28 Ağustos, 2007

TÜRK GECESİ-FİNCAN BÖREĞİ

Fış fış kayıkçı
Kayıkcının küreği
Hop hop eder yüreği
Akşama "fincan böreği"
Olsa da yesek olmaz mı?
Karnımız da doymaz mı?

Eskilerde kalmış bu tekerlemeyi hatırlar mısınız bilmem ama, ablamla yaptığımız fincan böreği bende bu tekerlemeyi çağrıştırdı. Gerçi tamamını kendim hatırlayamadım ve arkadaş desteği alarak tamamladım.
Türk Gecesi için ne hazırlamalıyım diye düşünürken, Muğla'dayken ablamla yaptığımız bu lezzetli böreğin bu tanıma çok uyduğuna karar verdim. Tabi böreği yaparken ve resimlerken aklımda bu düşünce olmadığından Türk Gecesi'ne uygun fotoğraf çekemedim, sonradan aklıma gelen bize özgü tabaklarla görüntülemek imkanım ise börekleri çoktan bitirdiğimiz için mümkün olmadı. Hazırlanması birazcık zahmetli, ama elimiz alışınca kolayca yapabileceğimiz, lezzetli ve şık bir börek. Tarife geçmeden önce Yaman Ayşe'ye , güzel etkinlik fikri için teşekkür ediyorum.
Fincan böreği ismi böreğin fincan içinde yapılarak, tepsiye ters çevrilmesinden geliyor. Biz ablamın tarifi aldığı dergidekine uygun olarak kuşbaşı etle hazırladık, aynı tarif, tavuklu, kıymalı, sebzeli, peynirli, patatesli içlerle de hazırlanabilir.

Tarif şöyle;

Malzemeler:

-5 adet yufka
-350 gr kuşbaşı doğranmış et
-3 adet kuru soğan
-Yarım demet maydanoz
-3 yemek kaşığı tereyağ
-2 adet yumurta + 1 yumurta sarısı
-Çörekotu ve susam
-Tuz ve karabiber

Yapılışı :

Öncelikle böreğin içini hazırlıyoruz, bunun için etimizi büyükçe bir tavada pişmeye bırakıyoruz, etler suyunu bırakacak ama tamamen çektirmeyeceğiz, yani etleri iyice kavurmuyoruz, çünkü pişme fırında da devam edeceği için, etler fazla sert olmamalı. İnce ince doğradığımız soğanları etin üzerine ekliyoruz ve birlikte pişmeye bırakıyoruz. Et hafif sulu haldeyken ocaktan alıp, ince doğranmış maydnozları, karabiber ve tuzunu ilave edip, karıştırıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Tereyağını eritiyoruz ılınınca 2 yumurta ile karıştırıyoruz. Ön hazırlıklarımızı tamamlayınca, börekleri yapmaya başlayabiliriz. Yufkaları üst üste yayıp, 4 eşit parçaya kesiyoruz ve toplam 20 adet üçgen elde ediyoruz. Elde ettiğiniz üçgenleri mendil gibi ortalarından tutup, kahve fincanının içine yerleştiriyoruz ve hazırladığımız tereyağlı harçtan 1 kaşık kadar koyuyoruz ve yufkanın sarkan parçalarından birini üzerine kapatarak, fincanın içine yerleştiriyoruz. Fincanın içine, iç malzememizden 1 yemek kaşığı koyuyoruz, sonra yufkanın diğer sarkan parçalarına tereyağlı karışımdan fırça yardımıyla sürerek, üst üste kapatıyoruz ve fincanın üstüne hafifçe bastırıyoruz. Hazırladığımız böreği dikkatlice tepsimize ters çeviriyoruz, yufkamız bitene kadar, börekleri aynı şekilde hazırlıyoruz. Zor görünüyor ama, fotoğraflarda elimden geldiğince tüm aşamalarını çektim, yardımcı olacağını düşünüyorum. Böreklerimiz tamamlanınca üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp, çörekotu ve susam serpiştiriyoruz ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar 20-25 dakika pişiriyoruz. Sıcak olarak yemenizi tavsiye ederim, kalan olursa:) ısıtılınca yeni yapılmış gibi olduğunu da söyleyebilirim. Afiyet olsun...

19 kişi yorumlamış /Siz de yorum yazın :

serinmavi on 28 Ağustos 2007 22:46 dedi ki...

Elinize sağklık canım...görünüş ve porsiyonluk olması çok güzel......Selamlar...

Burçin'in Denemeleri on 29 Ağustos 2007 08:55 dedi ki...

Adına yakışır harika bir börek olmuş. Ellerine sağlık Neslihan'cığım.
Sevgiler,

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) on 29 Ağustos 2007 08:55 dedi ki...

Oğluma söylediğim, dilimden düşmeyen fincan böreği bu demek ki...( ...akşama fincan böreği.. sabaha da ayran çöreği... :)))) Mutlaka denemek istediğim bir tarifti. Eline sağlık hemen kaydedeceğim.
Sevgiler,
Esra

Pasta Cafe on 29 Ağustos 2007 09:42 dedi ki...

Neslihan'cığım ellerine sağlık. Eminim çok lezzetlidir. Denemeyi isterim ben de.
Sevgiler

Unknown on 29 Ağustos 2007 10:09 dedi ki...

Neslihan merhaba
Türk gecesine yakışır bir tarif olmuş...Benimde kitaplardan okuduğum ama denemediğim bir tarifti ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar...

Müge Hüner on 29 Ağustos 2007 11:16 dedi ki...

Neslihancım;
Tam türk gecesine yakışır harika bir tarif bu. Benim yapmam zor, biliyorsun, hiç gelemiyorum böyle minik minik oyuncaklı işlere. Ama bir yemeğe ne kadar emek verilirse o kadar güzel olduğunuda düşünmekteyim. Ellerine sağlık canım.

NiNo on 31 Ağustos 2007 09:53 dedi ki...

canim muhtesem olmuslar kesin denicem :) ama ben icini farkli yapim :D kiymadan pek hoslanmiyorum borekte :D ellerine saglik canimcim

yaban mersini on 31 Ağustos 2007 10:14 dedi ki...

aman ne şirin börekler bunlar.bayıldım görüntülerine.slmlar.

Selen on 1 Eylül 2007 01:38 dedi ki...

Gerçekten de fincan böreği bunlar yahu :) Çok şekerler. Ellerine sağlık Nesloşcum.. Çok öpüyorum

Baharcicegi on 1 Eylül 2007 15:18 dedi ki...

Yapim asamasi ve görüntüsüyle cok degisik olmus,hemde basit paylasim icin sagolun,elinize saglik

Neslihan on 3 Eylül 2007 09:01 dedi ki...

Sevgili Serin Mavi, Burçin ve Özlem çok teşekkür ederim, denemenizi tavsiye ederim.
Sevgiler

Esracım, tekerlemenin diğer kısmı da öyle devam ediyor, ablamda oğluna söylüyordu, son derece lezzetli bir börek, oğluna yaparsın:)
Sevgiler

Sevgili Zerrin çok teşekkür ederim, ablam çok sık yapıyordu ben de merak ediyordum, çok lezzetli bir börek
Sevgiler

Neslihan on 3 Eylül 2007 09:13 dedi ki...

Mügecim, ben de aynı fifkirdeyim, emek olmadan yemek olmuyor, sen merak etme canım ben sana yaparım:)
Sevgiler

Sevgili Nino,börekleri etle yaptık, benim de etle çok aram yoktur ama beğenerek yedim, peynir, patates, ıspanak herşey olur
Sevgiler

Süheylacım, çok teşekkürler
Sevgiler

Selencim, gerçekten öyleler, ama senin kadar şirin olmazlar Şirinecim:)
Öpüyorum, sevgiler

Sevgili Bahar Çiçeği çok teşekkürler, afiyet olsun:)
Sevgiler

Unknown on 6 Eylül 2007 18:02 dedi ki...

Ellerine sağlık Neslihan'cığım demek o bahsi geçen fincan böreği buymuş ilk defa rastlıyorum güzel anlatımın içinde çok teşekkürler.
Sevgiler..

Neslihan on 6 Eylül 2007 21:57 dedi ki...

Seldacım, çok teşekkür ederim canım, sevindim tarifin işe yaramasına, çok da lezzetli bir börek tavsiye ederim.
Sevgiler

BETUL on 7 Eylül 2007 00:27 dedi ki...

Kucuklugumden beri boyle yapildigini hayal ederdim, demek ki dogruymus Neslihan.. Harika gorunuyorlar.. Adam gibi yufka buldugumda deneyecegim, ilk firsatta.. Umarim tatilin de iyi gecmistir.

Neslihan on 10 Eylül 2007 22:20 dedi ki...

Fincan böreğinin hayallarindeki gibi olmasına, yani hayal kırıklığı yaratmamasıan çok sevindim Betül, umarım yufka bulup denersin ve ailenizin yeni üyesine de yarar:)
Sevgiler

ayseyaman on 12 Eylül 2007 05:41 dedi ki...

Nesli
Türk gecesine katılımından ve desteğinden dolayı şimdi teşekkür etmeye geldim! (biliyorum yuh bana!:) geç oldu güç olmasın dedim. Unutmadım, hep aklımdasın, güzel tarifin sözlerin ve herşey için teşekkürler.
Hayırlı Ramazanlar canım
sevgilerle

Neslihan on 14 Eylül 2007 19:36 dedi ki...

Yaman Ayşem, rica ederim, dediğin gibi güç olmasın da:) Hayırlı ramazanlar canım,
Sevgiler

Unknown on 18 Kasım 2009 19:39 dedi ki...

arkadaşım uzun zamandır bloğuna uğrayamamıştım fakat beni şimdi mestettin. ellerine sağlık.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...