18 Şubat, 2011

BRIOCHE EKMEĞİ

Brioche

Brioche yumurta ve tereyağ içeren bir zamanlar sarayda (tabi ki fransız) en fazla tüketilen fransız ekmeği, aslında sadece ekmek demek biraz hafif kalabilir çünkü lezzet olarak keke de yakın sayılır, hatta mayalı olması nedeniyle, İtalyanların panettone kekine benzediğini de söyleyebiliriz.
Orjinal brioche, ufak ufak tek kişilik hazırlanan bir ekmek ama makinede yapınca bütün olarak pişmiş oldu. Eğer isterseniz makinenin yoğurma ve mayalama programını kullanıp, klasik brioche şekli vererek fırında da pişirebilirsiniz. Bunun için muffin kalıplarınızı tereyağ ile yağlayıp, büyük bir topu kalıbın içine, bunun üzerine ise daha ufak bir topu koyarak hazırlayabilirsiniz.

Brioche (briyoş) ekmeğini Esra'daki buluşmamızın kahvaltı olması nedeniyle hazırlamıştım, aslında kendime fazla pay çıkarmasam daha doğru olur çünkü ekmek makinesinde yaptım. Tabi malzemeleri koyan, makineyi kuran benim:) Bu tatlımtırak ekmeği ekmek makinesini aldığımdan beri (yaklaşım 3 yıldır) kahvaltı davetlerimde yapıyorum ve davet edilmişsen yanımda götürüyorum. Çok sayıdaki denemelerimi göz önünde bulundurarak, ekmek makinemin kendi kitapçığındaki tarifin ölçülerinde bu defa biraz değişiklik (şeker, tereyağ ve süt miktarını arttırdım) yaptım. Çok isabetli olduğunu da ertesi sabah anladım. Her zamankinden daha lezzetli olmuştu ekmek, buluşmamızdaki herkesten tam not aldığı gibi, Pınar için daha güzel sonuçlara vesile olmuş, brioche ekmeğinin lezzeti onu da ekmek makinesi sahibi yapmış:).

Elbette brioche yapmak için makine ile sınırlı değiliz, elde hamur yoğurmanın zevkinin de ayrı olduğunu yapanlar bilir. Ama çalışan hanımlar olunca, hayatımızı kolaylaştıran ürünlerden faydalanmak gerekiyor. Ben de ekmek makinesini edindiğimden beri dışardan ekmek almaz olduk desem yalan olmaz, acil durum diyeceğim 5-10 sefer dışında ekmeğimizi evde yapıyorum. Genelde cuma akşamından hazırlayıp kurduğum makinenin sabah eve yaydığı mis gibi kokuya uyanmanın keyfi de ayrı.

Tarife bakınca tereyağ, yumurta, süt ve şeker biraraya gelirde lezzetsiz olur mu diyebilirsiniz haklısınız bu bileşimin kötü sonuç vermesi çok olası değil, hele sıcak sıcak, üzerine sürülen mis gibi ev reçelleri ve balla birlikte, lezzeti daha da abartıp, kaymak veya ekstra tereyağ ile de harika olur. Bir diğer nefis ekleme de tabi ki nutella. Brioche ekmeğimizi de çikolatalı yapmak mümkün hatta benim ilk düşüncem bu yöndeydi ama bizim kızlar brioche üstü reçel söylemlerine başlayınca, hem çikolata hem reçel olmaz diyerek vazgeçtim, sizler çikolatalı da yapabilirsiniz. Gelelim tarifmize;

Malzemeler:

-3 adet iri yumurta (küçükse 4 adet)
-200 gr tereyağ
-100 ml süt
-100 gr toz şeker
-1 çay kaşığı tuz
-600 gr beyaz un
- 1 yemek kaşığı kuru maya (instant hamur mayası)

Yapılışı:

Ekmek makinemizin haznesine öncelikle sıvı malzemelerimizi koyuyoruz. Yumurtalarımızı ayrı bir kapta çırpıyoruz. Tereyağımızı eritip, ılımasını bekliyoruz ve sütümüzü de ekleyerek bu 3 malzemeyi koyuyoruz. Daha sonra şeker, tuz ve unumuzu en üste ise kuru mayamızı ekliyoruz. Eğer ekmek makinesini hemen çalıştırmayıp, benim yaptığım gibi ileri bir saate programlayacaksanız, mayanın sıvı malzemelerle temasını önlemelisiniz. (unun oluşturduğu tabakanın üzerine koyarak bunu sağlayabiliriz)

Malzemelerimizi koyunca, makinemizin şekerli ekmek programını seçin, 1000 gr'lık ve orta kızarıklık derecesini ayarlayarak çalıştırın. Makinenizin şekerli ekmek programı yoksa, 4 saat veya civarında süren bir programı ayarlayın. Afiyet olsun...

Not: Makinesi olmayanlar için; ekmeğin hamurunu hazırlamak için mayayı ılık süt ve şekerin 1 tatlı kaşığı kısmı ile eritip kabarttıktan sonra, diğer malzemeleri makinede olduğu gibi hazırlayıp, hamuru yoğurun (tereyağını eritmeden, oda ısısında da kullanabilirsiniz). Hamuru ılık bir ortamda 2 katına kadar çıkana kadar mayalandırın, daha sonra bir kez daha yoğurup, şekil verin ve tekrar kabarana kadar bekleyin, daha sonra üzerine yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Brioche kolaj

7 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

akdenizkizi.blogspot.com on 18 Şubat 2011 15:56 dedi ki...

bizim kadınlarımız çok becerikli bence....bütün mutfakları başarıyla çözeriz .....ellerinize sağlık...

ebru on 18 Şubat 2011 18:37 dedi ki...

Sevgili Neslihan ekmek harika görünüyor. Ellerine sağlık. Denenecekler arasına alındı.:)

Unknown on 18 Şubat 2011 19:21 dedi ki...

ELLERİNİZE SAĞLIK BENDE EVDE YAPIYORUM EKMEĞİ.YUMURTA KOKUSU OLURMU DİYE DÜŞÜNDÜM.DENEMEK İSTERİM SEVGİLERİMLE...

Duygu on 18 Şubat 2011 23:25 dedi ki...

Brioche ekmegini ben de cok severim. Cok sik olmasa da ozel kahvaltilar icin hazirlarim. Cok zengin ve doyurucu bir ekmek, cok da lezzetli. Sizinki de nefis gozukuyor. Ellerinize saglik.

Unknown on 19 Şubat 2011 10:13 dedi ki...

Bu ekmek bir harıka görunuyor, makinam olmadıgı ıcın elle yoğurma şeklini denıyecegım. ellerınıze saglık.

Neslihan on 21 Şubat 2011 12:10 dedi ki...

Merhaba Cafe Portakal, benim başıma gelmedi yumurta kokması, tereyağ aroması çok daha yoğun oluyor ekmekte.
Sevgiler

Pınarın Kulubesi on 21 Şubat 2011 12:24 dedi ki...

Neslihan'ım, bu ekmek sayesinde ekmek makinesi sahibi oldum:) Ekmeğin devamını yemek isteyen eşimin hediyesi oldu bana. Artık bana mı hediye aldı kendine mi hediye aldı bilemiyorum:)
Haftasonu ilk ekmek denemelerimizi yaptık. Ve tabi Brioche ekmek de denendi. Sonuç muhteşemdi... Kocaman kabarık hali o kadar güzeldi ki, içi kabuğu herşeyi çok güzel pişti. Tarif tam tamınaydı gerçekten. Çikolatalı halini de en kısa sürede denemek istiyorum.
Tarifte tereddüte düştüğüm tek nokta bendeki makinenin(Sinbo) tatlı ekmek modunun 2saat 50 dakika sürüyor oluşu oldu. Ama tarifteki notundan yola çıkarak 3saat 50 dakika süren Fransız ekmek modunu seçtim. Ve sonuç mükemmel. Belki sonraki pişirimlerimden birini tatlı ekmek modunda yaparım. Sonucu paylaşırım yine.

Tarif için çok çok teşekkürler

sevgilerimle

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...