16 Mayıs, 2013

PEYNİRLİ TOP BÖREK ( TOP TOP BÖREK)



Top börek, bundan birkaç ay önce Yasemin'in oğlu Sencer için hazırladığı doğumgünü partisinin lezzetlerinden biriydi. Böreğin nasıl yapıldığı hepimiz için merak konusu oldu, ben de biraz araştırma yapınca, "altın top" ve "top top börek" adlarıyla da bilinen bu böreğin tarifine ulaştım. Sofra Dergisi'nde yayınlanmış olan tarifin önemli olan kısmı, böreğin şeklinin verilmesi ve yufkaların yumuşatılması, bunun dışında istediğiniz iç malzeme ile yapabileceğimiz lezzetli bir börek. Bizim yediğimiz kıymalı idi. Ben peynirli yapmayı tercih ettim. Yaptığım böreği de bir sonraki buluşmamız olan Esra'nın kızı Elif Su'nun doğumgünü partisine götürdüm. Kıymalı, peynirli seçeneklerin yanısıra, patatesli, ıspanaklı, patlıcanlı yapılabileceği gibi bu malzemeler karıştırılarak da yapılabilir, kıymalı-patatesli, kaşarlı-patatesli, ıspanaklı-peynirli gibi.


Yukardaki fotoğrafta Esra'nın hazırladığı, Elif Su'nun çok sevdiği Dora ve dantel konseptli soframız yeralıyor. Danteller ve inci boncuklarla çok zarif görünen bu masayı sizlere de fikir vermesi amacıyla paylaşıyorum.
 
Malzemeler: (24 adet börek için)

- 3 adet yufka
- 200 ml krema (1 kutu)

Üzerine:
- 2 yumurta
- 1 su bardağı galeta unu

İçine:
- 400 gr beyaz peynir
- 6-7 dal ince kıyılmış maydanoz

Yapılışı:

Yufkalarımızı tek tek açarak aralarına birşey sürmeksizin üst üste diziyoruz ve bir paket kremayı fırça yardımıyla en üstteki yufkanın üzerine sürüyoruz. Bir kaç dakika yufkanın yumuşamasını bekledikten sonra, önce yufkamızı 4 eşit parçaya kesiyoruz. Her bir bölümü de tekrar 6 dilime kesiyoruz. İnce uzun üçgen parçalar elde etmiş olacağız. Her bir üçgenin geniş tarafına, ezdiğimiz ve maydanoz eklediğimiz peynirimizden 1 tatlı kaşığı kadar koyuyoruz. Yufka dilimini kenarlarını kapatarak, çeviriyoruz ve yuvarlak bir top elde ediyoruz. Tüm yufkayı bu şekilde hazırladıktan sonra, dinlenmeye bırakıyoruz.  (Böreğin püf noktası, hazırlandıktan sonra bir kaç saat dinlendirilmesi, bu süreçte, yufkalar kremayı iyice çekmiş oluyor. Ben 1 gün beklettim, ertesi gün galeta unu, yumurta karışımına buladım. Hatta ilk seferinde fazla hazırladığım börekleri buzluğa kaldırdım ve bir hafta sonra çıkarıp, donmuş haldeyken yumurta, galeta unu yapıp fırınladım.) Daha sonra her bir topu önce çırpılmış yumurtaya, sonra galeta ununa buluyoruz ve yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine diziyoruz. Böreklerimizi önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzerleri kızarana kadar 40-45 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun...


8 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Adsız dedi ki...

En kısa zamanda denemek istiyorum. Çok güzel görünüyorlar:))

Sevgiler,
Vivi

Adsız dedi ki...

yapılış şeklini keşke resimleye bilseydiniz

Adsız dedi ki...

Çok güzel görünüyorlar, yalnız aklıma bir şey takıldı.Üst üste serili yufkanın üçü birden mi sarılıyor yoksa aynı şlemi diğer katlarada mı yapıyoruz?

İstanbul Yemek Firması on 19 Mayıs 2015 13:03 dedi ki...

Çok farklı ve pratik, teşekkürler...

Fulya Süzen on 13 Şubat 2016 10:51 dedi ki...

Elinize sağlık,değişik bir tarif olmuş...
Ben de sizi sayfama beklerim, katılırsanız mutlu edersiniz.
fulyapimlezzetler.blogspot.com
Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Ben bu böreği sitenizde gördükten sonra sık sık yapıyorum ve çok beğeniliyor.yalnız bu sefer oğlumun doğum günü için yapacağım ama erkenden hazırlayıp buzluğa atmak istiyorum,sizde böyle yapmışsınız nasıl olmuşlardı tavsiye edermisiniz

Neslihan on 30 Mart 2016 13:33 dedi ki...

Merhaba

Gönül rahatlığıyla koyabilirsiniz buzluga gayet lezzetli olacaktır.

Adsız dedi ki...

çok teşekkürler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...