24 Ocak, 2021

ÇİKOLATALI TART

 


Çikolata çoğumuzun hayır diyemediği bir tat, haksız da değiliz. Ben de damak tadı tatlıya yatkın biri olarak bu gruptayım. Çikolata daha çok sade olarak yediğimiz bir lezzet ama kurabiyelerin içinde tart tabanlarının  üzerinde de bambaşka bir hal alıyor. 
2020 değişik bir yıldı, bizim hayatımızda da değişiklikler gerçekleşti, 5 yıldır oturduğumuz evden yeni bir eve taşındık. Pandemi ile birleşen taşınma ve yerleşme sürecinde Aralık ayındaki 2 sofra hariç (ki biri yılbaşı akşamındaydı) misafir ağırlama, sofra kurma keyfini yaşayamadım. Bu nefis tatlıyı da yılbaşını erken kutlamak için hazırladığım çay saati için pişirmiştim. 



Uzun bir aradan sonra kurduğum ilk sofra olunca ayrı bir keyif aldım, hele de yılbaşı konsepti olunca. Bu sofranın detayları ayrı bir yazı ile paylaşacağım, bu fotoğraf bir ön gösterim olsun:) 
Tartı aşağıdaki ölçüler ile 26 cm'lik bir tabanı çıkabilen tart kalıbı için hazırladım. Süsleme olarak sofranın havasına uyması için buzdolabında duran mantar formundaki bezeleri kullandım ve çok da yakıştırdım. Eğer siz de benzer bir süsleme yapmak isterseniz bezelerin tarifi burada  Gelelim lezzetli tarifimize;


Malzemeler:

Taban için

🍫 200 gr tereyağ 
🍫 1 yumurta
🍫 250 gr un
🍫 100 gr badem unu
🍫 30 gr kakao
🍫 15 gr pudra şekeri 
🍫 Bir çimdik tuz
🍫 1 tatlı kaşığı vanilya özütü

Üst harcı için
 
🍫 250 ml krema
🍫 200 gr bitter çikolata 
🍫 1 yemek kaşığı tereyağ 
🍫 60 ml süt 
🍫 1 yumurta 
🍫 Bir çimdik tuz

Servis için

🍫 200 ml çırpılmış krema
🍫 Toz kakao

Yapılışı:

Tartın tabanı için un, badem unu, kakao, tuz ve pudra şekerini karıştırıyoruz. Oda sıcaklığındaki tereyağını ekleyip kum gibi olacak şekilde karıştırıyoruz, sonra çırpılmış yumurtamızı ve vanilya özütünü ekleyip, hamur kıvamına getiriyoruz ve yuvarlayarak, streç filme sarıp, buzdolabında 1 saat kadar dinlendiriyoruz. Vaktiniz varsa 2-3 saat bekletilebilir. Dinlenmiş ve soğumuş olan hamurumuzu iki yağlı kağıt arasında merdane yardımı ile tart kalıbımızın büyüklüğünde 1 cm büyüklüğünde açıyoruz. Tart kalıbımızın içine yerleştirip kenar çıkıntılarını düzeltip, buzdolabında yarım saat kadar daha dinlendiriyoruz. Tabanı çıkabilen bir tart kalıbı işinizi kolaylaştırıcaktır. Hamuru buzdolabından alıp tabanına çatal yardımıyla delikler açıp(kabarmasını önlemek için) önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25 dakika kadar ön pişirme yapıyoruz. Tabanı pişince fırından alıp ılımasını için bekletiyoruz ve bu süreçte üst harcını hazırlıyoruz. 
Kremayı kaynama noktasına gelene kadar ısıtıp, ocaktan alıyoruz ve içine mümkün olduğunca ufak kıydığımız bitter çikolatamızı ekleyip, karıştırarak erimesini sağlıyoruz.  Krema ve çikolata tamamen karışınca tereyağını ekliyoruz ve karışım ılık hale gelince, önceden iyice çırptığımız yumurtayı ilave ediyoruz. sonra sütümüzü ekleyip, son olarak tuzu koyup karışımın hazırlığını tamamlıyoruz. önceden pişirdiğimiz ve soğumuş olan tart tabanının içine bu karışımı döküp önceden ısıtılmış 150 derece fırında 20-25 dakika pişiriyoruz. Fırından aldıktan sonra iyice soğuyunca buzdolabında 1 gece dinlendiriyoruz.Servis öncesi üzerine toz kakao eleyip, dilimliyoruz. Beraberinde bir yemek kaşığı çırpılmış krema ile servis ediyoruz . Afiyet olsun...

0 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...