05 Ocak, 2011

SALATALIK KASESİNDE HAYDARİ VE PASTIRMALI HUMUS

Haydari-Humus

Davet sofrasının tarifleri ile devam ediyoruz. Geçen yılın bazı tarifleri gibi uzun süre bekletmeden hemen yazıp, tamamlayayayım istiyorum bu davetin tariflerini, sonra içim rahat yenilerini ekleyeyim.
Her iki tarifte klasik ve yapana göre çok fazla farklılık göstermeyen tarifler. Ben de eskiden beri humusu ve ferahlatıcı etkisi ile haydariyi çok severim. Özellikle içkili masaların vazgeçilmez mezesi olurlar ikisi birlikte. Bu defa her iki klasik mezeye biraz farklılık katarak menüye ekledim. Humusu pastırma ile, haydariyi ise lale şeklinde oyduğum salatalıkların içinde sundum. Biraz el oyalasa da sonucu şıklığına değiyor.
Haydari bloga yeni eklediğim bir tarif oldu, çok basit olabilir ama eminim ilk defa yapacak, tarif arayanlar vardır. Humus ise çok sevdiğim için daha önceden eklediğim bir tarif, (linkde başka bir Lübnan lezzeti ile birlikte tarifini bulabilirsiniz) bu defa ikram şıklığı ve ekstra lezzet için hafifçe sotelenmiş pastırma ekledim, siz eğer humusu benim yaptığım gibi sıkma aparatıyla porsiyonluk hazırlamayacaksanız, yağ miktarını biraz arttırarak, az kırmızı biber ekleyebilirsiniz. (Ben yağın akıp, tabağın dibinde kalmasını istemediğim için sadece pastırmaları ekledim)


Pastırmalı Humus


PASTIRMALI HUMUS

Malzemeler:

-1,5 su bardağı nohut
-1 su bardağı tahin
-4 diş sarmısak
-3 limonun suyu (1/2 su bardağı, ekşiliğini damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
-1 tatlı kaşığı kimyon
-Tuz, kırmızı biber
-1/2 çay bardağı zeytinyağı
-1/2 çay bardağı su
- 4-5 dilim pastırma

Yapılışı:

Nohutlarımızı 1 gece ıslattıktan sonra, haşlıyoruz ve soğuduktan sonra kabuklarını soyuyoruz. Nohutları ve sarmısağı mutfak robotundan geçirip, un haline getiriyoruz. Daha sonra nohutların üzerine tahini ekliyoruz ve zeytinyağı ile limonunu yavaş yavaş, karıştırarak ekliyoruz . Sonra kimyon ve tuzunu ekleyip, kıvamı çok katı olmuşsa çok az su ekleyerek açıyoruz. Derince bir servis tabağına bütün olarak koyuyoruz veya sıkma torbası ile sıkarak porsiyonluk hazırlıyoruz. Servis yaparken üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağında hafifçe sotelediğimiz pastırmaları ekliyoruz. Afiyet olsun..


Haydari-1

HAYDARİ

Malzemeler:

-1 su bardağı süzme yoğurt
-2-3 diş sarmısak
-1 tatlı kaşığı kuru nane
-3 adet salatalık
-1 tatlı kaşığı zeytinyağı
-Tuz

Yapılışı:

Süzme yoğurdu, ezilmiş sarımsakları, kuru nanemizi, zeytinyağını ve tuzumuzu iyice karıştırıyoruz. Salatalıkları kabukları çizgili kalacak şekilde soyduktan sonra, büyüklüklerine göre 3’e veya 4’e bölüyoruz. Her parçanın içine tabanı kalacak şekilde boşalttıktan sonra, kenarlarını da lale şekli (veya taç şekli diyebiliriz) oluşacak şekilde üçgen parçalar oluşturarak kesiyoruz. Haydarimizi salatalıkların içine sıkarak (sıkma aparatınız yoksa, köşesini ufacık kestiğiniz bir buzdolabı poşetini kullanabilirsiniz) servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

7 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

Burcu Çalışkan on 5 Ocak 2011 10:23 dedi ki...

bayılıyorum böyle değişik sunumlara hemen keliyorum arşive,ellerine sağlık :))

ELİF dedi ki...

çok nefis çok leziz çok pratik daha ne olsun hemen denicem. Bide merak ettiğim humus servis ettiğiniz tabağı nerden temin ettiğiniz çok şık.
Sevgiler....

Neslihan on 5 Ocak 2011 11:18 dedi ki...

Merhaba Elif Hanım, teşekkür ederim, tabağım yemek takımımın parçası, aslında yumurta için ama ben çok amaçlı kullanıyorum

Sevgiler

KİZHATCE on 5 Ocak 2011 11:39 dedi ki...

elinize sağlık,çok hoş bir sunum...sağlıklı ve huzurlu bir yıl diliyorum....

Adsız dedi ki...

HUMUSA GERÇEKTEM 3 LİMON SUYUNU SIKTINIZ MI ? BENCE 1 TANESİ BİLE FAZLA EKŞİ OLDU!!!1

Neslihan on 7 Ocak 2011 10:00 dedi ki...

Merhaba adsız yorumcu, benim limonların çok sulu değildi sanırım, ama tahin ve nohut, ekşiliği kaldırıyor, tarif kısmına ölçü ekleyip, güncelleme yaptım, sonuçta ekşiliği çok belli olmayacak ama tahini de çok hissetmemelisiniz, o şekilde damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Sevgiler

EMEL dedi ki...

merhaba blogunuzu yeni kesvediyorum harika seyler var dogrusu; cocuklarimin dogum gunleri icin cok guzel fikirler buldum tesekkurler ayriyeten ugur bocekli kanepeler harika gorunuyor o goruntu sayesinde blogunuzu kesfettim...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...