21 Mart, 2007

YEŞİL MERCİMEK KÖFTESİ

Eve yakınlarımızı davet ettiğimizde mümkün olduğunca yeni şeyler denemeye veya bilinen şeylerde ufak değişikliklerle, farklılık yaratmaya çalışıyorum. Yeşil mercimek köftesi de bunlardan biri, farkı ise; hem kırmızı yerine yeşil mercimekle yapılmış olması, hem de uzun yerine yuvarlak şekil verilmesi. Tadının ise klasik mercimek köfteye çok yakın olduğunu söyleyebilirim.

Malzemeler:

-1 su bardağı yeşil mercimek
-1 su bardağı ince bulgur
-1 büyük kuru soğan
-1 yemek kaşığı domates salçası
-1 tatlı kaşığı biber salçası
-1 adet biber
-1-2 dal taze soğan
-1/2 demet maydanoz
-1 adet limon
-2 yemek kaşığı sıvıyağ
-Tuz, kırmızı biber, karabiber, kimyon
Yapılışı:

Yeşil mercimeği 2,5 su bardağı su ile haşlıyoruz, mercimekler iyice yumuşadıktan sonra- hala biraz suyu kalmış olmalı, bu nedenle su azalırsa sıcak su ilave edebilirsiniz- sıcak olarak bulgurun üzerine döküp, biraz karıştırıp, bulgurun yumuşaması için ağzını kapatıyoruz. 15-20 dakika içinde bulgurlarda yumuşayacaklar.
Doğranmış soğanımızı sıvıyağ ile tavada kavuruyoruz, sonra doğranmış biberi, salçaları ve kimyon hariç baharatları ekleyip, hepsi iyice karışana kadar pişiriyoruz. Bu karışımı sıcakken bulgur-mercimek karışımına ekleyip, ılınmasını bekliyoruz. Bu aşamada limonun suyunu sıkıp, maydanoz ve taze soğanları doğramamız işimizi kolaylaştıracaktır, çünkü yoğurmaya başlayacağız. Ilık hale gelen karışımımızı yoğurmaya başlıyoruz. Köftemiz kıvamını alınca maydanoz, taze soğan ve kimyonu ekliyoruz, son olarak limon suyunu da ekleyip, yoğurmaya devam ediyoruz. Tuzunu ve ekşiliğini ayarlayıp(gerekiyorsa ilave yaparak) küçük parçalar koparıp, yuvarlayarak, top şekli veriyoruz. Afiyet olsun...

0 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...