15 Ağustos, 2007

AVCI BÖREĞİ

Bu böreği çok seviyorum, şimdiye kadar 3-4 kere yaptım, farklı arkadaşlarımıza ve akrabalarımıza ikram ettim, herkesten tam not aldı. O nedenle tarifi paylaşmak istiyorum. Tarifi belki çoğumuz biliyor, çünkü orjinal tarif Portakal Ağacı'ndan. Ben iç tarini aynen uyguladım, ama börekleri biraz farklı hazırladım. Avcı böreğini ilk defa seneler önce Assos'a gittiğimizde kale kalıntıları civarında yayık ayranla birlikte sunulan bir yerde yemiştik ve çok hoşumuza gitmişti. Ben de tarifi bulunca hemen uyguladım, gerçi benim yediğimin içinde havuç da vardı ama bu tarif bu şekilde son derece başarılı o nedenle değiştirmek istemedim. Siz isterseniz havuçla hazırlanan bir iç yapabilirsiniz.

Malzemeler:

-4 yufka
-300gr kıyma
-2 adet soğan
-1 yemek kaşığı biber salçası
-1/2 çay bardağı bulgur
-1 çay bardağı sıcak su
-1/2 su bardağı ceviz içi, dövülmüş
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı karabiber
-1 su bardağı maydanoz
-1 yumurta
-Galeta unu
-1/2 su bardağı yoğurt
-1/2 su bardağı sıvıyağ (ben fındık yağı kullandım)

Yapılışı:

Öncelikle kıymayı ve doğradığımız soğanı 1 yemek kaşığı sıvıyağ ile kavuruyoruz. Biber salçasını ekliyoruz, bulguru ve suyu da ekleyip pişiriyoruz. Piştikten sonra ocaktan alıp ceviz, tuz, karabiber ve maydanozu ilave ediyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
1/2 su bardağı sıvıyağ ve yoğurdu karıştırıyoruz ve yufkalardan birini masaya yayıp, ikiye katlıyoruz ve arasına fırça ile yoğurtlu karışımdan sürüyoruz. Sonra yufkayı istediğimiz börek büyüklüğüne göre üçgenlere bölüyoruz. Ben 6'ya böldüm, daha küçük börekler için 8'e de bölebiliriz. Bu aşamada üzerlerine tekrar hazırladığımız harçtan hafifçe fırçayla sürerek, pişince katlarının daha belli olmasını sağlıyoruz. Geniş taraflarına hazırladığımız içten koyup, kenarlarını kapatarak sarıyoruz. (sigara böreği gibi) Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlıyoruz. Yumurtayı çırpı yoruz ve hazırladığımız börekleri önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz. Tabi istersek sıvıyağda da kızartabiliriz. Afiyet olsun...

12 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Burçin'in Denemeleri on 16 Ağustos 2007 00:55 dedi ki...

Çok lezzetli ve değişik görünüyor Neslihan. Ellerine sağlık. Senin bütün yaptıklarını denemek istiyorum ben. :))
Sevgiler,

kuzine on 16 Ağustos 2007 11:46 dedi ki...

Merhaba,
Behramkale'de yediğimiz avcı böreğinin tadı hala damağımda. Fırında yapılması iyi fikir.
Ellerinize sağlık , sevgiler.

Bocuruk on 16 Ağustos 2007 11:59 dedi ki...

Sevgili Burçin,
Ellerine sağlık. Yufkayı katlayıp arasına harçtan sürüp kesiyoruz demişsin ya sardığımız yufka iki kat oluyor değil mi?
Sevgilerimle...

Bocuruk on 16 Ağustos 2007 12:01 dedi ki...

Çok özür bugün çok dalgınım Burcu'ya Burçin dedikten sonra Sevgili Neslihan sana da Burçin diye hitap ettim. Ben en iyisi Sevgili Burçin'e de uğrayayım:)

Neslihan on 16 Ağustos 2007 12:12 dedi ki...

Burçinim, teşekkür ederim, denediğim ve çoğunlukca beğenilen tarifleri yazmaya çalışıyorum elimden geldiğince yani denemeni tavsiye ederim:)
Sevgiler

Sevgili Kuzine, teşekkür ederim, yazıyı yazarken aklıma Behramkale gelmemiş nedense, oysaki oraları çok seviyorum, sanırım aynı yerde yemişiz:) Denemenizi tavsiye ederim, fırınlanıncada son derece lezzetli oluyor.
Sevgiler

Sevgili Bocuruk, öncelikle evet yufka 2 kat oluyor, harcı arasında kalıyor, istersek sardığımız üst yüzeye de hafifçe sürebiliriz, katlarının belli olması için,bu öneriyi de yazıya ekliyorum. Karışıklık için ise rica ederim, hepimizin başına gelebilir diyorum:)
Sevgiler

Unknown on 16 Ağustos 2007 12:29 dedi ki...

Merhaba Neslihan
Bu böreğin bir benzerini yemiştim ama sanırım bulgur yerince içinde mercimek vardı..En kısa zamanda deneyeceğim ellerine sağlık...Sevgiler...

Müge Hüner on 16 Ağustos 2007 13:20 dedi ki...

Neslihancım,
Bende Behramkale'de avcı böreği diye yemiştim benzerini o biraz daha sebzeliydi. Seninki resmen içli köfte olmuş, üstelik fırında olması da cabası.Süper ellerine sağlık.(Bu arada hız olarak beni geçtin sen valla:)))

Pasta Cafe on 16 Ağustos 2007 15:01 dedi ki...

Neslihan'cığım,
Çok lezzetli görünüyorlar. Mutlaka denemeyi isterim. Ellerine sağlık.

Unknown on 16 Ağustos 2007 17:12 dedi ki...

Neslihancım içindekilere bakılırsa oldukça lezzetli bir böreğe benziyor. Ben daha önce böyle üstü galeta unlu fırında pırasalı bir börek yapmıştım sıcak sıcak yendiğinde çok güzel olmuştuda soğuyunca kuru bayat gibi olmuştu. Bunuda sıcakmı tüketmek lazım sence? Yoksa soğuyuncada lezzetini koruyormu?

Neslihan on 16 Ağustos 2007 22:34 dedi ki...

Merhaba Zerrin, mercimekle de, sebzelerle de çok güzel olur, ama bu haliyle denemeni tavsiye ederim.
Sevgiler

Mügecim, sen tatildeyken nöbeti devralayım dedim:) Ben de daha sebzeli havuçlu falan yemiştim başka bir zaman da daha sebzeli deneyeceğim, gerçekten güzel bir börek, tavsiye ederim
Sevgiler

Özlemcim, teşekkür ederim, denersen pişman olmazsın eminim:)
Sevgiler

Seldacım, bu böreği sıcak da soğuk da yedik, açıkcası lezzetinden birşey kaybetmemişti, ama garantili olsun dersen ikramdan önce biraz ısıtılabilir, ama dediğin gibi bayat bir tat kesinlikle olmadı.
Sevgiler

muge dedi ki...

Merhaba Neslihan Hanım
tek yufka kullanıp mı onu 2 ye katlıyoruz? yoksa 2 yufkayımı ust uste koyup kesıyoruz portakal agacındakı tarıfte 2 yufka gorunuyor sızınkınede tek yufka gıbı anladım?
Tesekkurler sımdıden

Neslihan on 28 Mart 2012 15:09 dedi ki...

Merhaba Müge Hanım,

Ben tek yufkayı 2'ye katlayarak kullandım, portakal ağacında iki yufka üst üste kullanılmış aslında aynı diye düşünebilirsiniz, benim böreklerimin boyutları farklı sadece.

Sevgiler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...