14 Mayıs, 2013

TAHİNLİ KEK


Tahin benim çok sevdiğim lezzetlerden biri, tahinli kurabiye, tahin pekmezli cheesecake, humus, tahinli kabak tatlısı blogda yeralan tahinli tariflerden.... Tahinli kek ise, geçen yıl doğum izni günlerimde yaptığım Ankara seyahatlerinden birinde, çocukluk arkadaşım Sema'nın bizim için yaptığı lezzetlerden biriydi. Sema da benim gibi mutfağa meraklı, eli lezzetli biri, biraraya gelince  de eski günleri anmanın yanısıra tarifler de konuşuldu ve ben de bu kekin tarifini aldım. Çok beğendiğim bu keki sıklıkla yapar oldum. Yağmur da kek yemeyi sevdiği için, besin değerini arttırmak için şeker oranını azaltarak ve/veya bal-pekmez ikamesi yaparak yapıyorum aynı tarifi. Un olarak ise biraz kabarma sorunu olmakla birlikte tam buğday unu, beyaz un karışık kullanmayı tercih ediyorum. Yağmur için oluşturduğum 1-2 kek tarifini "çocuk yemekleri" bölümüne eklemeyi planlıyorum. Çay saatine çok güzel eşlik edecek tarifimiz şöyle;

Malzemeler:

- 4 yumurta
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- 3/4 su bardağı sıvıyağ
- 7 yemek kaşığı tahin
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı karbonat
- 2,5 su bardağı un

Üzerine:

- 3 yemek kaşığı tahin
- İsteğe göre susam

Yapılışı:

Yumurta ve şekerimizi kabarana kadar çırpıyoruz ve sıvıyağ, yoğurt ve tahinimizi ekleyerek terar çırpıyoruz. Daha sonra unumuzu 3-4 parçada ekliyoruz ve yine çırpmaya devam ediyoruz. En son kabartma tozu ve karbonatı da koyup, karıştırdıktan sonra kekimizi pişmeye hazırlıyoruz. Pişirme için orta boy bir kalıp (fotoğrafda kullandığım gibi) veya klasik fırın tepsisini veya küçük fotoğraftaki gibi muffin kalıplarını tercih edebilirsiniz. Kullanacağımız pişirme kalıbını yağladıktan sonra, kalıptan kolay çıkarmak ve kabarma sırasında tutunmasını sağlamak için biraz un serpiştiriyoruz. İsteğe bağlı olarak susam serpiştirdikten sonra, kek harcımızı kalıbımıza boşaltıyoruz. Üzerine 3 yemek kaşığı tahini sürdükten sonra,  önceden ısıttığımız 180 derece fırında 45-50 dakika kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun...

Not 1: Ters çevrilen bir kalıp tercih ederseniz benim yaptığım gibi, tahinli kısım ters tarafında kalacaktır, kalıbın içine sürmenin de pek paydası olmuyor, kek pişme sırasında tahini çekiyor. Bu nedenle muffin kalıpları veya düz tepsi veya kelepçeli kalıp tercih edilebilir tahinin yarattığı hareli görüntünün üst yüzeyde kalması için.

Not 2: Fırın ısısı ve pişirme süresini kendi fırınınızdaki kek pişirme deneyimlerinize göre ayarlamanızı tavsiye ederim. Kek kabarma ve sönme konusunda hashas bir yiyecek, kürdanla test (kürdanı keke batırıp, çıkardığımızda hamur bulaşmaması)  erken yapılırsa kekin sönmesine neden olabilir.

Not 3: Bu keke ceviz ve fındık da çok yakışıyor, bir de haşlanmış kestane ile denemeyi planlıyorum, lezzet olarak uyumlu olacağını düşünüyorum. Tahin nedeniyle rengi esmer bir kek oluyor.

4 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

LeylaK on 14 Mayıs 2013 20:38 dedi ki...

ımmmm burnuma burnuma tahin susam kokusu geldi, çok seviyorum tahinin pişerkenki kokusunu, nefis :)

tatlı sefam on 15 Mayıs 2013 10:47 dedi ki...

cayla beraber enfes elıne sağlık

Adsız dedi ki...

uzerıne doktugum tahin dibine cöktu nasıl engelleyebilirim tesekkurler

Neslihan on 11 Nisan 2014 15:28 dedi ki...

Merhaba,
Tahinin dibe çökmesi iki sebeple olmuş olabilir, ya un az gelmiştir veya üzerine koyduğunuz tahin az gelmiştir. Kek kabardığı için bir miktar tahin kekin arasına karışır normal olarak, ama tamamen dibe çökmüşse unun az geldiğini söyleyebilirim.

Sevgiler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...