06 Temmuz, 2020

LİMONLU BADEMLİ KEK - LEMON CAPRESE CAKE - TORTA CAPRESE AL LİMONE








Limonlu Capri keki veya lemon Caprese cake veya torta Caprese al limone, yani yoğun limon aromalı, badem unlu, glutensiz nefis kek...  Caprese cake hayatıma doğal olarak İtalya seyahatlarimde girdi. Şimdi yaşadığımız zamanın en ufak bir belirtisinin olmadığı özgürce seyahat edip, yeni yerleri keşfedebildiğimiz günlerdi. Ailece İtalya'yı çok sevip, fırsat buldukça seyahat ederiz. 2016 yaz sonunda Amalfi kıyılarını ve Capri adasını görme şansına sahip olmuştuk. Amalfi'de kaldığımız tatilimiz boyunca her akşam aynı pastanede (Meydandaki Pansa) oturup nefis tatlıları ile bir şeyler içiyorduk. O günlerde klasik torta Caprese girdi hayatıma, sonraki yıl Roma tatilimde yine tarihi bir işletme olan Caffe Greco'da yine karşımdaydı.



Blogumdaki klasik tarif bu iki seyahat ile oluştu ve hala da çok sevdiklerim arasında yer alıyor. Amalfi tatilimde eve bizimle bir de ufak bir poster geldi, poster diyorum ama aslında eski bir kağıt üzerine yapılmış bir tarif baskısıydı, böyle şeyler pek çok İtalyan şehrinde karşımıza çıkan eski tarz kağıtlar üzerine yapılmış baskı ve el yazısı ürünü üzerine dükkanlarda satılıyor, benimki de Amalfi kıyılarının sembolü olan limon çizimli ve üzerinde  lemon caprese cake tarifi bulunan bir baskıydı. Çerçeveletip mutfağıma astım ama uzun süre bu tarifi uygulama fırsatım olmadı. Bu yılın özel koşullarında evde geçrdiğimiz şeker bayramı için nasıl bir tatlı yapayım derken, eşimin glütensiz bir şeyler tercih etmesi nedeniyle bu tarifte karar kıldım. Çok da doğru bir karar vermişim çünkü nefis bir lezzeti daha kendi usulümce keşfetmiş oldum.

Tarif İtalyan mutfağında aynı zamanda torta caprese bianca olarak da biliniyor, yani beyaz Capri keki, çünkü orjinal caprese kekte bitter çikolata kullanılırken bu tarifde beyaz çikolata kullanılıyor, ben tarifi oluştururken elimdeki poster, eldeki malzemeler ve yaptığım araştırma sonuçlarından faydalandım. Zaten Capri kekini sıklıkla yaptığım için genel tat dengesini nasıl oluşturacağımı biliyordum, üzerine limon aroması için limoncello ve limon da ekleyince tarif oluştu.


Beyaz çikolatayı sade olarak tüketmeyi sevenlerden değilim ama keklere, kremalara çok lezzet kattığını da belirtmem gerekir. Badem, limon ve çikolata bir araya gelince torta Caprese Bianca bizim mutfağın klasikleri arasına girdi. Malzemeleriniz varsa uygulaması kolay bir tarif, limoncello herkesin evinde olacak bir içki değil tahmin ediyorum ama imkanınız varsa evde yapın veya edinmeye çalışın, hiç bulamıyorsanız onsuz da olur ama likörlerin tatlıların lezzetini bir kat daha yukarı çektiğini de bilmenizi isterim. Alternatif bir ürün olarak eğer bulabilirseniz doğal limon aroması da ekleyebilirsiniz. Böylece limon tadı iyice vurgulanmış olur.


Malzemeler: (20 cm'lik kalıp için)

 4 yumurta
- 150 gr tereyağ
- 200 gr beyaz çikolata
- 200 gr badem unu
- 125 gr toz şeker
- 50 gr mısır nişastası
- 50 ml limon suyu
- 3 limonun kabuğunun rendesi
- 2 yemek kaşığı limoncello
- 1 çimdik tuz
- Üzeri için 1 yemek kaşığı kadar pudra şekeri



Yapılışı:

Tereyağını ve beyaz çikolatayı birlikte benmari usulü eritiyoruz. Bu karışım ılınınca limoncelloyu, limon suyunu ve limon kabuğu rendesini ekleyip karıştırıyoruz. Derin bir kasede 4 yumurtayı ve toz şekeri rengi açılana kadar çırpıyoruz ve sonra çikolatalı karışımı ve tuzumuzu ekliyoruz. Daha sonra mısır nişastasını ve 2-3 seferde badem ununu karışıma yediriyoruz.



Kek hamurumuzu tabanı ve kenarları yağlanmış ve tabanına yağlı kağıt kesilmiş kalıbımıza döküyoruz ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında 50-55 dakika kadar pişiriyoruz. Pişmeyi anlamak için kürdan testini yapmanızı öneririm. Limon suyu nedeniyle iç dokunun pişmesi zaman alıyor ama kekin üst kısmıda aşırı pişmemeli, bunu sağlamak için kürdan batırıp, gerekirse fırın derecesi biraz düşürerek biraz daha pişirebilirsiniz. Kek tamamen soğuyunca pudra şekerini serpiştirip, üçgen dilimlerle servis edebiliriz.


Ben servis ederken creme fresh kullandım, creme fresh (taze krema diye çevrilen Fransız kökenli fermente krema diyebiliriz) yerine çırpılmış krema da kullanılabilir.  Ayrıca incecik dilimlediğim lime ve normal limon dilimlerini fırında düşük derecede kuruttum ve servis sırasında creme fresh üzerine sapladım, ayrıca evde olan çikolata nanesi yapraklarını da kek dilimlerinin üzerine serpiştirdim. Afiyet olsun...


0 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...