15 Temmuz, 2007

# 24 LİMON YE- LİMONLU RİSOTTO ve LİMONLU TART


Bu ayki etkinliğimizin konusu limon ve ev sahibimiz limon çiçeği . Süheyla'ya kolay gelsin diyorum ve yazın sıcak günlerinde ferahlık veren limon konusu için ve içimizi açan logo için teşekkür ediyorum.

Limon herşeye konabilecek az sayıdaki yiyecekten biri, tatlılara, tuzlulara, salatalara, yemeklere, içeceklere, herşeye yakışıyor. Ben de bu ayki etkinlik için hazırlanırken yeni bir şeyler denemek istedim. Daha önce başarısız olan bir risotto denemem vardi, o zamandan beri limonlusunu yapmayı düşünüyordum ve etkinlik o itici gücü verdi ve mutfağa girdim:) Geçen sefer hataları anladığım için bu defa son derece lezzetli bir risotto elde ettim. Ayrıca yine uzun süredir yapılmayı bekleyen limonlu tart düşüncem ve buzlukta bekleyen tart hamurum vardı, biraz araştırma yaptıktan sonra kendi tarfimi uydurarak limonlu dolgumu da hazırladım ve tartımı da pişirdim. Bunların yanısıra blogumda yeralan ve lezzetli bulduğum 3 limonlu tarifin linkini aşağıda veriyorum.
Yeni tarifler şöyle;

LİMONLU RİSOTTO

Risotto bildiğimiz gibi italyan mutfağına ait bir pilav. Özelliği Arborio pirincinden yapılıyor olması ve pişirme yöntemi. Pişirme yönemi ile pirincin içindeki nişastanın kendini salmasıyla oluşan kremayla lezzetlenen bir yemek. Arborio İtalya'nın kuzeyinde yetişen bir pirinç, bu pirinci ben Macro Market'ten aldım, ama bu pirinci bulamazsanız kırık pirinç kullanılabilirsiniz ama yine de bu özel yemeği kendi pirinci ile yapmakta fayda var. Pirinci koyduktan sonra saydam bir renk alana kadar karıştırarak pişirmek ve bu aşamadan sonra etsuyunu azar azar ekleyip, sürekli karıştırarak pişirmeye devam etmek diğer önemli noktalar. Bunlara dikkat ederek, istediğimiz malzemeyi ekleyerek risotto yapabiliriz. Patlıcanlı, sebzeli, tavuklu, deniz mahsüllü, mantarlı, peynirli, ıspanaklı vs. Bu malzemeleri pirinç tüm suyu çektinden sonra eklemek gerekiyor, tabi koyacağımız malzemenin pişmesi gerekiyorsa, önceden hazırlamalıyız. Etsuyu konusu da son derece önemli, kendi yapacağımız etsuyu ile risottomuz çok daha lezzetli olacaktır.

Malzemeler:
-1 su bardağı arborio pirinci
-1 orta boysoğan
-1 yemek kaşığı tereyağ
-1 adet kırmızı biber
-1 limonun kabuğunun rendesi
-Yarım limonun suyu
-1/2 su bardağı et suyu
-1,5 su bardağı su
-1/2 çay bardağı beyaz şarap
-1/2 su bardağı rendelenmiş ve servis için 2 yemek kaşığı parmesan peyniri
-1 çay kaşığı deniz tuzu

Yapılışı:

Öncelikle su ve etsuyu karışımımızı kaynatıyoruz ve kısık ateşte kaynamaya devam etmesi için bırkıyoruz. Etsuyu su karışımımız hazırlanırken, soğanımızı ufak ufak doğrayıp, tereyağ ile kavuruyoruz ve yine ufak doğradığımız kırmızı biberi ekliyoruz. Kırmızı biberlerimiz pişince, pirincimizi ekliyoruz ve yukarda anlattığım gibi saydamlaşana kadar karıştırarak pişiriyoruz. Sonra kaynamakta olan etsuyundan 2 kepçe alıyoruz ve pirincin üzerine döküyoruz ve su kalmayana kadar karıştırarak pişiriyoruz, su çekilince, yeniden 2 kepçe etsuyu koyuyoruz ve yine pirinç tamamını çekene kadar yine karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. Bu işlemi suyumuz bitene kadar yapıyoruz, yalnız son seferde şarap ve limonsuyunu da ekliyoruz. Son seferde koyduğumuz suyu çekince pirincimiz limon kabuğu rendesini ve parmesan peynirini ve tuzumuzu ekleyip, ocaktan alıyoruz ve sıcak olarak, üzerine tekrar parmesan peyniri serpiştirerek servis yapıyoruz. Afiyet olsun...


LİMONLU TART

Limonlu diğer tarifim ise limonlu tart. Uzun zamandır limonlu tart yapmak istiyordum, birçok yerden tarif baktım ama hepsi çok yumurtalı idi, bir türlü içime sinmedi. En son yine kitapları karıştırırken nişasta ile yapılan limon kreması tarifini görünce iki tarifi karıştırarak daha hafif olması için yumurta miktarını azaltarak bir dolgu hazırlamaya karar verdim. Görüntü olarak hayal ettiğim gibi olmadığını itiraf etmeliyim ama son derece lezzetli olması bu kusurunu görmememizi sağladı. Tarif şöyle;

Malzemeler:(20 cm'lik kalıp için)

-Toz fındık ile hazırlanmış tart hamuru (Linkdeki tart hamurunu aynen hazırladım ama sadece badem yerine fındığı çekerek toz haline getirdim)
-2 yumurta
-50 ml krema
-1 tatlı kaşığı tereyağ
-1 tatlı kaşığı mısır nişastası
-2 limonun kabuğunun rendesi
-1 su bardağından az eksik toz şeker
-1,5 limonun suyu
-1 paket tart jöle(isteğe bağlı)

Yapılışı:

Tart hamurumuzu linkdeki gibi hazırlayıp, kalıbımıza yerleştiriyoruz ve 15 dakika 160 derecede ısıtılmış fırında pişiriyoruz. Fırınımız ısınırken dolgu kremamızı hazırlıyoruz. Yumurta, şeker, tereyağ ve nişastayı mikserle karıştırdıktan sonra, tart jölesi hariç tüm malzemelerimizi ekleyip, tekrar karıştırıyoruz ve hafif pişmiş olan tart hamurumuzun üzerine dikkatlice döküyoruz ve fırın aynı ısıda iken 15 dakika daha pişiriyoruz ve sonra fırın ısısını 100 dereceye düşürüp, 20 dakika daha pişiriyoruz. Isı düşürerek pişirme kısmını benim tartın üzeri kızarmaya başlayıp, hala çıvık olması nedeniyle yaptım, eğer sizin fırınınızda böyle bir sorun olmazsa ısıyı düşürmeden toplam 25 dakika pişirerek fırından alabilirsiniz. Soğuduktan sonra eğer daha parlak bir görünüm isterseniz paketeki tarife göre tart jölesi hazırlayıp, üzerine dökebilirsiniz. 2 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapabiliriz. Afiyet olsun...

18 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Müge Hüner on 16 Temmuz 2007 11:09 dedi ki...

Neslihancım ellerine sağlık,
bütün tarifler nefis görünüyor, hele risotto acayip güzel göründü gözüme.

Burçin'in Denemeleri on 16 Temmuz 2007 12:20 dedi ki...

Neslihan'cığım haksızlık etme bence kendine.Tartın görüntüsü de gayet güzel ve iç açıcı. Yemek istedim ben şimdi. Ellerine sağlık.
Sevgiler,

Selen on 16 Temmuz 2007 15:35 dedi ki...

Neslihancım,
İki renkli cheesecake'inden sonra bunlar da harika. Hele risottoya ben de bayıldım. Bake Shop'a gelmesek senin bu güzel tariflerinden hala uzak kalacakmışız. Ellerine sağlık canım.

Cafe Gusto on 16 Temmuz 2007 19:18 dedi ki...

Sevgili Neslihan
Etkinliğe çok güzel yiyeceklerle katılmışsın ellerine sağlık
sevgilerimle

Yayla Sakızı on 16 Temmuz 2007 22:15 dedi ki...

Sevgili Neslihan.Ne güzel şeyler yapıyorsun.Keşke yanında olsam da onlardan tadabilsem.Bu zorla verdiğim 2 kiloyu iki günde alırım herhalde.Ellerine sağlık.Sevgiler.

Neslihan on 17 Temmuz 2007 09:23 dedi ki...

Mügecim, çok teşekkür ederim, gerçekten güzel oluyor risotto, tavsiye ederim.
Sevgiler

Sevgili Burçin, keşke ikram edebilsem sana, yoğun limon tadını seviyorsan beğeneceğin bir tatlı oldu, güzel yorumun için teşekkür ederim.
Sevgiler

Selencim, çok teşekkür ederim, iyi ki rastlaştık o gün, ama benim aklım piknikte kaldı açıkcası, Pınar'a katıldım valla keşke bu hafta olsaydı da ben de gelebilseydim. Risottoyu Müge'ye söylediğim gibi sana da tavsiye ederim.
Sevgiler

Sevgili Serpil çok teşekkür ederim, afiyet olsun:)
Sevgiler

Fatoş Hanım, çok teşekkür ederim, size ikram etmeyi isterdim ben de, merak etmeyin kiloları geri almazdınız tadımlık ayarlardık:) Ziyaretinize, güzel sözlerinize çok teşekkürler. Bir gün gerçekten ikram etmek üzere:)
Sevgiler

gülriz on 17 Temmuz 2007 11:01 dedi ki...

Neslihancığım ellerine sağlık. Görünüşleri öyle cezbedici ki, eminim tatları da muhteşemdir. Tatil dönüşü canım çekti şimdi :)))) Sevgiler kocaman

limoncicegi on 17 Temmuz 2007 22:06 dedi ki...

Böyle güzel bir tarif ile etkinliğe katıldığın için teşekür ederim. Ellerine sağlık, sevgilerle

Neslihan on 18 Temmuz 2007 09:47 dedi ki...

Gülrizcim, hoşgeldin öncelikle, çok teşekkür ederim, keşke ikram edebilsem:(
Sevgiler

Sevgili Süheyla çok teşekkürler sana da yaz sıcağında bizleri limonlu tariflerle serinlettiğin için, kolay gelsin
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Uzunca bir aradan sonra merhaba!

Limonlu tariflerin çok hoş ama limonlu risottoya bayıldım. Tarifie ve malzemelerine bakılırsa leziz ve farklı bir tat var. En kısa zamanda denemek istiyorum.

Ellerine sağlık.

ayseyaman on 19 Temmuz 2007 00:27 dedi ki...

Nesli canım hepsi birbirinden güzel olmuş, ellerine sağlık.
LİMONLU RİSOTTO sunumun bir harika. Canım resimlerini bundan sonra mutlaka flickr ile birleştir. Picasayı bırak rahatına bak. Cok memnun kalacaksın garanti ediyorum. Flickrla resim birleştirmeyeni dövecem. :)) he he he! Tam pazarcı oldum ben!
Canım bir an için aşağıdaki patlıcanlı tarifin ile kesiştik, nefis görünüyor. Tam da TÜRK GECESİNE! göre. :) ee ne demek istediğimi anladin sen!
Haydi sağlıcakla kal!
Sevgilerle :))))

Neslihan on 19 Temmuz 2007 12:15 dedi ki...

Hoşgeldin Işılcım, risotto gerçekten güzel oldu, limon tadı net bir şekilde hissediliyordu, denemeni tavsiye ederim. Afiyet olsun:)
Sevgiler

Yaman Ayşem, teşekkür ederim beğenin ve flickr bilgilerin için sayende tüm bloglar renklenecek, fotolar artacak ilk fırsatta fotolarımı yükleyip, yenilikler koyacağım:)
Canım, istediğin tarif senin olsun, yazını okudum aklımda başka şeyler var, inşallah onlarla geleceğim Türk Gecesi'ne:)
Sevgiler

etki alanı on 20 Temmuz 2007 00:02 dedi ki...

Sevgili Neslihan
Güzel tariflerini okuyorum da ...
Kurabiyelerinin tadına bakmış biri olarak söylüyorum,muhteşem.
Seni kutluyorum.
Yazılarımı okuduğun için teşekkür ederim
.Sevgiler...

Neslihan on 20 Temmuz 2007 13:57 dedi ki...

Sevgili Tütü, ziyaretin ve güzel yorumun için çok teşekkür ederim. Yeniden görüşmek üzere:)
Sevgiler

bir demet feslegen on 23 Temmuz 2007 02:18 dedi ki...

Merhaba
Her ikisi de nefis görünüyor, risotto sunumu da çok hoş.
Sevgiler

Neslihan on 25 Temmuz 2007 14:12 dedi ki...

Eda hoşgeldin, çok teşekkür ederim.
Sevgiler

Tijen on 28 Temmuz 2007 23:06 dedi ki...

Ellerine sağlık sevgili Neslihan!
Eminim risotto ve limon birbirlerine aşık olmuşlardır bu tarifte. Pirince limonu çok yakıştırıyorum ben.
Tijen

Neslihan on 30 Temmuz 2007 22:10 dedi ki...

Sevgili Tijen, çok teşekkür ederim, haklısın çok lezzetli bir aşk olmuştu:)
Sevgiler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...