03 Mayıs, 2013

RUDOLPH VAN VEEN'İN MUHTEŞEM HAMURUYLA MERCİMEKLİ BÖREK


Mart ayının ilk günlerinde harika bir etkinliğe davetliydim. Kitchen24 kanalının dünyaca ünlü şefi Rudolph Van Veen konuk ettiği Gaggenau'nun muhteşem showroomunda çok keyifli bir deneyim yaşadım. Hollandalı şef Rudolph son derece sıcak, içten, eğlenceli ve tevazu sahibi bir insan. Benimle birlikte davetli olan blogger arkadaşlarıma kendi deneyimlerini paylaşırken anlattıkları keyifli olmanın yanısıra, eğiticiydi.
Rudolph mesleğini aşkla yapan bir insan, konuşması sırasında hayatta mutluluğu sağlayan 3 şeyi müzik, sevgi ve yiyecek olarak sıraladı. Buna katılmamak mümkün değil sanırım. O gün Rudolph Vaan Veen'in sıcak sohbeti eşliğinde Gaggenau'nun hayranlık veren(mümkün olsa tüm mutfağı değiştirecek kadar) fırınıyla, tek hamurla hem tatlı hem tuzlu pişirdik, yedik ve eğlendik. Ben de çok beğendiğim bu hamuru hemen haftasonu misafirlerim için hazırladığım börek için kullandım.


Bu böreği normalde milföy hamuru ile yapıyorum ama bu defa bu hamuru kullandım ve yiyenlerden tam not aldı. Milföye alternatif olacak lezzetteki hamurun ve böreğin tarifi şöyle;

Malzemeler:

- 285 gr un
- 130 gr krem peynir
- 170 gr soğuk tereyağı
- 3 yemek kaşığı soğuk su
- 1,5 yemek kaşığı sirke
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- Az tuz

İç Harcı İçin:

- 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- 1 orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı salça
- Tuz, karabiber

Üzeri İçin:

- 1 yumurta sarısı
- Haşhaş tohumu

Yapılışı:

Hamurumuz için, unumuzu derin bir kaba alıp, ortasını havuz gibi açarak tüm malzemelerimizi ekliyoruz ve yoguruyoruz. Hamur bütünleştiği zaman streç filme sarıp, buzdolabında 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz. (Ben hamuru akşam hazırlayıp, sabah kullandım)

Böreğin iç harcı için; ufak küp şeklinde doğradığımız soğanı zeytinyağında soteliyoruz, sonra salçamızı ekleyip, daha sonra da haşlanmış mercimeğimizi ilave ediyoruz. Son olarak tuz ve karabiberle lezzetlendirdiğimiz harcımızı ocaktan alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.

Dinlendirdiğimiz hamurumuzu, merdane yardımıyla, 1cm kalınlığında açıyoruz. Yuvarlak bir kalıp veya büyük bir su bardağını kullanarak hamurdan yuvarlaklar kesiyoruz. Her bir hamur parçasının bir kenarına, mercimekli harcımızdan koyuyoruz ve hamurun boş kalan kısmını harcın üzerine kapatarak, kenarlarını elimizle bastırıyoruz. Fırın tepsisine aldığımız minik böreklerimizin üzerine, yumurta sarısı sürüp, haşhaş tohumu serpiştirdikten sonra, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika, üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun...

4 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Bir Terazi Kizi... on 4 Mayıs 2013 17:49 dedi ki...

Nefis denemek lazim bu hamuru,elinize saglik diyorum...

SİRMİONE on 6 Mayıs 2013 19:21 dedi ki...

Neslihan hn.elinize sağlık ,ben Rudoloph'un yaptığı yani asıl tarifteki tatlı ,tuzlu harç olarak ne kullanıldığını merak ettim.Mahsuru yoksa paylaşabilirmisiniz,Rudloph un elindeki tepside hamur şekilleri farklı görünüyor onlar tatlı mı,tuzlumu ? sizin tarifi de deneyeceğim ama poğaça ile aram iyi sayılmaz ,sevenler için yapacağım.

Neslihan on 7 Mayıs 2013 14:38 dedi ki...

Merhaba Sirmione,

Rudolph'un elindeki tepsi tatlı olan, marzipanlı bir krema, elma, dıstık ve üzümle, açık olarak pizza tarzında hazırladı, çok da lezzetliydi, ilerleyen günlerde umarım dener, bloga yazarım.
Tuzlu harçlardan biri tavuklu peynirliydi, diğeri ise ege otlarından yapılmıştı.

Sevgiler

cemile basaran dedi ki...

Ellerinize sağlık.Çok lezzetli görünüyor.Masa da süper.Ben vazonuza bayıldım.Sakıncası yoksa nereden aldığınızı sorabilir miyim...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...