27 Ekim, 2007

KIYMALI VE PEYNİRLİ SU BÖREĞİ


Başlığı görünce benim yapmadığımı sanırım anlamışsınızdır, çünkü su böreği zahmetli bir börek ve bence pek de çalışan kadına göre bir tarif değil. Tabi özel zamanlarda yapılabilir:)
Su böreğini defalarca yememe rağmen sadece iki kere yaptım, ilk denememi annemle birlikte yaptım ve başımda usta olunca sonuç başarılı oldu. 2. denemem ise annemin şehir dışında olduğu sırada Amerika'dan yaz tatiline gelmiş ablamın canı isteyince yapmam oldu. Uzun zaman geçti ama hatırladığım ablamın sonuçtan memnun kaldığıydı. Bugünkü tarif ustaya ait. Tarifi 1 tepsi için yazıyorum ama annecim, biri kıymalı, diğeri peynirli olmak üzere iki tepsi yapmıştı. O nedenle istediğiniz içle hazırlayabilirsiniz her iki için malzemesini yazacağım. Tarif şöyle;

Malzemeler:(1 tepsi için)

-7 adet yumurta
-Tuz
-Sirke
-1 çay bardağı sıvıyağ
-Alabildiği kadar un
-500 gr beyaz peynir
-300 gr kıyma
-Yarım demet maydanoz

Yapılışı:

Yoğurma kabımıza yumurtalarımızı kırıyoruz, çok az (iki parmak arasına sığacak kadar) tuz koyup, karıştırıyoruz ve kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar alabildiği miktarda un ekleyerek yoğuruyoruz. 12 beze yapıp, tepsi büyüklüğünden biraz fazla açıyoruz. Büyükçe ve yayvan bir tencerede kaynattığımız,içine çok az tuz, 1-2 damla sirke veya sıvıyağ eklediğimiz(hamurların haşlanırken yırtılmaması için) suya atıp, 1-2 dakika haşlıyoruz ve soğuk su koyduğumuz başka bir kabın içine alıyoruz. Soğuk suda 1-2 dakika bekletip, süzgece alıyoruz. 10 adet bezeyi açarak aynı şekilde haşlayıp soğuk suya alıp, süzüyoruz. 2 bezeyi açıyoruz ama haşlamıyoruz. Tepsimizin altını 1 tatlı kaşığı sıvıyağ ile yağlayıp, haşlamadığımız bezeyi yerleştiriyoruz. Sonra 5 tane haşlanmış bezelerden yerleştirip, ortasına beyaz peynir ve maydanoz karışımı veya önceden pişirdiğimiz kıyma, tuz, baharat ve maydanoz karışımını serpiştiriyoruz. İç malzemeden sonra haşlanmamış olan bezemizi yerleştiriyoruz ve diğer haşlanmış bezeleri yerleştiriyoruz. Hamurlarımız bitince 1 çay bardağı sıvıyağı tepsimizin üzerine döküyoruz, yalnız hamurun aralarından bıçak ucuyla minik delikler açıyoruz ki yağ alt katlara da inebilsin. Böreğimizi önceden ısıttığımız fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun...

14 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Adsız dedi ki...

Neslihancım kıymalı böreğe bayılırım bende ki tarif farklıydı bunu da deneriz :)

Yasemin on 26 Ekim 2007 09:26 dedi ki...

su boregini yapmayacaksin hazirdan bulup yiyeceksin :) insan okadar zahmetten sonra yemeye kiyamaz cunku.. en iyisi senin yaptigin usta yapsin sende afiyetle yee :D annecinin ellerine saglik!

Müge Hüner on 26 Ekim 2007 15:09 dedi ki...

Yasemin şekerime katılıyorum insan yemeye kıyamaz bunu valla:)
Anneciğinin ellerine sağlık canım.

Adsız dedi ki...

İyi ki annelerimiz var onlar olmasa ne yapardık anneni ellerine sağlık
size afiyet olsunn

NiNo on 27 Ekim 2007 10:13 dedi ki...

yerim o boregi bennnnnnnnnnnn nefis olmus cnim ellerine saglik ben hic cesaret edemiyorum ama yerim :D hemde hepsini iiiiiiiiiiiiiiiii

Aybike Ceylan on 27 Ekim 2007 16:59 dedi ki...

Neslihan'cigim,
Harika olmus, bende istiyorum ya:(
Guzel bir hafta sonu diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

ab-ı hayat on 27 Ekim 2007 20:40 dedi ki...

Merhaba,

Annenin ellerine sağlık,çok lezzetli görünüyor.Ben de ilk denememi annemle birlikte yapmıştım.Çok sevdiğim bir lezzet olduğu için bazen yapıyorum,benim favorim peynir iç harcı ile yapılan.


sevgiyle kal....

gülriz on 30 Ekim 2007 13:42 dedi ki...

Neslihancığım, zeytinyağlı yaprak sarmaları için söylediklerimi hatırlarsan, aynısını su böreği için de tekrarlıyorum. Varsın bu da cem yılmaz ekolü olsun, "burada hazırı var" şeklinde :))) Anneciğinin ellerine sağlık. Canım, kurabiyelerin ve İzmirin telaşesinden daha önce bir türlü yazamadım, seninle tanışmak çok güzeldi; gerçekten çok mutlu oldum seni tanıdığıma; daha tanışır tanışmaz kurabiyelere yönelik yardım teklifini ise hiç unutmadım, unutamam da. Kocaman sevgiler

Neslihan on 30 Ekim 2007 20:11 dedi ki...

Edicim, anne tarifi olduğu için garantilidir canım tavsiye ederim
Sevgiler

Yasemincim, çok teşekkürler, aynen dediğin gibi hazır bulup yemek çok iyi oluyor darısı başına diyorum, belki bizlerden biri yapar da sende hazır bulursun:)
Sevgiler

Neslihan on 30 Ekim 2007 20:15 dedi ki...

Mügecim, en iyisi böylesi şekerim, çok teşekkürler
Sevgiler

Yeşimcim, benimki epeyce uzakta ama oralardan yetişiyor imdadıma, Allah eksikliklerini hissettirmesin
Sevgiler

Neslihan on 30 Ekim 2007 20:23 dedi ki...

Nihancım, afiyet olsun, çok teşekkürler canım
Sevgiler

Aybikecim, gel canım senin için kendi ellerimle açarım böreği
Teşekkürler canım, sana da
Sevgiler

Neslihan on 30 Ekim 2007 20:25 dedi ki...

Hayat merhaba, çok teşekkürler
kızların yemek tecrübeleri çoğunlukla annelerle zaten, ben de peynirli severim, kıymalıyı babam çok sever
Sevgiler

Neslihan on 30 Ekim 2007 20:27 dedi ki...

Gülrizcim, çok teşekkürler tabiki hatırlıyorum yorumunu ve yapmaya fırsat bulamadığım ama yapabileceğim herşey için benimsiyorum:)
Tanışmaktan ben de çok mutlu oldum ve teklifimde samimiydim ama sanırım hayırlı iş oldu, darısı başına diyorum canım
Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

ben yaptım şaahaneee oldu yalnız ben sıvıyağı yufka aralarına sürdüm. en alt kattaki yufkayı haşlamamak iyi oluyor tepsiye yepışmadı bir de peyniri daha az kullandım 350gr kadar.bir de yanlışlıkla sirkeyi hamura koydum değişik bi koku oldu ama yerken sadece ben anladım. bebeğinizin sevgiyle büyümesi dileğiyle...tarrif için teşekkürler gönülleri fethediyorum :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...