kağıda not almışım ama daha sonraki bu lezzete merakımı arttıran "Asma Yaprağı" oldu. Sinkonta özellikle Manisa'da köklerini salmış ama tüm Ege'de yapılan bir kabak yemeği, benim yaptığım gibi balkabağıyla yapılmasının yanısıra Girit kabağı ile de yapılıyor. Ayrıca etli olarak yapılan bir çeşidinin de bayram yemeği olarak yapıldığını duymuştum. Bugün konumuz etsiz olarak fırında pişirilen sinkonta ve ben tarifi balkabağı ile hazırlamayı tercih ettim. 


Malum pandemi nedeniyle evdeyiz ve yemek çeşitlendirmek de ayrı bir beceri, hal böyle olunca gözüme ilişen yazdan kalma butternut squash tipi olan (uzun armut tipli olan kabuğu da turuncu tonlarındaki kabak) balkabağını kullanarak sinkonta yapmaya karar verdim. Tarif kolay ve çok lezzetli;

Malzemeler:

- 1 adet uzun kabak
- 2 adet soğan
- 2 adet tatlı kırmızı biber
- 4-5 diş sarmısak
-1-2 minik acı kırmızı biber (acı sevmiyorsanız koymayın)

Sosu için:

- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 3 yemek kaşığı sirke (elma kullandım)
- 1 yemek kaşığı un
- 1/2 su bardağı zeytinyağ
- 1/2 su bardağı su
- 1 çay kaşığı toz zerdeçal
- 1 çay kaşığı karabiber
- Taze kekik dalları veya kuru kekik
-Tuz

Üzerine

- Sarmısaklı süzme yoğurt
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
- 1 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber


Yapılışı:

Balkabaklarını çok ince olmayacak şekilde ekranda göründüğü gibi doğrayıp fırın tepsisine alıyoruz. Soğanları piyazlık, biberleri irice doğrayıp tepsiye ekliyoruz. Sarmısakları ezip ilave ediyoruz. Derin bir kasede sos malzemelerini  hep birlikte karıştırıp, pütürsüz hale gelince tepsideki malzemelerin üzerine döküp, tüm malzemelere sos gelecek şekilde karıştırıyoruz. Önceden ısıttığımız 180 derece fırında 30-35 dakika pişiriyoruz. Arada gerekirse alt üst yapmak için karıştırıyoruz. Fırın tepsisini yayvan halde pişmesi, üst üste gelmemesi için tercih ettim, pişirme kabınızda buna dikkat etmenizi tavsiye ederim. Balkabakları yumuşak ise ve dış kısım hafifçe çıtırlaşmışsa pişirme tamamdır. Çok fazla pişirip balkabaklarının parçalanıp, püre gibi olmasına yol açmayalım. Ilınınca yemeğimizi servis tabağımıza alıp, üzerine sarmısaklı yoğurt döküyoruz, son dokunuş olarak yağda hafifçe yaktığımız kırmızı biberi gezdiriyoruz. Afiyet olsun.

0 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...