26 Ocak, 2015

ZUCCOTTO Dİ PANETTONE VE 2014 NASIL GEÇTİ



2015 yılı soğuk ve karlı günlerle başladı. Uzun bir süredir "let it snow" diye dolaşan bizlere bu kadar soğuk fazla geldi. Evlerimize kapandık, sıcak ve tatlı arayışına girdik. Ben de tatlı arayışı için bir öneri ile geri döndüm. (Bu yazı neden böyle başlıyor diye merak edenlere açıklama; yazıyı yazmaya karlı yılbaşı sonrası günlerinde başlamıştım. Yayınlamak bu güne kısmet olabildi.)
Önemli Not:) Blog yazılarım pek sık olmasa da instagram hesabımda mutfağımdan ve hayatımdan gelişmeleri paylaşıyorum.

2015 yılına girerken ailemizde geleneksel hale gelen konulardan biri dolgulu panettone diyebileceğimiz "zucotto di panettone" isimli italyan tatlısının yapılmasıydı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tatlımızı sevdiklerimizle birlikte yedık.

Geçen yıl ki tatlımızı two gredy italians serisindeki Antonio Carluccious tarifine birebir sadık kalarak hazırlamıştım, ama bu yıl ki tatlımızda krema malzemesi ve tatlının görünümde "nesloş" usulü çalıştım. Öncelikle bu defa baton kalıp kullandım. Geçen sene pandora keki kullanmıştım, bu yıl panettone keki kullandım.(Bu keklerle ilgili bilgileri geçen yılki yazımda bulabilirsiniz) İç kremasında da ricotta peyniri yerine mascarpone peyniri kullandım. Yine iki kat hazırladığım tatlının bir katını çikolatalı bir katını sade yaptım. Çikolatalı kremaya yılbaşı nedeniyle kestane şekeri, sade kremaya ise antep fıstığı ekleyerek, bir hayli yoğun lezzetli bomba gibi bir tatlı yapmış oldum:)

Malzemeler:

- 800 gr mascarpone peyniri
- 140gr pudra şekeri
- 1 portakal kabuğu rendesi
- 1 limon kabuğu rendesi
- 12 adet kestane şekeri
- 40gr antep fıstığı
- 50gr kıyılmış bitter çikolata veya damla çikolata
- 1 yemek kaşığı kakao
- 600gr panettone veya pandoro keki
- 175ml vin santo veya başka bir tatlı şarap



Yapılışı:

Öncelikle tatlımızın dolgu kremasını hazırlıyoruz. Bunun için mascarpone peynirimizi 400 gr'lık iki parça halinde iki ayrı kaseye boşaltıyoruz. Antep fıstığını, limon ve portakal kabuğu rendesini, pudra şekerinin yarısını karıştırıyoruz. Ayrı bir kapta kalan peynir ve pudra şekeri ile kakao, çikolata ve ufak parçalara böldüğümüz kestane şekerini karıştırıyoruz ve homogen kremalar elde ediyoruz. Daha sonra kekimizi 2 cm kalınlığında dilimliyoruz ve tatlımızı yapacağımız, streç film ile kapladığımız kalıbımızın tabanına diziyoruz. Üzerine fırça yardımıyla şarabımızı sürüyoruz, sonra beyaz olan krema karışımımızın tamamını kekimizin üzerine sürüyoruz kalın bir katman halinde. Sonra dilimlediğimiz kekle üzerini kapatıyoruz ve yine şarabımızdan sürüyoruz. İkinci katın üzerine kakaolu olan krema karışımını boşaltıp en üst katı yine kek dilimleriyle yapıyoruz ve üstüne yine şarap sürüp kalan şarabı da üzerine döküyoruz ve sıkıca streç film ile kapatıp buzdolabına kaldırıyoruz. Ertesi gün üst kısmındaki streci kaldırıp servis tabağına alarak büyük bir bıçakla (varsa şef bıçağı) dilimleyerek servis yapıyoruz. Afiyet olsun...

2015'e güzel geçmesi için tatlı yiyerek başladık, aşağıda ise 2014'ün ufak bir özeti var.



2014 yılında katılmış olduğum keyifli etkinliklerden görüntüler....Sofra Dergisi, MSA, Culinary Institute İstanbul, Arçelik, Siemens, Gaggenau, Doors Akademi, Kitchen 24 gibi özel markalarla, çok keyifli etkinliklerde Tom Aikens, Gabriele Sponza, Refika Birgül gibi şeflerle tanışma ve yemek yapma fırsatım oldu.


2014 yılında ilk defa gördüğüm çok güzel şehir ve tatil yerlerinde yediğim güzel lezzetlerden bazıları...

2014 yılında blogunum 7. yaşgününü, evliliğimin 10. yıl dönümünü ve kızım Yağmur'un 3. yaşgününü kutladık.



Yıl içerisinde iki kez MC Televizyonu'nda yayınlanan "Hayata Dair" programında canlı yayında yemek tarifleri paylaştım. Çok güzel ve heyecanlı bir deneyim yaşadım uzun aradan sonra. İlk yayının yazısına buradan ulaşabilirsiniz. Diğeri ise gelecek yazıda olacak.


2014'ün güzelliklerini paylaştım bu yazıda ama elbette herkes gibi bende sıkıntılı, mutsuz ve hasta günler geçirdim, kimi geçti, kimi geçiyor, 2015'e girerken hazırladığım yılbaşı ağacının beyaz çiçeği yeni ve umutlu başlangıçları temsil ediyor. Dilerim 2015 hepimiz için sağlık dolu, eğlenceli ve güzel geçer....

0 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...