07 Mayıs, 2013

SARAY USULÜ LOHUSA ŞERBETİ


Blogu güncelleme hızımın devam etmesini dileyerek, blogda daha önce de yer alan lohusa şerbetinin farklı ve daha baharatlı bir tarifini paylaşıyorum. Lohusa Şerbetinin bugün yazılmasının özel bir nedeni var, sevgili arkadaşım Selen bu hafta 2. bebeğini doğuracak hayırlısıyla, ben de onun lohusa şerbetini kaynatacağım. Bu tarif benim doğumumda da kullandığımız tarif ve ayrıca geçen sene Sofra Dergisi'nin "Doğum Gelenekleri" konusuyla Yağmur ile birlikte yer aldığımız Şubat 2012 sayısında yayınlanmıştı.

Tarife geçmeden önce, bundan 5 yıl önce yazdığım tarifte de yazdığım geleneksel özelliklerinden bahsetmek istiyorum. Lohusa şerbeti, yeni doğan bebek için gözü aydın ziyaretine gelenlere ikram edilen bir içecek, anne için süt arttırıcı özelliğe sahip ve aynı zamanda da içindeki baharatlar nedeniyle bağışıklık sistemini de güçlendirir. Sıcak veya soğuk olarak ikram edilebilen şerbetin üzerine servis yapılırken, (daha yaygın olarak badem olmak üzere) dövülmüş veya file badem, fındık ve ceviz serpiştirilir. Eskiden eve gelen misafirler dışında akraba ve tanıdıkların evlerine de gönderilirmiş. Ayrıca şerbetin ikram edildiği sürahiye kırmızı tülbent bağlanırmış, tülbentin bağlama yeri bebeğin cinsiyeti kız ise kapağı, erkek ise boğaz kısmı olurmuş, günümüzde bu adet, sürahiye pembe veya mavi kurdele bağlanarak uygulanmakta. Ayrıca tatlı olan bu şerbetin yanında peksimet ikram edilirmiş. Benim doğumumda ise şerbetin yanında şurada tarifi yeralan kızım Yağmur'un isim harflerinden oluşan tuzlu kurabiyeyi ikram etmiştik.

Lohusa şerbetinin temel malzemeleri tarçın, karanfil, su, şeker ve lohusa şekeri denilen kızamık şekeri, benim tarifim ise daha çok baharatın kullanıldığı saray usulü lohusa şerbeti,  tarifimiz ise şöyle;

Malzemeler: (15-20 kişilik)

- 3 adet çubuk tarçın
- 12 adet karanfil
- 3 kök zencefil
- 2 kök havlucan
- 2 kök zerdeçal
- 2 adet muskat
- 5-6 adet karabiber
- 5-6 adet yenibahar
- Kibrit kutusu büyüklüğünde kızamık şekeri
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 litre su
- Servis için dövülmüş badem

Yapılışı:

Tüm baharatları tozu gidecek şekilde yıkadıktan sonra, bir tülbent parçasına bağlayarak, derin bir tenceredeki 2 litre suyun içine atıp, 30-40 dakika kaynatıyoruz. Daha sonra toz şeker ve kızamık şekerini ilave ediyoruz. Şekerler eriyince ocaktan alıyoruz ve baharatları içinden çıkarıyoruz. Şerbetimizin içine baharat parçaları kaçmışsa süzüyoruz. Lohusa Şerbetini sıcak veya soğuk olarak, dövülmüş badem ile birlikte servis ediyoruz. Afiyet olsun…

0 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...