20 Eylül, 2007

RAMAZAN GELDİ, HOŞ GELDİ- SAKIZLI GÜLLAÇ

Ne güzel oldu, bol bol etkinlik yapıyoruz, bu ayın 2. etkinliğinin ev sahibi Süheyla ve Diyalog Yemekleri. Etkinlik konumuz ise ramazan yemekleri, ben de ramazanın müjdecisi güllaç yaptım, ama bir farkla bu sakızlı güllaç. Damla sakızı sevenlerdenseniz, kesinlikle beğenirsiniz, sevmeyenlerdenseniz, tariften sakızı çıkartıp, aynen uygulayabilirsiniz.
Güllaç Osmanlı mutfağından günümüze gelmiş bir tatlı, içine eklenen gül suyundan almış ismini ve ramazan ayında tercih edilmesinin sebebi sütlü ve hafif bir tatlı olması.
Bu benim ilk güllaç denemem, çok sevmeme rağmen evde yapmayı düşünmemiştim, etkinlik vesile oldu. Güllaç yapımı kolay ve lezzetli bir tatlı, bu nedenle hep düşünürüm, yılın diğer zamanlarında neden olmaz diye. Tabi bize ramazanı hatırlatıp, lezzetini özletmesini de seviyorum. Gelelim tarife;

Malzemeler: ( 8 kişilik)

-6 adet güllaç yufkası
-6 su bardağı süt
-1 su bardağı şeker
-2 yemek kaşığı gülsuyu
-2 küçük damla sakızı
-File fındık, fıstık, badem
-Yarım marın teneleri

Yapılışı:

Sütü, şekeri, gülsuyunu ısıya dayanıklı bir kapta karıştırıp, ısıtıyoruz. Kaynamayacak, elimizi yakmayacak ama sıcak olacak şekilde ısıtacağız. Sütlü karışımdan 1/2 su bardağı kadar sütü bir çezveye alıp, içine sakızları atıp, sakız eriyene kadar kaynatıyoruz ve sakızlı sütü, tekrar gülsuyu eklediğimiz süte karıştırıyoruz. Böylece damla sakızı erimiş ve süte iyice karışmış oldu ve tüm sütü gerekenden fazla ısıtmadık. Sütümüzün 2,5 bardağını büyükçe bir tepsiye döküyoruz ve güllaç yufkalarını tepsiye batırıp, ters yüz çevirerek, servis kabımıza koyuyoruz ve üzerine 1 kepçe kadar kalan sütten döküyoruz. 3 güllaç yufkasını bu şekilde hazırladıktan sonra arasına fındık, fıstık, badem veya ceviz serpiştiriyoruz. (Ben ara kata file badem koydum.) Sonra kalan 3 güllaç yufkasını da aynı şekilde hazırlayıp, üst üste koyuyoruz. Kalan sütü üzerine döküp, çekmesi için yarım saat kadar bekletiyoruz. Sonra üzerini fındık, fıstık, badem, ceviz ve nar taneleriyle süslüyoruz. Ben servis tepsisine koyduğum güllacın üzerini verev olarak serpiştirdiğim, file fındık, fıstık, badem ve nar teneleriyle süsledim ve servis yaparken kalp şeklindeki kalıbımla kestim. Siz bu seçeneklerin yanı sıra ceviz, kiraz şekerlemesi veya hindistan cevizi kullanabilirsiniz. Ayrıca file yerine toz da olabilir kuruyemişler. Afiyet olsun...

7 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

serinmavi on 20 Eylül 2007 23:05 dedi ki...

Eline sağlık canım..bizim dünkü menümüzde sahlepli güllaç vardı,değişik alternatiflerle çok daha güzelleşiyor güllaç....

Burçin'in Denemeleri on 21 Eylül 2007 08:22 dedi ki...

Mükemmel bir görüntü, bayıldım.
Güllacı kalıpla kesme fikri hiç aklıma gelmemişti doğrusu. Ellerine sağlık Neslihan'cığım.

Müge Hüner on 21 Eylül 2007 10:42 dedi ki...

Neslihancım, ben damla sakızı sevmiyorum birde gül suyu tadını hiç sevmiyorum, o yuzden bir yerde güllaç ikram edildiğinde sade mi diye sorarım sade ise bayıla bayıla yerim, bunlardan bana ne diyebilirsin haklısın:)
Güllaç ının sunumu özellikle kalpli olan harika ama, ellerine zevkine sağlık canım...

Adsız dedi ki...

Neslihan,

bayılırım güllaça... Damla sakızı ne hoş bir fikir. Mutlaka bende denemek istiyorum..

ellerine sağlık.

sıcacık sevgiler...

Neslihan on 21 Eylül 2007 22:52 dedi ki...

Oyacım, aynı fikirdeyim ama sadesini deçok seviyorum, senin tarifi de bekliyorum
Sevgiler

Burçinciğim, teşekkür ederim,farklılaştırıyorum madem tam olsun dedim:) beğenmene ve fikir vermiş olmasına çok sevindim
Sevgiler

Mügecim, sakız konusunda bir şey diyemem ama gülsuyunu normalde kullanmayı düşünmezdim, çok sevmediğim için ama güllaça çok yakışıyor ve yoğun olmuyor tadı, kokusu yani yenilebilir:) Tabiki beni de ilgilendirir arkadaşım, sana güllaç yapacağım zaman neyi sevmiş olduğunu öğrendim:)
Sevgiler

Zerrincim, çok teşekkür ederim,kesinlikle tavsiye ederim, hele 2. günebekletirsen sakız tadı iyice çıkıyor biz çok sevdik:)
Sevgiler

ayseyaman on 22 Eylül 2007 10:21 dedi ki...

Sevgili Nesli
geçenlerde çok heves edip hazır kadayıf telleri almış, sonucu hayalimdeki gibi olmadı. Şimdide güllaç yufkası alıp deneyesim geldi, mutlaka Arap markette vardır.
Eşşeğin aklına gene karpuz kabuğunu düşürdüm canım..:))he he he!
Ellerinize sağlık
sevgilerle

Neslihan on 24 Eylül 2007 21:07 dedi ki...

Yaman Ayşem, sen yaparsın kesin, hem de çokgüzel olur eminim, elinden kurtulmaz canım, gönül rahatlığıyla al Arap bakkaldan:)
Sevgiler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...