31 Mart, 2007

PIRASALI GÜL BÖREĞİ

Pırasalı gül böreği... Aslında şekli önemli değil kol böreği, muska börek veya tepsi böreği olabilir. Lezzetinin her şekilde denemeye değer olduğunu söyleyebilirim.

Malzemeler:

-4 adet yufka
-1/2 kg pırasa
-1 yumurta
-1 yemek kaşığı biber salçası (Domates de olabilir)
-1 çay bardağı süt
-1 yemek kaşığı sıvıyağ
-2 yemek kaşığı yoğurt
-100 ml krema

Yapılışı:

Öncelikle pırasalarımızı ince ince, soğan gibi doğruyoruz ve yıkıyoruz. Suyunu süzdükten sonra 1 yemek kaşığı sıvıyağ ile pişmeye bırakıyoruz. Pırasalar biraz kavrulunca 1 çay bardağı ılık su ekliyoruz ve pırasalar yumuşayana kadar pişiriyoruz ve salçamızı ekliyoruz, salça ve pırasa birbirine karışınca, altını kapatıp, yoğurdumuzu ekliyoruz.Böylece iç malzememiz hazır. Ben acı sevdiğimiz için biber salçası kullandım, domates salçası ve pulbiberle de istediğiniz acı ayarında yapabilirsiniz.
Yufkalarımızı 4'e bölüp her parçanın(büyük üçgenler oluşacak) geniş kısmına iç malzememizi koyup, rulo şeklinde sarıp, ruloyu kendi etrafında sararak, gül şekli veriyoruz ve böreklerimiz yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye diziyoruz.
Bir kasede krema, süt ve yumurta karışımını iyice çırpıp (yumurtayı önceden çırpmak karışımın homojen olmasını kolaylaştırır), böreklerimizin üzerine döküyoruz ve 160 derece ısınmış fırında 30 dakika, üzerine kızarana kadar pişiriyoruz. Dikkat edeceğiniz üzere 1 yemek kaşığı hariç böreğimizde yağ yok, tabi krema da var ama çok hafif ve süt sayesinde yumuşak ve pırasadan ummayacağınız kadar lezzetli bir börek. Afiyet olsun...

0 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...