05 Temmuz, 2007

NAZAR BONCUĞU KURABİYELER VE MİNİK FINDIKLI, VİŞNELİ,ÇİKOLTALI MUFFİNLER

Evet sonunda haftasonu Ayşem'e götürdüklerimin tariflerini yazma fırsatı bulabildim. Yaz ayları sanırım çoğumuzun mutfağa ayırdığı zamanı azaltıyor. Malum sıcaklar, farklı planlar, haftasonu tatilleri, izinler derken yaz geçiveriyor ve mutfakta pişenler bu sebeplerle azalıyor. Ben de bu sıralar yazdığım gibi yaşıyorum, aklımda yapmak istediğim pekçok yemek, pasta, kurabiye fikri ve tarifi var ama işten eve gelince sıcakların verdiği halsizlik ve iştahsızlık, akşam ve haftasonu programları, kilo sorunları derken yeni birşey yapmamış olduğumu farkediyorum.

Nazar boncuğu kurabiyelerim ve muffinlerim ise bu ruh halinin dışında, Söke Un'un mailinin bana verdiği enerji ve Ayşem'i ziyaret etme isteğimin ürünleri oldu, çok keyifle yaptığım için, lezzetleri ve görünümleri de güzel oldu.

Aslında tariflerde farklı birşey yok. Nazar boncuğu kurabiyeler daha önce birçok blogda görmüş olduğunuz pudingli kurabiyelerin ta kendisi, ben miktarları farklılaştırarak, muzlu (Söke Un'un hediye kolisinden çıkan puding karışımı) yaptım ve üzerlerini şeker hamuru ile süsledim. Tarifi Defne'nin sayfasındaki linkle Papatya'da gördüm. Ama aynı kurabiyeleri sevgili arkadaşlarım Selen ve Müge'de yapmışlar. Tarifler için bu sayfalara verdiğim linkleri tıklayabilirsiniz, ben ayrıca tarif yazmayacağım, sadece çok lezzetli olduklarını belirteceğim. Muffinlerin tarifini ise özellikle Ayşem için veriyorum, söylediğine göre evde epey rağbet görmüş...

VİŞNELİ-ÇİKOLATALI VE FINDIKLI ÇİKOLATALI MUFFİNLER

Alttaki fotoğrafda görülen muffinleri minik muffin kalıbında yaptım, yarısı fındıklı-damla çikolatalı, yarısı vişneli-damla çikolatalı idi. Fındıklı olanları desenli olan minik muffin kalıbında pişirdim, çok küçük ve şirin görünümlü oldukları için partiler için uygun olduğunu düşünüyorum. Ama bu tarz kalıbınız yoksa, normal boy muffin kalıbında veya büyük tek kalıpta da aynı tarifi, miktarları arttırarak kullanabilirsiniz. Verdiğim ölçülerle 24 minik muffin ve 4 normal boy muffinim oldu.

Malzemeler:

-2 yumurta
-3/5 su bardağı yoğurt
-3/5 su bardağı sıvıyağ
-3/5 su bardağı şeker
-1 su bardağı un
-1 paket vanilya
-1 paket kabartma tozu
-1/2 su bardağı damla çikolatalı
-24 tane fındık
-1 su bardağı vişne

Yapılışı:

Yumurta ve şekerimizi, şeker eriyip, karışım kabarana kadar çırpıyoruz. Sonra yoğurt ve sıvıyağı ekleyip, çırpmaya devam ediyoruz. Sonra kabartma tozu ve vanilya ile karıştırdığımız unu karışıma azar azar ekliyoruz. Son olarak damla çikolataları ekleyip, bir spatula veya kaşıkla karıştırıyoruz. Yağladığımız veya kağıt koyduğumuz kalıplara karışımımızı paylaştırıyoruz ve 12 adedine istediğimiz kadar vişne(ben 3'er tane koydum) yerleştirip, haififçe kekin içine batırıyoruz. Fındıklılarda ise önce 2'şer fındık koyup, sonra kek karışımımızı döküyoruz. Keklerimizi önceden ısıtılmış 160 derece fırında 35 dakika kadar pişiriyoruz.(Süre konusunda emin olmak için kürdan testini uygulayabilirsiniz) Afiyet olsun...

10 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

ayseyaman on 5 Temmuz 2007 20:16 dedi ki...

Sevgili Nesli,
bu güzel nazar değmesin kurabiyelerin için yorumlar yazdım çok beğendiğimi dile getirdim zannediyordum ama yanılmışım. :)
Canim tekrar ellerine sağlık tarifini de aldım şimdi herşey tam oldu.
Pastırmalı hamak keyfi fikrine bayıldım canım, neden olmasın.:)
Sevgilerle

Neslihan on 6 Temmuz 2007 14:45 dedi ki...

Ayşecim, çok teşekkürler güzel sözlerin için. Belli olmaz geliversiniz biz de kendimizi hamaklara atarız, pastırmalı tatlar eşliğinde:)
Sevgiler

pecete on 8 Temmuz 2007 16:25 dedi ki...

var ya bunlar süperdi. Şimdi hemen yapıyorummmm

pecete on 8 Temmuz 2007 16:29 dedi ki...

Bacımm 3/5 nasıl bir ölçüdür? :(

Neslihan on 9 Temmuz 2007 09:14 dedi ki...

Ayşem haklısın, kötü bir tanım ama benim minik su bardaklarım var onları kullandım ölçü olarak, normal su bardağınında yaklaşık olarak 5 de 3'üne denk geliyor, artık kusurumuza bakmazsın:)
Sevgiler

Neslihan on 10 Temmuz 2007 09:03 dedi ki...

Ayşem, ben az yapmak istediğim için ölçümü ayarladım, 3 yumurta ve 1 su bardağı diğer malzemeler uygun olur, unu da 1,5 su bardağı yaparsın
Sevgiler

Selen on 11 Temmuz 2007 10:53 dedi ki...

Nesloşcum,
Ne kilo problemi şekerim. Fıstık gibisin maşallah. Sen devam et tatlıları yapmaya. Bu arada ben o muffinleri Ayşem'e kalsın diye yememiştim. Bak şimdi pişman oldum :( Artık kendim tariften yapacağım, napalım...
Öpüyorum

Neslihan on 11 Temmuz 2007 16:15 dedi ki...

Selencim teşekkür ederim, tatlı yapmaya devam ederim de, giysiler dar geliyor artık:)
Ben tekrar yaparım o muffinlerden talibi çok oldu, üzüldüm açıkcası, keşke hepsini fındıklı yapıp götürseymişim, neyse gelecek buluşmaya inşallah

Adsız dedi ki...

Neslihan hn ellerinize sağlık. Kurabiyeler ve muffınler lezız görunuyorlar. Muffınlerinizden en kısa zamanda denemek ıstiyorum. Yalnız sanırım mınıkler kabarmıs olmasına rağmen, normal boy muffın kalıbındakıler o dakar cok kabarmamıs. Ya da ben yaptığımda pek kabarmadıkları :( için bana oyle gelıyor. Mıktarımı ayarlıyamıorum acaba?
Fidan

Neslihan on 20 Temmuz 2007 13:55 dedi ki...

Sevgili Fidan, çok teşekkür ederim. Minik muffinlerde diğerleri de kabardı, pişirdiğim kalıplar farklıydı, vişneli olanları minik muffin kalıbında pişirdim, kağıt kullanmadan, paketlerken kendine göre büyük sayılacak kağıtlara yerleştirdim sanırım o nedenle öyle görünüyorlar, diğerlerini ise desenli minik muffin kalıbında pişirdim yine kağıtsız olarak ve fotoğrafta ters çevrilmiş durumdalar o nedenle öyle görünüyorlar.
Miktar konusuna gelince normalde 4 veya 3 yumurtaya 1 normal boy su bardağı ölçüsü, un haricindeki diğer malzemeler için yeterlidir, un ise 2 su bardağı kadar olursa kekin kıvamı uygun olur, unun elenmesi, yumurtanın iyice çırpılması, hatta beyaz ve sarıların ayrı ayrı çırpılması kabarma miktarını arttırır ve kolaylaştırır. Umarım faydalı olur:)
Sevgiler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...